Košarka

CSKA ostao bez Final Foura

Branko Barić • subota, 01.03.2008.

Poznata su tri od četiri sudionika Final Foura ženske Eurolige koji se igra od 11. do 13 . travnja. Poznato je i da tamo neće biti moskovskog CSKA, čemu se gotovo nitko nije nadao uoči početka play-offa. Preostalog četvrtog sudionika saznat ćemo u petak nakon majstosice između Ros Casaresa i Gambrinusa...

UMMC Ekaterinburg autor je jednog od najvećih iznenađenja u novijoj povijesti najjačeg ženskog košarkaškog natjecanja u Europi. U dva susreta svladali su CSKA, ekipu koja ove godine do susreta s njima nije ubilježila niti jedan poraz niti u Rusiji, niti u Europi, ekipu koja je posljednje tri godine svaki put došla barem do polufinala i ekipu koja je 2003. osvojila ovo natjecanje. Pred sedam tisuća gledatelja u Ekaterinburgu domaće igračice prikazale su nevjerojatnu predstavu i ponajviše zahvaljujući briljantnom šutu za tri poena (10/13) svladale gošće iz Moskve. Pojačavanje rostera na kraju regularnog dijela sezone dovođenjem Francuskinje Caroline Aubert i Bjeloruskinje Jelene Leučanke već se sad višestruko isplatilo, a moglo bi i još više budući da se UMMC prometnuo u prvog favorita za osvajanje naslova europskog prvaka.

Domaće su možda mogle i ranije riješiti susret budući da su sredinom treće dionice imale i 14 pogodaka prednosti, no CSKA se serijom 13:0 potpuno vraća u igru. Sredinom četvrte četvrtine gošće prvi put dolaze do vodstva, no ono nije dugo trajalo. Nakon neizvjesne završnice UMMC je slavio s 94:90 i ukupnim rezultatom 2:0 okončao ovu četvrtfinalnu seriju. Poljakinja Agnieszka Bibrzycka prvo je ime domaćih s 22 poena i sedam skokova, dok je na drugoj strani Rebecca Hammon postigla 24 poena.

Bourges je tijesnom pobjedom u Istambulu protiv Fenerbačea 74:72 izborio svoj drugi uzastopni nastup na Final Fouru. Cappie Pondexter gotovo je sama preokrenula susret s osam pogodaka u posljednje dvije minute, no njen 31 poen na koncu nije bio dostatan da turska ekipa izbori majstoricu. Francuskinje je do pobjede vodila Belinda Rose Snell s 20 postignutih koševa.

Jedini četvrtfinalni dvoboj koji će biti riješen tek nakon majstorice u petak je onaj između Gambrinusa i Ros Casaresa. Čehinje su u Brnu pobjedom 65:55 odgovorile na poraz u prvom susretu, tako da se serija sad ponovno seli u Valenciju. Odličnom igrom u drugoj i trećoj četvrtini domaće su došle do prednosti od 16 pogodaka razlike, koju u posljednjih deset minuta nisu mogle ispustiti. Hamchetu Maiga s 15 postignutih pogodaka predvodila je ekipu u kojoj se svih devet igračica koje su ušle u igru upisalo u listi strijelaca. Katie Douglas bila je najefikasnija na drugoj strani s 22 pogotka.

Moskovski obračun između Dynama i Spartaka jedini je koji nije ponudio baš nikakvu rezltatsku neizvjesnost. Nakon što je u prvom susretu slavio s velikih 29 poena razlike, Spartak je u drugom bio još uvjerljivio i upisao pobjedu 98:58. Jedan od razloga za takav nesrazmjer u odnosu snaga je izostanak najveće zvijezde Dynama Anete Jekabsone-Zogote zbog ozljede ramena. Tatjana Šegoleva s 19 poene i devet skokova predvodila je Spartak, a kod domaćih Simone Delicia Augustus ostvarila je učinak od 12 poena i osam skokova.

Euroliga (žene), četvrtfinale, drugi susreti:
UMMC Ekaterinburg – CSKA 94:90 (2-0)
Fenerbahče – Bourges Basket 72:74 (0-2)
Dynamo – Spartak MR 58:98 (0-2)
Gambrinus – Ros Casares 65:55 (1-1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!