Košarka

Šok za Connecticut i Vanderbilt

Branimir Korać • subota, 22.03.2008.

Connecticut, Drake, Clemson i Vanderbilt nisu vjerojatno niti pomišljali da bi mogli nakon prve runde kući.Ipak moraju. Manjak sreće i kvalitetne igre osvetio im se i neočekivano rano završavaju nastup na NCAA turniru...

Tennessee je prošao debitante American, ali nikako ne može biti zadovoljan igrom. Tek u zadnjih pet minuta uspjeli su odraditi ono što se od njih i očekivalo dok su veći dio susreta igrali vrlo loše sa slabim šutom i još slabijim zatvaranjem skoka. Na kraju su odnijeli pobjedu 72:57 limitiravši American na samo jedan ubačaj iz igre u zadnjih šest minuta. JaJuan Smith s 19 poena i Wayne Chism sa 16 poena predvodili su Volse dok je Garrison Carr ubacio svoju kvotu s 26 poena, no izostala je pomoć suigrača.

Jasnu poruku poslao je Butler koji je s lakoćom svladao South Alabamu 81:61. Bio je to show Petea Campbella koji je ubacio 26 poena uz šut za tricu sjajnih 8/10. Veliku pomoć imao je u odličnom A.J. Gravesu koji je pak ubacio 18 poena uz šest asistencija. Ovo je prvi put da Butler prolazi u drugi krug pod vodstvom 31-godišnjeg trenera Brada Stevensa koji usput izgleda mlađe nego neki njegovi igrači. South Alabama je bila loša, ništa im nije polazilo za rukom i ovaj nastup pokušat će što brže zaboraviti.

David Godbold odigrao je utakmicu sezone u pravom trenutku. S 25 poena odveo je Oklahomu do pobjede protiv St. Joseph'sa kojem nije pomoglo 21 poen Roba Fergusona. Lagan posao imao je Louisville koji je bez problema nadigrao Boise State sa 79:61.

North Carolina je potvrdila jedinicu razvaljivanjem Mount St. Mary'sa s čak 113:74. Tar Heelsi su pokazali sjajan napadački arsenal i kako ne pretendiraju bez razloga na naslov prvaka. Tyler Hansbrough i Ty Lawson s po 21 poenom predvodili su UNC dok je s druge strane Chris Vann ubacio 16 poena.

Indiana nije imala rješenja za Sonnyja Weemsa koji joj je ubacio 31 poen i odveo Arkansas u drugi krug. Weems i Townes koji je dodao 17 poena i 12 skokova bili su junaci pobjede Arkansasa koji je bio slabije rangiran, ali obzirom na formu Hoosiersa u posljednje vrijeme, ova pobjeda nije iznenađenje.

Jedna od najjačih utakmica jučerašnjeg programa bila je ona između Davidsona i Gonzage. Sophomore Wildcatsa Stephen Curry pokazao je zašto ga smatraju jednim od najboljih šutera u sveučilišnoj košarci ubacivši Bulldogsima 40 poena uz tricu 8/10. Spor ulazak u utakmicu Davidson je nadoknadio već do poluvremena da bi u drugom poluvremenu bio nezaustavljiv i na krilima Curryja otišao do pobjede. Gray je s druge strane igrao sjajno u prvih 20 minuta, no kada je on stao, stali su i Bulldogsi.

Roy Hibbert, Jonathan Wallace i Patrick Ewing Jr. nisu imali problema protiv UMBC-a i odveli su Georgetown do očekivane uvjerljive pobjede.

Vanderbilt će se dugo oporavljati od sramote koju je doživio u prvom krugu ove sezone. Siena, malo sveučilište koje rijetko dolazi na NCAA turnir, ostvarila je najveću pobjedu u svojoj povijesti još od 1989. godine kada su šokirali tada vrlo jaki Stanford. Noćas je briljirao Kenny Hasbrouck s 30 poena dok je s druge strane potpuno podbacio Shan Foster, jedan od kandidata za visoko mjesto na draftu.

Iznenadila je i Villanova pobjedom protiv Clemsona. Villanova ima dobru ekipu od koje su se tek naredne sezone očekivale velike stvari, no ono što su Clemsonu napravili u drugom poluvremenu ove utakmice, pokazuje da mogu napraviti nereda već ove sezone. Scottie Reynolds s 21 poenom ih je predvodio.

Texas je predvođen A.J.Abramsom (26 poena) lako svladao Austin Peay, a problema nije imao niti Memphis protiv Arlingtona.

Na zapadu dva iznenađenja u dvije tijesne utakmice. Drake je nakon produžetka poražen od Western Kentuckyja 101:99. Iako je Tyron Brazelton ubacio 33 poena, pravi junak je Ty Rogers koji je sa sirenom i tri braniča na ruci ubacio nemoguću tricu s osam metara za pobjedu u produžetku. Ovaj dvojac zasjenio je dobru predstavu Jonathana Coxa s druge strane koji je ubacio 29 poena uz 16 skokova.

Slična situacija dogodila se i u susretu Connecticuta i San Diega. Huskiesi su bili veliki favoriti, ali De’Jon Jackson sekundu prije isteka produžetka ubacio je šut za šok na klupi Conecticuta i pobjedu San Diega 70:69. Gyno Pomare s 22 poena odradio je veliki posao dobro se nosivši s ogromnim Hasheemom Thabeetom.

Istok:
Tennessee (2) - American (15) 72:57, Butler (7) - South Alabama (10) 81:61, Oklahoma (6) - St. Joseph's (11) 72:64, UNC (1) - Mount St. Mary's (16) 113:74, Indiana (8) - Arkansas (9) 72:86, Louisville (3) - Boise State (14) 79:61.

Srednji zapad:
Gonzaga (7) - Davidson (10) 76:82, Georgetown (2) - UMBC (15) 66:47, Vanderbilt (4) - Siena (12) 62:83, Clemson (5) - Villanova (12) 69:75.

Jug:
Miami (7) - St. Mary's (10) 78:64, Texas (2) - Austin Peay (15) 74:54, Mississippi State (8) - Oregon (9) 76:69, Memphis (1) - Texas Arlington (16) 87:63.

Zapad:
Drake (5) - Western Kentucky (12) 99:101 (produžetak), Connecticut (4) - San Diego (13) 69:70 (produžetak).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrolNBANCAA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!