Nogomet

Gerland, nedjelja, 20.55

Maja Giljanović • subota, 08.03.2008.

28. kolo Le Championnata, malo je reći, uvelike je zasjenjeno sutrašnjom po svemu sudeći ključnom utakmicom između prvoplasiranog Lyona i prve pratilje Bordeauxa...

Lavovi sa Gerlanda, naime, Blancovoj momčadi bježe tri boda i ukoliko Žirondinci ne smognu snage i ne ponove recimo prošlogodišnjih 2:1 (golovima Francije i Micouda uhvatili su šesterostrukog uzastopnog prvaka na krivoj nozi), pitanje prvaka moglo bi po proteklih godina ustaljenom običaju biti i prije travnja riješeno.

Bordeaux najavljuje napad iz svih pravaca i istina: Coupetu će prijetiti redom ponajbolji strijelac u redovima gostiju David Bellion (11 golova), prvo ime od povratka sa zimske stanke Fernando Cavenaghi (osam) i strijelac hatticka u prošlom kolu protiv PSG-a Wendel (ukupno, pak, devet). Upravo je Brazilac najglasniji: "Stižemo po sva tri boda. Jedan nam je zapravo kao nijedan i učinit ćemo sve da maksimalno zakompliciramo prvenstvo".

S druge strane Lyon je sasvim sigurno umoran nakon puta u Manchester, ali na naročito razočarenje se ne može vaditi. Svoju su prigodu eventualno zaskočiti United propustili u posljednjim minutama prve utakmice na Gerlandu primivši pogodak (Tevez) pa se u uzvratu osmine finala Lige prvaka praktički nisu preveć čemu ni nadali.

Također sutra, pak, na Velodromeu se igra najveći derbi Le Championnata u kojem nekadašnji europski prvak dočekuje mrskog rivala iz Saint Etiennea. Les Verts se ufaju da je gust ritam četvrtak-nedjelja uzeo danka i da će Olympique umoran nakon pobjede (3:1) protiv Zenita našeg Ivice Križanca posustati i omogućiti Rousseyjevoj momčadi prvu pobjedu u Marseilleu još od 1979. godine. Sedam uzastopnih pobjeda pred svojih vrućih 50 000 navijača Geretsovim igračima predvođenima raspoloženim trokutom Cisse/Nasri/Niang, međutim, garantiraju vrhunsku predstavu trenutno četvrtoplasirane momčadi lige na tri boda zaostatka od Nancyjeve treće pozicije koja dogodine vodi u Ligu prvaka.

Nancy će pokušati protiv Monaca naših Jerka Leke i Nikole Pokrivača zadržati trend po kojem su protiv Kneževa pobijedili na pet od zadnjih šest međusobnih susreta na svom Marcel Picotu dok će Ricardova trenutno sedmoplasirana momčad pokušati domaćinima nanijeti prvi ovosezonski poraz na njihovom terenu (s devet pobjeda i četiri remija druga su najuspješnija domaćinska momčad iza Lyona koji unatoč porazu od Marseille u 14. kolu ima dva troboda više).

Lens našeg Vedrana Runje, pak, traži prvu pobjedu na Abbe Deschampsu od 1999. u jednom od tri susreta ključna u borbi za opstanak: trinaestoplasirani Auxerre je u formi i triput je u posljednja četiri kola dohvatio tri boda kojima su napustili samo dno poretka, ali svejedno nisu riješeni briga. Sang et Or je 16. i tri dohvatljiva boda bježe trenutno prvom ispred crte Toulouseu.

Ljubičice se bodovima spasa nadaju kod kuće protiv Sochauxa ispred kojeg su inače samo bod: les Lionceaux nisu poraženi posljednja tri kola za razliku od Baupove momčadi koja je bez slasti pobjede puna tri mjeseca. Štoviše u pet dosadašnjih susreta s Peugetovcima nijednom na svom terenu nisu našli put k sva tri boda.

Vatre će biti i u Rennesu koji dočekuje sedamnaesoplasirani PSG. Gosti iz prijestolnice pet godina ne znaju za pobjedu na Stade de la Route de Lorientu, a trenutačna forma ne preteže ni na jednu stranu: crveno-crni su salvili samo dvaput u posljednjih u svim natjecanjima kombiniranih 20 utakmica dok Le Guenov PSG koji je mršava dva boda iznad crte nije pobijedio još od 23. siječnja kad su s 3:0 na svom Parku prinčeva isprašili slabašni Metz.

28. kolo:
Rennes - PSG (17.10)
Nancy - Monaco (20)
Nice - Le Mans
Caen - Lorient
Valenciennes - Lille
Strasbourg - Metz
Auxerre - Lens
Toulouse - Sochaux
Marseille - Saint Etienne (sutra, 18)
Lyon - Bordeaux (20.55)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!