Tenis

Almagro zaustavio Nalbandianov niz

Maja Giljanović • nedjelja, 02.03.2008.

Nicolas Almagro u finalu je 795.000 dolara vrijednog turnira u Acapulcu stao na kraj seriji od dvanaest uzastopnih pobjeda Davida Nalbandiana i ujedno podignuo svoj ovosezonski skor na impresivnih 15:3...

Jedan od poraza 21-godišnjaku je inače nanio naš Marin Čilić eliminiravši ga u prvom kolu Australian Opena, a drugi je zapravo predaja zbog povrede prepona u četvrfinalnom susretu Buenos Airesa protiv Juana Ignacija Chele. Da nje, pak, nije bilo, 28. bi igrač svijeta nanizao i više od trenutačno na zemlji odigranih 14:1.

Argentinac je s druge strane pobijedio na 24 od posljednjih 26 mečeva, a prije Almagra koji mu je ujedno uzvratio za poraz u njihovom dosad jedinom međusobnom okršaju u Parizu prošle godine, prvi je nositelj Acapulca izgubio samo od Juana Carlosa Ferrera u trećem kolu Melbournea prethodno koncem sezone 2007. osvojivši dva Mastersa uzastopce: Madrid protiv Federera i Bercy protiv Nadala.

Osmi (nekadašnji treći) igrač svijeta je finale Acapulca izborio bez izgubljenog seta, ali Almagro je u susret krenuo silovito, bez respekta, od prve lopte. U prvom je setu friški španjolski Davis Cup reprezentativac, debitirao je, naime, dvjema pobjedama protiv Perua početkom prošlog mjeseca, ispustio svega 13 poena (šest na svoj servis). U nastavku je potom spasio obje break-šanse Nalbandiana (on sam je propustio realizirati tri), ali se na koncu uvjerljivim (7:1) tie-breakom i nakon sat i 25 minuta igre pobjednik Costa do Sauipe okitio svojim drugim ovosezonskim i četvrtim ATP naslovom ukupno.

250 osvojenih bodova od sutra će mu donijeti ranking karijere, a dosad ponajbolje 26. mjesto mogao bi premašiti ulaskom u Top 25 dok nekadašnji wimbledonski finalist nakon 16. finala karijere ostaje na polovičnom učinku i posljednjem slavlju u svom Buenos Airesu, ali bi i on trebao odmijeniti Richarda Gasqueta sa sedmog mjesta.

Naslov u konkurenciji parova je u uzbudljivom finalu nakon gotovo dva sata igre pripao drugim nositeljima Oliveru Marachu i Michalu Mertinaku u tie-breaku trećeg seta boljima od nepostavljene argentinsko-peruanske kombinacije Calleri/Horna.

Južnoamerikanci su se činili sigurnim pobjednicima prije nego je pri njihovom vodstvu 7:5 (imali i dva mini-breaka) Calleri iznenada zatražio pomoć fizioterapeuta, ali zaludu: ozljeda ramena ih je zaustavila nadomak drugom uzastopnom naslovu nakon Buenos Airesa osvojenog prošlog tjedna.

Acapulco:

Finale, M:
Almagro (Španjolska, 6) - Nalbandian (Argentina, 1) 6:1, 7:6(1)

Parovi:
Marach/Mertinak (Austrija, Slovačka, 2) - Calleri/Horna (Argentina, Peru) 6:2, 6:7(3), 10:7.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!