Nogomet

Uskršnja poslastica

Marin Vuković • petak, 21.03.2008.

Velika četvorka engleskog nogometa u 31. kolu Premiershipa zasjenit će sva ostala događanja. Svjetla pozornice okrenut će se ka izravnom sudaru četiri prvoplasirane i najtrofejnije engleske momčadi, koji će osim sjajnog nogometa donijeti i odgovore na mnoga pitanja. Može li Manchester United već ovoga vikenda napraviti veliki korak prema obrani naslova, ima li Arsenal rješenje za Chelsea i rezultatsku krizu, može li Liverpool napokon zatresti mrežu Crvenim vragovima?

Nakon kompletiranog 30. kola Premiershipa vodeću trojku dijeli samo pet bodova, no mnogo toga moglo bi se promijeniti nakon Super nedjelje, koja na svom meniju osim šunke, jaja i ostalih uobičajenih uskršnjih delicija donosi i nogometnu poslasticu, dva velika, možda najveća engleska derbija.

"It's showtime!"

Old Trafford će u rano nedjeljno poslijepodne svjedočiti 150. srazu vječnih rivala Manchester Uniteda i Liverpoola. Iako bez izgleda za naslov prvaka, Redsi na Kazalište snova ne dolaze bez motiva. Još uvijek nisu osigurali nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone, a oči su na četvrto mjesto bacili i njihovi gradski rivali, nogometaši Evertona, koji s nestrpljenjem čekaju prvi pogrešan korak Benitezovih izabranika. Liverpoolov trener na leđima ima i breme vrlo loše statistike protiv Uniteda: otkad je zasjeo na klupu Redsa još uvijek nije upisao nijednu pobjedu, a jedini pogodak koji je Liverpool zabio Unitedu pod njegovim vodstvom u stvari je autogol Johna O'Shea iz 2004. godine.

Alex Ferguson je u utakmici protiv Boltona isprobao mnoge kombinacije koje spadaju u kategoriju "plan B", budući da još uvijek ne može sa sigurnošću računati na nastup Ria Ferdinanda, a uspio je i odmoriti nekoliko ključnih igrača koji će spremniji ući u veliki derbi. Odmor nije dobio najbolji strijelac Uniteda i Premier lige Cristiano Ronaldo, koji je s nova dva pogotka na najbolji mogući način najavio sudar s fenomenalnim Fernandom Torresom. U svim natjecanjima ove sezone njih su dvojica postigli ukupno čak 60 pogodaka.

Rezultatske krize neizbježan su dio dugačke premierligaške sezone, ali su nogometaši Arsenala za svoj podbačaj izabrali najgore vrijeme. U četiri uzastopna ligaška remija ispustili su čak pet teško stečenih bodova prednosti, prepustili vrh Manchester Unitedu, a 142. londonski derbi protiv Chelseaja dočekuju uz mogućnost gubitka drugog mjesta i direktnog plasmana u Ligu prvaka. Ozljeda Eduarda da Silve kao da je označila početak teških dana za Topnike, od tog kobnog susreta s Birminghamom Wengerova je momčad bez pobjede, a teško je očekivati da će je upisati na neosvojivom Stamford Bridgeu, gdje Chelsea nije poražen već 77 uzastopnih utakmica.

Bluesi su proteklih nekoliko mjeseci proveli u sjeni vodećeg dvojca, ne gubeći nadu i strpljivo skupljajući bodove. Dočekali su svoju priliku i još uvijek, usprkos koraku natrag protiv Tottenhama (4:4), ostaju legitimni kandidati za treći naslov prvaka u Premier ligi. U prilog im ide i činjenica da nakon Arsenala na Stamford Bridge mora doći i Manchester United, pa nije čudo da Avram Grant i igrači Chelseaja uporno ponavljaju kako prvenstvena utrka još uvijek nije završena.

Susret Manchester Uniteda i Liverpoola počinje u 14 sati i 30 minuta, a nedugo nakon završetka tog dvoboja na Stamford Bridge će istrčati Chelsea i Arsenal. Obje utakmice će u izravnim televizijskim prijenosima moći vidjeti i hrvatski gledatelji.

Spašavaj se tko može

Iako smo pregled 31. kola započeli skokom na nedjeljni program, dan prije na rasporedu je još osam utakmica Premiershipa u kojima i dalje najviše pozornosti privlači borba za opstanak. Uzmemo li zdravo za gotovo podatak da je Derby County već siguran putnik u niži rang, za preostala dva mjesta kandidira šest momčadi. U najboljoj situaciji trenutno je Newcastle koji je na čelu nezahvalne skupine kandidata i od opasne zone dijele ga četiri boda. Međutim, momčad Kevina Keegana zaboravila je pobjeđivati i susret protiv Fulhama možda je i posljednja prilika za promjenu gubitničkog ozračja.

U teškoj je situaciji i Bolton, bodove spasa mora tražiti protiv Manchester Cityja koji u posljednje vrijeme ne impresionira igrom. Dva loša nastupa upisao je i Vedran Ćorluka, skrivio nekoliko golova pa se nadamo kako će upravo utakmicom protiv Boltona najaviti svoj povratak u formu. Niku Kranjčara pak čeka gostovanje na White Hart Laneu, gdje će umorni Tottenham nakon sjajne utakmice s Chelseajem pokušati pomrsiti račune Harryju Redknappu, koji se još uvijek nada nastupu u Europi.

Premiership, 31. kolo:

Subota, 22.03.2008:
Tottenham - Portsmouth (13.45 h)
Blackburn - Wigan (16 h)
Aston Villa - Sunderland (16 h)
Middlesbrough - Derby County (16 h)
Bolton - Manchester City (16 h)
Reading - Birmingham (16 h)
Newcastle - Fulham (16 h)
Everton - West Ham (18.15 h)

Nedjelja, 23.03.2008:
Manchester United - Liverpool (14:30 h)
Chelsea - Arsenal (17:00 h)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!