Nogomet

Igra živaca

Marin Vuković • petak, 14.03.2008.

Tri uzastopna prvenstvena remija Arsenala dovela su troboj za naslov prvaka do njegova vrhunca. Chelsea je sada i definitivno u igri, a samo odgođena utakmica Manchester Uniteda spasila je Topnike od vjerojatnog gubitka prvog mjesta. Hoće li do promjene na vrhu doći već ovoga vikenda, tko će prvi izgubiti živce, odgovor na to pitanje dat će nam 30. kolo Premiershipa.

Iza nas je tjedan polovičnih uspjeha engleskih klubova u europskim natjecanjima. Dok je Liverpool pobjedom na San Siru prošao među osam najboljih u Ligi prvaka, engleski klubovi više ne stanuju u Kupu Uefe. U samo dva dana iz tog natjecanja ispali su Tottenham, Everton i Bolton i tako pokvarili sjajan dojam koji je ostavila "velika četvorka" plasmanom u četvrtfinale Lige prvaka. Vremena za očajavanje nema jer se već ovoga vikenda nastavlja bitka za mjesta koja vode u Europu i sljedeće sezone.

Dvoboj postao troboj

Najuzbudljivije je, dakako, na vrhu ljestvice gdje će, sve je izvjesnije, odluka o naslovu stići u "foto-finišu". Manchester United u subotu u 16 sati gostuje kod Derby Countyja koji će ove sezone vrlo vjerojatno postati najgorim premierligaškim klubom u povijesti ovog natjecanja. Na pobjedu čekaju već 23 kola, a ukoliko u posljednjih devet utakmica ne skupe najmanje šest bodova, preuzet će tu neslavnu titulu od Sunderlanda koji je prije dvije sezone u čitavoj sezoni skupio tek 15 bodova. United je na protekla dva gostovanja bio iznimno efikasan, napunivši protivničke mreže s osam pogodaka, a za očekivati je da niti Derby County neće proći znatno bolje.

U slučaju pobjede United će barem nakratko preuzeti vrh prvenstvene ljestvice, budući da Arsenal dočekuje Middlesbrough u jedinoj utakmici koja počinje u 18 sati i 15 minuta. Middlesbrough pak neće biti lak zalogaj za Topnike budući da su upravo oni jedina momčad koja se ove sezone može pohvaliti činjenicom da su pobijedili Arsenal. U susretu odigranom 9. prosinca prošle godine Middlesbrough je na Riversideu slavio s 2:1 golovima Downinga i Sanlija, a jedini pogodak za Arsenal postigao je Rosicky.

Topnici su s tri uzastopna neodlučena ishoda dopustili svojim pratiteljima da se posve približe, a prijeti im čak i gubitak drugog mjesta na ljestvici i izravnog plasmana u Ligu prvaka. Svoje suigrače je u trening kampu posjetio i Eduardo da Silva, možda će i to pomoći Arsenalu da se vrati na pobjedničke staze.

Tijekom cijelog prvenstva Chelsea iz prikrajka čeka svoju priliku i iskorištava "greške u koracima" svojih suparnika u borbi za naslov. Sjajnim nizom rezultata postali su sasvim legitimni kandidati za naslov, budući da do kraja prvenstva na svom Stamford Bridgeu dočekuju obje trenutno vodeće momčadi. Žele li i te utakmice dočekati s jednakim izgledima za osvajanje naslova, prvi korak je pobjeda nad Sunderlandom. Momčad Roya Keanea u teškoj je situaciji, nisu slavili u tri uzastopna kola i nalaze se samo dva boda od zone ispadanja. Vaditi se protiv Chelseaja nezahvalan je zadatak, posebno uzmemo li u obzir činjenicu da su Bluesi svog posljednjeg protivnika izbušili sa šest pogodaka.

Hrvatima teški zadaci

Pred hrvatskim reprezentativcima ovog vikenda su teške utakmice. Niku Kranjčara na Fratton Parku očekuje težak dvoboj protiv Aston Ville, izravnih konkurenata u utrci za Kup Uefe. Villa je u posljednjih 15 kola poražena tek tri puta, no za jedan od tih poraza kriv je upravo Portsmouth koji je u Birminghamu slavio s 3:1.

Prokletstvo jedanaesteraca još je jednom Engleze stajalo glave, a Juande Ramos morao se pomiriti s činjenicom da neće i treći uzastopni put podići trofej Kupa Uefe, ovaj put na klupi Tottenhama. Nakon iscrpljujuće utakmice s PSV-om Spursi putuju u Manchester gdje će Vedran Ćorluka i suigrači pokušati iskoristiti njihov umor i uhvatiti možda posljednji vlak za Europu koja im neminovno izmiče. Ćorluka je u prošlom kolu prisilno zaigrao na mjestu srednjeg braniča i nakon poraza od Readinga u analizama je proglašen krivcem za oba pogotka. Nadajmo se kako će Sven Goran Eriksson ovoga puta našeg reprezentativca smjestiti na njegovu uobičajenu poziciju.

Liga prvaka ili druga liga?

Čak je pet klubova na dnu Premiershipa stisnuto u samo tri boda, a samo dva imaju tu "sreću" da ovoga tjedna igraju protiv Liverpoola i Evertona, čija bitka za četvrto mjesto već postaje pravim klasikom. Gradski su rivali posve poravnati, a trenutno samo bolji omjer pogodaka Liverpoolu daje to toliko željeno četvrto mjesto. Redsi nakon sjajnog uspjeha na San Siru kod kuće dočekuju Reading koji je zasad iznad opasne zone, ali bi porazom na Anfieldu lako mogao u nju i upasti. Ako u čitavoj situaciji postoji što pozitivno, to je podatak da je Reading po prvi put ove sezone u dva uzastopna kola upisao pobjede.

Evertonu su u Kupu Uefe također presudili jedanaesterci, a lijek za ranu tražit će na gostovanju kod Fulhama koji je u vrlo teškoj situaciji. Od sigurne zone dijeli ih čak sedam bodova, a novi poraz gotovo bi ih posve udaljio od ostanka u Premiershipu.

Premiership, 30. kolo:

Subota, 15.03.2008:
Liverpool - Reading (16 h)
Derby County - Manchester United (16 h)
Portsmouth - Aston Villa (16 h)
West Ham - Blackburn (16 h)
Sunderland - Chelsea (16 h)
Arsenal - Middlesbrough (18.15 h)

Nedjelja, 16.03.2008:
Fulham - Everton (14.30 h)
Wigan - Bolton (16 h)
Manchester City - Tottenham (17 h)

Ponedjeljak, 17.03.2008:
Birmingham - Newcastle (21 h)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!