Rukomet

Pametna lopta na SP u Hrvatskoj

Goran Markuš • utorak, 04.03.2008.

Povodom Svjetskog prvenstva koje će se slijedeće godine održati u Hrvatskoj, svjetski rukometni savez je objavio kako će se upravo na tom natjecanju po prvi puta koristiti "pametna" lopta koja bi trebala pomoći sucima pri donošenju nekih ključnih odluka…

Možemo se složiti kako nam je tehnologija na razne načine uvelike olakšala svakodnevni život. To su shvatili i čelnici svjetskog rukometnog saveza te su danas predstavili novu rukometnu loptu koja će pomoću mikročipa, bežičnom mrežom neprestano komunicirati sa gol crtom, sucima i zapisničkim stolom.

Tvrtka Select se prilikom izrade pobrinula da lopta, koju je simbolično nazvalaiBall ima u potpunosti istu težinu kao i klasične rukometne lopte te bi stoga trebalo jednako dobro "ležati" u ruci igrača. Dok sam mikročip i sitne komunikacijske niti neće smetati "korisnicima", sucima bi ova novost uvelike trebala olakšati posao, prije svega u dvojbenim situacijama kod priznavanja gola.

Osim praktičnosti za suce pomoću ugrađenog sustava za mjerenje brzine lopta će unijeti i stanovitu atrakciju za gledatelje koji će na semaforu moći vidjeti kojom su snagom igrači šutirali loptu na gol.

Dok su neki, poput Kire Lazarova prilično mirno prihvatili ovu novost, izbornik naše reprezentacije, Lino Červar upozorava na nužan oprez: "Treba prvo vidjeti kako će ta lopta funkcionirati, no važnije je da evoluiraju rukometna pravila".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!