Nogomet

Gdje je zapelo?

Tomislav Globan • nedjelja, 16.03.2008.

Prvo kolo finalnog kruga domaćeg prvenstva koštalo je Rijeku drugog mjesta. Momčad s Kantride još ne zna za proljetnu pobjedu i nakon šest mjeseci "skinuta" je s pozicije viceprvaka. Drugo mjesto preuzeo je Hajduk što je Splićanima najbolji plasman ove sezone. Dinamo je, pak, napravio još jedan korak k teoretskom osiguravanju naslova...

Rijeka - Zagreb 1:1

Momčad Zlatka Dalića je u evidentnoj rezultatskoj krizi. Riječani su u posljednjih sedam prvenstvenih utakmica pobijedili samo jednom (!), a takvim ritmom osvajanja bodova ne može se očekivati visoki plasman. Posljednji u nizu klubova koji je otkinuo bodove Bijelima je Zagreb.

Pjesnici su baš na Kantridi u studenom na nevjerojatan način izgubili utakmicu nakon što je u 90. minuti Draganu Stojkiću lopta iznenada ispala iz ruku, no u subotu se vratar Zagrebaša u potpunosti iskupio za taj veliki propust. Stojkić je, naime, pri rezultatu 1:1 obranio udarac s bijele točke i to upravo Radomiru Đaloviću koji mu je jesenas postigao pobjednički pogodak. Momčad Ćire Blaževića jedina je neporažena momčad na proljeće i u odličnom raspoloženju čeka ovotjedni gradski derbi s Dinamom.

Hajduk - Šibenik 4:1

Vrlo zanimljiv susjedski okršaj viđen je ovog vikenda u Splitu. Iznenađujuće vodstvo Šibenčana, obranjen jedanaesterac Varvodića, spektakularni pogoci Andrića i Verpakovskisa, nepriznat eurogol škaricama Zeca te preuzimanje liderske pozicije na ljestvici strijelaca od strane Nikole Kalinića u potpunosti su mogli zadovoljiti one koji su prekrasno splitsko proljetno popodne odlučili provesti na Poljudu.

Splićanima su trebala puna 23 kola da se bodovno izjednače s Riječanima, a Šibenčani bi im mogli pomoći da ih već u srijedu i - preskoče. Momčad Ivice Kalinića na Šubićevcu će pokušati ponoviti rujansku pobjedu nad Rijekom, dok će Hajduk put Varaždina gdje Bijeli tradicionalno dobro prolaze.

Dinamo - Cibalia 4:0

Napokon je tri do četiri tisuće najvjernijih maksimirskih posjetitelja moglo uživati u Dinamovoj predstavi. Prvaci su ozbiljno shvatili Soldin prijekor zbog evidentnog nezalaganja u prijašnjim utakmicama i ujednačenim intenzitetom u subotu samljeli Cibaliju. Modre od obrane naslova sada dijeli samo 12 bodova i sve se realnijom čini naša prošlotjedna prognoza da bi Dinamo do desete titule prvaka Hrvatske mogao stići još prije kraja ožujka.

Cibalia unatoč porazu ostaje na naizgled sigurnom sedmom mjestu, no od pretposljednjeg Intera dijeli ih samo šest bodova. Vinkovčanima je ovo četvrti uzastopni gostujući poraz i u tih 360 minuta inkasirali su čak 15 golova. U srijedu ih čeka susjedski derbi u Gradskom vrtu gdje su u posljednjem jesenskom kolu pretrpjeli "petardu".

Slaven Belupo - Varteks 2:1

Ni drugi susjedski derbi u ovom kolu nije razočarao. Dapače, Slaven i Varteks u Koprivnici su odigrali ljepoticu proljetnog dijela prvenstva. Od obostrane napadačke igra i izostanka bilo kakvog kalkuliranja najviše su profitirali gledatelji jer su mogli vidjeti fantastične pogotke, mnoštvo prilika ispred oba gola, a kao šlag na tortu domaćima je stigao pobjednički pogodak u posljednjoj minuti susreta. Koprivničani su tako stigli samo na bod od drugog mjesta i iz prikrajka će čekati nove kikseve Hajduka, odnosno Rijeke. Međutim, ne popravi li očajne rezultate na gostovanjima, Jurčićev sastav se neće imati čemu nadati. Prva prilika već je u srijedu u Zaprešiću.

Zadar - Inter 3:1

Inter je novim porazom na Stanovima, uz Međimurje i Rijeku, ostao jedina ekipa koja u proljetnom dijelu prvenstva nikoga nije pobijedila. Zaprešićani u posljednjih osam utakmica bilježe tek jednu pobjedu (2:3 u Čakovcu u 19. kolu), a na svom travnjaku za trijumf ne znaju od 3. studenog prošle godine. Srećom po Žute, i svi drugi konkurenti za ostanak u ligi poraženi su u ovom kolu pa zaostatak za spasonosnim desetim mjestom nisu povećali. Zadar je, pak, pobjedom učvrstio mjesto u gornjem domu hrvatskog nogometa i vrati li se u srijedu iz Međimurja s nova tri boda prebrinuo bi glavninu briga oko ostanka u ligi.

Osijek - Međimurje 3:1

Drugi ogled Osječana i Čakovčana u samo dva tjedna još je jednom otišao na stranu bolje momčadi. Iako se Međimurcima ne može osporiti želja i trud da prekinu crni niz koji traje već 10 utakmica, nevjerojatna je lakoća kojom Dovečerovi momci primaju pogotke. S prosjekom od preko 2,2 primljena gola po utakmici Međimurje ne može očekivati više od uvjerljivo posljednjeg mjesta. Zaostatak Crno-crvenih je 12 bodova, a vremena je sve manje. U igri je još samo 30 bodova...

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!