Ostali sportovi

Upoznajte Australski football

Sash Herceg • utorak, 04.03.2008.

Kako je moguće da neka velika internacionalna sportska priredba bude bez hrvatske momčadi? Posebno ako tim sportom dominiraju igrači s prezimenima kao što su Didak, Pavlich, Maric, Jakovich, Surjan? Neki od navedenih igrača su čak i kapetani svojih klubova (Matthew Pavlich za Fremantle Dockers, Glen Jakovich za West Coast Eagles) u sportu s kojim će vas ovaj tekst pobliže upoznati…

Riječ je o Australskom footballu, jedinom izvornom australskom sportu koji usput ove godine slavi 150 godina postojanja. Ova velika godišnjica se podudara s AFL (Australian Football League) International Cup 2008 natjecanjem na kojem neće biti hrvatskog reprezentativnog tima. Do sada je interes iskazalo 17 nacija među kojima su SAD, Kanada, Španjolska, Danska, Finska, Irska, Velika Britanija, Švedska, Južna Afrika, Kina i druge. Kup će se održati u Melbourneu od 27. kolovoza do 4. rujna.

Vratimo se na trenutak na činjenicu da na natjecanju neće biti hrvatske momčadi. Povijesno gledajući, Australija je uvijek bila na emigracijskoj mapi za Hrvate. Od ukupnog broja Hrvata u dijaspori koji se kreće oko dva i pol milijuna, u Australiji živi nešto više od 100.000. Naravno, naši ljudi ne mogu bez sporta, bez obzira o kojem se sportu radilo, tako da već 1955. imamo Hrvata koji je igrao Australski football. Ray Gabelich je odigrao 160 utakmica za Collingwood Magpies tijekom kojih je postigao 43 gola. S Collingwood momčadi bio je prvak u 1958., te je bio kapetan te momčadi tijekom ’64. i ’65. sezone.

Slika 1 od 2.
Foto: AFL Images

Zanimljivo je također istaknuti da je Andrew Demetriou, izvršni direktor AFL-a, porijeklom s Cipra, a pored njega za AFL radi veliki broj Talijana, Grka, Engleza, Makedonaca i drugih.

Od Rayove ere do sada na najvišem nivou sporta igra ili je igralo više od 25 igrača hrvatskog porijekla, dok u mnogobrojnim lokalnim natjecanjima igra daleko veći broj igrača našeg porijekla. Poanta svega ovoga je da bi bilo logično da Hrvatska igra na AFL International Cupu sljedeće godine na temelju popularnosti ovog sporta među Hrvatima u Australiji. Nažalost, to neće biti slučaj tako da će taj veliki sportski spektakl proteći bez prisustva Hrvata. Naravno, dosta će ih biti u sjedalima na tribinama, ali ne i na terenu.

Ovim putem želimo, uz pomoć Sportneta, zainteresirati čitatelje u Hrvatskoj za ovaj jedinstveni, spektakularni sport koji čak i nakon 150 godina postojanja velikim koracima ide naprijed. Cilj ove inicijative je da se podigne profil ovog sporta u Hrvatskoj te da na sljedećem AFL International Cupu vidimo i reprezentaciju Hrvatske. Nadamo se da taj cilj ne bi trebao biti pretežak za ostvariti!

Slika 2 od 3.
Foto: AFL Images

Za sada u Hrvatskoj postoji nekoliko klubova među kojima je najveći Zagreb Hawks. Zagreb Hawks su u zadnjih nekoliko godina igrali na natjecanjima širom Europe. U Australiji imamo najmanje tri Hrvata koji rade za AFL i koji bi bili više nego spremni pomoći Hrvatskoj da igra na sljedećem natjecanju. Anton Grbac, čiji su roditelji iz Istre, je na najvišoj trenerskoj poziciji u AFL Victoria, dok Graeme Pratt, čija je majka Hrvatica, i autor ovog teksta, Slaviša Herceg, radimo za AFL Victoria na promociji Australskog footballa među brojnim migrantima u Melbourneu.

Tako je nižepotpisani osobno organizirao hrvatsku momčad za Multicultural Cup 2004. i 2005. kada se nekih 30-ak lokalnih Hrvata odazvalo da igra za državu odakle su njihovi roditelji došli tijekom prošlog stoljeća. Većina njih bi bili spremni pomoći koliko mogu da vide 'pravu' hrvatsku reprezentaciju u Melbourneu. Zamislite gdje bi nam bio kraj kada bi kombinirali snage u Hrvatskoj i Australiji? Stvorili bi odličnu priliku da Hrvatska osvoji još jedan naslov svjetskog prvaka, ali ovoga puta u jednom prilično egzotičnom sportu u Hrvatskoj, pa i u svijetu.

Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci ćemo pokušati pokriti kratku povijest i pravila Australskog footballa kao i svih 16 timova koji se natječu u AFL. Do tada, ako biste voljeli saznati više posjetite afl.com.au.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!