Tenis

Horvat: "Ispunili smo cilj"

Ivor Krapac • nedjelja, 02.03.2008.

Još jedno, ove godine treće izdanje PBZ Zagreb Indoorsa je za nama. Završilo je dan ranije nego prethodna dva zbog prepuštanja Ledene dvorane Doma sportova rukometašima, no unatoč tom skraćivanju trajanja turnira i bez obzira na još neke poteškoće nastale zbog sudaranja s terminima utakmica CO-a u Ligi prvaka, organizatori zagrebačkog dvoranskog turnira ponovno su napravili sjajan posao. Od direktora Branka Horvata i uigrane momčadi suradnika već i očekivano...

U prvom pogledu unatrag na osam dana tenisa u Zagrebu, dva kvalifikacijska i još šest glavnog turnira, Horvat se prvo sjetio Ivana Ljubičića i iznenađujućeg poraza od Sergija Stahovskog u finalu. "Malo sam pod dojmom Ivanovog poraza, nisam očekivao da će izgubiti nakon svih pobjeda ranije u turniru, posebno one u petak nad Marijem Ančićem", kazao je direktor zagrebačkog Indoorsa: "Bilo je, kao što znate, problema prije turnira, no obzirom na to, jako sam zadovoljan, dobro smo obavili posao."

"Razgovarao sam sa supervizorom i ljudima iz ATP-a, nisu imali posebnih primjedbi i prigovora, iako službeni izvještaj još nemamo. Kao što je poznato, ove su godine posebno pazili kako će turnir izgledati", nastavio je Horvat: "Ispunili smo cilj. Od naših igrača, a naši su nam prenosili i dojmove stranih, dobili smo potvrdu da je sve bilo odlično, moram nakon svega zahvaliti gradu, sponzorima, svima koji su nam ustupili dvorane na korištenje."

Da podsjetimo, ove godine se Indoors zbog velikog broja mečeva u osam dana igrao u Ledenoj i Maloj dvorani Doma sportova, a početkom turnira i u Domu odbojke, za trening su poslužili Martinovka i Zagrebački velesajam, Mala dvorana Doma sportova je u ponedjeljak bila glavni teren, dok Ledena još nije bila potpuno pripremljena nakon rukometa... Puno toga trebalo je riješiti u kratkom vremenu, a i prijevoz igrača na nekoliko lokacija bio je nešto zahtjevniji, no nije smetalo.

"Što se tiče igrača, može se reći da smo imali sreće, ali mislim da smo tu sreću i zaslužili", kazao je direktor turnira, misleći prvenstveno na Ivana Ljubičića i Marija Ančića, koji su dolaskom do susreta u polufinalu pojačali interes za posljednja dva dana: "Ivo Karlović i Marin Čilić su možda malo podbacili, no susret Ivana i Marija u petak bio je sjajan, s punim tribinama i dobrim navijanjem, što je, na neki način, san svakog direktora turnira."

Velikih stranih imena, onih iz svjetskog vrha, ove godine nije bilo, svi s kojima su organizatori bili u kontaktu ovog su puta bili preskupi. No, mnogi inozemni tenisači koji su došli prebacili su plan - lucky loser Sergij Stahovski, novi "kralj" Indoorsa, prije svih.

"Konkurencija u muškom tenisu je strašna, finale koje smo ovdje vidjeli je to potvrdilo. Koliko god bio dobro rangiran, to ništa ne garantira, mora se i odigrati dobro", rekao je Horvat: "Četvrtfinalni dvoboji Ivana i Marija s Gabašvilijem, odnosno Haaseom također su potvrda, oba meča bila su odlična... Ivan se jako namučio u četvrtfinalu, pa polufinalu protiv Marija, možda ga je to iscrpilo pa je zbog toga u finalu odigrao nešto slabije."

"Jače strane igrače ove godine nismo mogli platiti, no iduće godine ćemo se pripremiti na vrijeme za dovesti jedno ili dva takva top-imena, takvo što treba iznijeti financijski", zaključio je direktor, okrenuvši se potom idućoj godini i povratku u prijašnji termin, na prijelazu iz siječnja u veljaču, ponovno u Domu sportova, koji još neće ići u rekonstrukciju.

"Licenca koju imamo dala nam je probni rok za turnir na tri godine, no imali smo u ugovoru opciju produžetka, koju smo, naravno, iskoristili. Već znate da je prijelaz iz 2008. u '09. donio dosta promjena u kalendaru ATP-a, neki turniri promijenili su svoj status, no pozicija Zagreba je čvrsta. Naravno, ništa nije 100 % sigurno, no ako će organizacija biti kakva je dosad bila, ovaj turnir ići će dalje", istaknuo je Horvat, dodajući da će turnir u idućoj sezoni započeti u vikendu završetka rukometnog SP-a u Hrvatskoj, što, zbog pripreme, ostavlja Dom sportova kao jedinu opciju za odigravanje Indoorsa.

U budućnosti, kad Dom sportova ode u rekonstrukciju, u obzir će doći zagrebačka Arena, u kojoj je, međutim, glavni problem nedostatak prikladne druge dvorane - pravila govore da svaki ATP turnir mora imati dvije dvorane za igranje na istoj lokaciji. "Prema nacrtima, manja dvorana Arene ne bi bila dovoljne visine za propise ATP turnira, još mi nije poznato može li se plan revidirati da se ipak povisi", rekao je Horvat o tom problemu: "Ukoliko to neće biti moguće, postoji opcija da se glavna dvorana podijeli na dvije manje, no mislim da bi bila šteta smanjivati veliku dvoranu."

Uz direktora Horvata, na osam dana Indoorsa i ono što je tek pred nama vezano uz dvoranski turnir u Zagrebu osvrnuo se i gradonačelnik Milan Bandić, prvo čestitajući Horvatu i suradnicima na odlično odrađenom teškom poslu. Gradonačelnik je potvrdio da će rekonstrukcija Doma sportova početi nakon završetka Indoorsa sljedeće godine, a trajat će oko godinu i pol dana: "Mislim da smo zadržali Indoors i za dalje, što je sjajna stvar, takav dojam dobio sam razgovarajući s ljudima iz ATP-a... Od iduće godine bit ćemo bogatiji i za Arenu, radit ćemo i na Domu rukometa, problemi s dvoranama nam se, uvjeren sam, više neće događati."

Gradonačelnik Bandić potvrdio je interes Zagreba za još jedan teniski događaj u glavnom gradu, kvalifikacijski susret za Svjetsku skupinu II Fed Cupa protiv Srpkinja, koji je na rasporedu 26. i 27. travnja: "Sa zadovoljstvom ćemo to organizirati, Zagreb će stati iza tog susreta. U ponedjeljak je razgovor na kojem ćemo pokušati sve definirati, uvjeren sam da neće biti problema."

Po svemu sudeći, kolidiranje s međunarodnim plesnim natjecanjem koje u tom terminu zauzima Malu dvoranu Doma sportova, u kojoj bi se trebalo igrati, bit će stvar prošlosti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!