Košarka

Litavci i dalje u igri

Ivor Krapac • srijeda, 12.03.2008.

Fenerbahce Ülker nije uspio kolo prije kraja osigurati prolaz u četvrtfinale Eurolige. Iako su bili u vodstvu većim dijelom susreta s Lietuvos Rytasom, domaći su ih u završnici sustigli i na koncu slavili pobjedu koja ih zadržava "na životu". U drugoj utakmici večeri u skupini E Tau Ceramica je zacementirala prvo mjesto, i dalje bez poraza...

Lietuvos Rytas - Fenerbahce Ülker 87:84

Susret aspiranata na drugo mjesto skupine opravdao je očekivanja što se izjednačenosti i zanimljivosti utakmice tiče. Gosti iz Istanbula preuzeli su kontrolu već u prvoj četvrtini, koju su završili s vodstvom od 26:18, u nastavku su imali i više od deset poena prednosti, no Lietuvos je ipak, bez obzira na važne izostanke Petravičiusa i Nielsena, pronašao put do pobjede.

Prvi korak završnog preokreta domaći su napravili tricom Hollisa Pricea za 80:79 tri minute do kraja, dok su im posljednji trenuci čak donijeli priliku za prestizanje zaostatka iz prvog međusobnog susreta, u Istanbulu, kad je Fener nakon produžetka slavio s 95:91. Na ulasku u posljednju minutu Lukauskis je tricom povisio vodstvo Lietuvosa na 87:82, a da su tu prednost zadržali do kraja, imali bi prednost u borbi za drugo mjesto uoči odlučujućeg posljednjeg kola. No, nisu uspjeli.

Gosti iz Istanbula su odmah uspjeli smanjiti Kinseyevim poenima za 87:84, a nakon nekoliko propuštenih napada na obje strane, s tri razlike je i završilo, Fenerbahce Ülker ostvario je barem minimalan cilj na ovom gostovanju. Obzirom na prednost u međusobnom omjeru sa samo jednim poenom u koš-razlici, u završnom kolu sve drže u svojim rukama - ukoliko za tjedan dana pred svojim navijačima svladaju rasterećenu Tau Ceramicu, otići će u četvrtfinale. Lietuvos će za prolaz među posljednjih osam trebati gostujuću pobjedu kod Arisa i pobjedu Taua u Istanbulu.

Produženu nadu u nastavak europskog puta momčadi Aleksandra Trifunovića osigurali su u prvom redu Price (22 poena), Eidson (16 poena) i Bajramović (15 poena, sedam skokova), dok su se u Fenerovim redovima istaknuli Kinsey (20 poena) i Solomon (18 poena, šest asistencija).

Tau Ceramica - Aris 90:74

Početak nije bio baš uvjerljiv, s 24:22 za goste iz Soluna nakon prvih deset minuta, no u nastavku utakmice je vodeća momčad skupine ipak došla na svoje, uz buđenje u drugom poluvremenu (47:37) na putu do 16 razlike. Neven Spahija i njegovi igrači ostaju bez krivog koraka - pet utakmica u drugom krugu, pet pobjeda.

U uspjehu protiv Solunjana najefikasniji je bio Tiago Splitter (18 poena), dok se Pablo Prigioni pridružio sa 16 poena, pet skokova, po četiri asistencije i osvojene lopte. Zoran Planinić ovog puta nije bio realizatorski zapažen, ubilježio je samo dva poena za 17 minuta, zanimljivo, uz 1/1 iz igre, dodajući i pet asistencija. Arisu nije pomogao tradicionalno razigrani Jeremiah Massey, koji je ubilježio 26 poena i sedam skokova.

Poredak:
1. Tau Ceramica 5-0
2. Fenerbahce Ülker 2-3
3. Lietuvos Rytas 2-3
4. Aris 1-4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!