Zimski sportovi

Zanimljivo do kraja

Goran Tomičić • četvrtak, 13.03.2008.

U posljednje dvije utrke sezone ćemo saznati osvajače Malih kristalnih globusa u veleslalomu i slalomu. Bode Miller je praktično osigurao Veliki kristalni globus, ali završnica tehničkih disciplina će ipak biti iznimno zanimljiva...

U petak se vozi veleslalom, a kandidati za Mali kristalni globus su Ligety, Raich i Moelgg. U najboljoj poziciji je Ligety (jedna pobjeda i dva postolja ove sezone), ali Raich zaostaje tek 27 bodova i agresivnim stilom će ići po pobjedu koja bi mu donijela trofej ako Ligety ne završi na drugom mjestu. Najbolji austrijski skijaš nije u dobroj formi, ali u finalnoj utrci je sve moguće. Tek 11 bodova iza Raicha svoju priliku će napeto čekati Manfred Moelgg (drugi u Bad Kleinkircheimu i Kranjskoj Gori). Talijan bi osvojio Mali kristalni globus u slučaju pobjede, a također se mora nadati da Ligety neće biti drugi. Ova utrka bi trebala potvrditi Millerovo konačno slavlje, budući da je teško vjerovati u rasplet u kojem bi Cuche pobijedio, a Amerikanac ostao bez bodova.

Ivica Kostelić je u životnoj formi i u veleslalomu može jako mnogo. U Whistleru je 15. mjestom (drugo vrijeme druge vožnje) osvojio prve bodove u ovoj disciplini nakon više od četiri godine, a niz je nastavio 18. mjestom u Kranjskoj Gori. Odavno smo saznali da riječ nemoguće ne postoji u riječniku Kostelićevih i borba za vrh u posljednjem veleslalomu sezone nebi bila iznenađenje.

Sezona završava utrkom slaloma u subotu. Za Mali kristalni globus se bore Grange, Moelgg i Matt. U najboljoj poziciji je Grange, koji se tek ove sezone probio u slalomski vrh, ali zasluženo je vodeći. Bio je najbrži u Alta Badiji, Wengenu i Kitzbühelu, a u Schladmingu je osvojio drugo mjesto. Za sigurno osvajanje trofeja treba drugo mjesto, a u suprotnom će ovisiti o rezultatima konkurenata.

Moelgg zaostaje 21 bod i na krilima samopouzdanja dobivenog pobjedom u Kranjskoj Gori nada se Malom kristalnom globusu, kojeg sigurno osvaja u slučaju nove pobjede i ako Grange ne bude drugi. Izglede ima i Matt, ali zaostaje prevelikih 85 bodova.

Ivica Kostelić ove sezone je bio sjajan u slalomu. Nlazi se u uskom krugu skijaša koji su osvajali bodove u svim utrkama (Moelgg, Lizeroux i Neureuther), a najlošiji je bio na otvaranju sezone u Reiteralmu osvojivši 20. mjesto. Nakon toga je slijedilo pet plasmana u najboljih deset i 14. mjesto u Alta Badiji, a sve je kulminiralo s tri uzastopna postolja u Garmischu, Zagrebu i Kranjskoj Gori. U Bormiju s punim pravom možemo očekivati još jedno postolje, a bilo bi sjajno sezonu iz snova završiti slalomskom pobjedom nakon više od četiri godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!