Tenis

Bez ispaljenog metka

Branimir Korać • utorak, 04.03.2008.

Jedini hrvatski predstavnik na velikom ATP turniru u Dubaiju, Marin Čilić, oprostio se od turnira na samom startu. Treći nositelj Novak Đoković pomalo rutinski stigao je do pobjede iskoristivši brojne pogreške i slab dan Čilića na servisu...

Preveliki respekt osjećao se u Čilićevom gotovo svakom potezu. Marina nije slušao niti jedan udarac, prvi servis nije mogao pogoditi ni pod razno i Đoković je puno lakše od očekivanja slavio. U oba seta bio je opasniji, pokretljiviji i precizniji te je na kraju zasluženo slavio.

Početak meča bio je odličan po Marina, u prvom servis gemu odigrao je izuzetno kvalitetno i naznačio da bi nešto mogao napraviti u ovom meču. Međutim, to je trajalo tek jedan gem. Vrlo brzo Đoković je preuzeo inicijativu, igrao je agresivnije i tjerao Marina u pogreške. Kod 2:2 Čilić mu je praktički poklonio gem ne osvojivši niti poena i Đoković se našao u velikoj prednosti. Malu priliku Marin je imao kod 4:3 za Đokovića kada je spojio dva odlična napada i došao na 40:40. Međutim Đoković tada pogađa as i još jedan odličan prvi servis te spriječava moguće neugodnosti.

Set je uzeo sa 6:4, Marin je imao tek 37 posto ubačaja prvog servisa i s takvim postotkom teško je protiv Đokovića računati na iznenađenje. S druge strane Đoković je ubacio 72 posto prvog servisa i za 41 minutu uzeo set.

Slika se previše nije promijenila niti u drugom setu. Kod 1:1 Marin nema odgovor na odličan napad Đokovića za 15:30, a onda mu poklanja dvije break prilike dvostrukom servis pogreškom. Već prvu Đoković koristi nakon što Marin prilično lagan forhend šalje u mrežu. Svi pokušaji Čilića da se vrati u meč ostali su bez uspjeha. Kod 5:3 servirao je za ostanak u meču, međutim ponovno je bio prilično neprecizan i brzo je Đoković došao do dvije meč lopte i 15:40. Slijede tri odlična napada Čilića i prednost, ali Đoković uzima naredna tri poena i završava priču.

Marinov ubačaj prvog servisa ostao je na malih 44 posto uz dvije dvostruke servis pogreške i bez ijedne break lopte. Đoković je pogodio 67 posto prvog servisa, imao pet break prilika i realizirao tri, pogodio je i pet aseva te osvojio više nego dvostruko poena više protiv servisa. U drugom kolu čeka ga vrlo neugodni Fabrice Santoro.

Tomas Berdych prošetao se pokraj Gaela Monfilsa prilično laganom pobjedom u dva seta. Još jedan meč prepun pogrešaka za mladog Francuza koji je slovio za jednog od onih koji mogu dominirati svjetskim tenisom, ali nije do kraja pretočio talent u rezultat. Berdych je tijekom cijelog meča bio vrlo uvjerljiv na svom servisu, tek u jednom navratu Monfils je imao 0:30, ali ozbiljnije nije prijetio.

Domaći igrač s pozivnicom Mahmoud Nader imao je tek dobru školu protiv Mihaila Ledovskiha. Ledovskih nije u samom teniskom vrhu, na ATP entry ljestvici je tek 171. igrač svijeta, ali je i takav bio prejak za Emiraćanina.

Joseph Sirianni popustio je odvesti Paul-Henrija Mathieua u treći set. Australac je imao u drugom setu kod vodstva 4:3 čak sedam break lopti uključujući i 0:40, ali Mathieu se izvukao . U sljedećem gemu Francuz dolazi do prilike za oduzimanje servisa, ne griješi kao Sirianni i na kraju s lakoćom završava meč. Ovom pobjedom Mathieu se osvetio Sirianniju za neočekivani poraz u četvrtfinalu Adelaidea na početku godine.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Vrlo uvjerljiv bio je Olivier Rochus u susretu s Jarkkom Nieminenom. Loš dan Nieminena u kombinaciji s odličnom igrom Rochusa rezultirali su neočekivano visokom pobjedom Belgijca uz tek tri izgubljena gema. U devetom međusobnom dvoboju Rochus je upisao šestu pobjedu za manje od sat vremena.

Feliciano Lopez u tri seta svladao je Janka Tipsarevića. Kriza servisa sredinom trećeg seta kod Tipsarevića odlučila je meč, kod 3:3 Lopez je napravio break, došao je Tipsarević u idućem gemu do 15:30, ali Lopez asom dolazi do 30:30 i mirno završava gem. Španjolac je pogodio 19 asova i iako je osvojio dvostruko manje poena protiv servisa u odnosu na protivnika, uzeo je pobjedu.

Rafael Nadal bio je u velikim problemima u susretu s Nijemcem Phillipom Kohlschreieberom. Kohlschreiber je u prvom setu zaostajao 2:0 da bi napravio seriju 5:0 i uzeo prvi set. U drugom je Nadal zaigrao daleko bolje iako je Nijemac imao dosta prilika i sa 6:1 poravnao na 1:1 da bi sredinom trećeg seta napravio break i uspješno dovršio meč nakon gotovo dva i pol sata velike borbe.

ATP Dubai, prvo kolo:
Tomas Berdych (Češka, 8) – Gael Monfils (Francuska) 6:3, 6:2, Mihail Ledovskih (Rusija, Q) – Mahmoud Nader (UAE, WC) 6:1, 6:1, Paul-Henri Mathieu (Francuska) – Joseph Sirianni (Australija, Q) 6:4, 6:4, Olivier Rochus (Belgija) – Jarkko Nieminen (Finska) 6:1, 6:2, Feliciano Lopez (Španjolska) – Janko Tipsarević (Srbija) 6:3, 4:6, 6:4, Rafael Nadal (Španjolska, 2) – Phillip Kohlschreiber (Njemačka) 3:6, 6:1, 6:4, Novak Đoković (Srbija, 3) - Marin Čilić (Hrvatska) 6:4, 6:3.

ATP Dubai, parovi, prvo kolo:
Rohan Bopanna/Aisam Qureshi (Indija/Pakistan, WC) – Igor Andreev/Paul-Henri Mathieu (Rusija/Francuska) 7:5, 6:4, Richard Gasquet/Fabrice Santoro (Francuska/Francuska) – David Ferrer/Fernando Verdasco (Španjolska/Španjolska) 6:7(5), 6:2, 17:15, Simon Aspelin/Julian Knowle (Švedska/Austrija, 2) - Paul Hanley/Leander Paes (Australija/Indija) 6:1, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!