Nogomet

Ronaldo: "Nakon Eduarda, bojim se za sebe"

Marin Vuković • subota, 08.03.2008.

Nakon poraza od Portsmoutha i eliminacije iz FA kupa iz Manchester Uniteda krenula je žestoka paljba po glavnom sucu utakmice Martinu Atkinsonu, ali i po engleskoj sudačkoj organizaciji. Cristiano Ronaldo je ogorčen tretmanom kakvog ima kod sudaca i strahuje da bi mu se uskoro moglo dogoditi isto što se dogodilo i našem Eduardu da Silvi, a primjer našeg reprezentativca spomenuo je i Alex Ferguson...

Na početku utakmice protiv Portsmoutha Cristiano Ronaldo je srušen u kaznenom prostoru gostiju, no sudac Martin Atkinson ostao je nijem. Kasnije je opravdano dosudio jedanaesterac za Portsmouth i isključio vratara Tomasza Kuszczaka, ali Alex Ferguson svejedno smatra kako je izravno odgovoran za poraz Uniteda te da mora odgovarati za počinjene pogreške.

"Ovo je apsolutno nevjerojatno, ne mogu to objasniti", kipio je menadžer Uniteda u razgovoru za klupsku televiziju MUTV nakon utakmice. "Menadžeri dobivaju otkaze u klubovima zbog ovakvih sudačkih previda, a ovaj će sudac ponovno suditi sljedećeg tjedna."

Ferguson se nije zaustavio samo na sucu, ispalio je otrovne strelice i prema krovnoj sudačkoj organizaciji što bi mu lako moglo donijeti kaznu ili suspenziju. "Keith Hackett mora za puno toga odgovarati u ovoj državi, on ne radi svoj posao na pravi način", kritizirao je Sir Alex predsjednika engleske sudačke udruge. "Njegov učinak trebao bi biti ocijenjen, kao što se ocjenjuje i moj učinak, i učinak igrača i sudaca. Martin Atkinson će ponovno suditi idućeg tjedna i nikom ništa, ali njegovo suđenje u današnjoj utakmici je bilo neprihvatljivo."

"Slažem se sa Seppom Blatterom, kriteriji suđenja u Engleskoj, razina tolerancije, daleko je iza europskih standarda na kontinentu. Mislim da je to ozbiljan problem", procijenio je Ferguson. "Današnja utakmica odlučena je kada sudac nije pokazao na bijelu točku, Portsmouth je od toga trenutka znao da je sudac na njihovoj strani. Lassana Diarra je počinio osam ili devet prekršaja na toj utakmici, to je nevjerojatno. Moram se složiti s Arseneom Wengerom koji je rekao da će netko uskoro biti ozbiljno ozlijeđen. Njemu se to dogodilo s Eduardom", prisjetio se Ferguson tragedije hrvatskog reprezentativca, dodavši kako je ozbiljno zabrinut za Cristiana Ronalda koji ne dobiva zaštitu od sudaca kakvu bi trebao dobivati.

Niti Ronaldo nije želio šutjeti pa je nakon utakmice izrazio zabrinutost zbog niza prekršaja koje suci ne sankcioniraju i koji će ga ubrzo prisiliti da promijeni način na koji igra. "Često govorim da je ovo najbolja liga na svijetu, ali ponekad ovdje nema zaštite za igrače s posebnim vještinama", priznao je Ronaldo. "Nakon onog što se dogodilo napadaču Arsenala Eduardu da Silvi, ja se bojim izvoditi svoje driblinge."

"Sudac je protiv Portsmoutha bio nevjerojatan. U prvih pet minuta na meni su počinjena tri prekršaja, a potom i prekršaj za jedanaesterac, i tako je zaista teško igrati. Ponekad suci štite samo obrambene igrače i razmišljam o tome da promijenim način na koji igram jer ovako više ne ide. Diarra nije niti pokušao doći do lopte kada me srušio, nije dobio niti žuti karton."

Nema sumnje da će se repovi nakon ove utakmice vući još nekoliko dana, barem do sljedeće utakmice Manchester Uniteda, a nije isključeno ni da će engleski nogometni savez zbog svega izrečenog na račun sudaca posegnuti i za kaznama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!