Zimski sportovi

Kanadski svjetski prvak poslije 11 godina

Maja Giljanović • nedjelja, 23.03.2008.

Jeffrey Buttle okrunio se naslovom prvaka na Svjetskom prvenstvu održanom u Göteborgu i postao prvi Kanađanin od Elvisa Stojka 1997. na vrhu svjetkog muškog klizanja...

25-godišnjak je svjetskom srebru otprije tri godine i olimpijskoj bronci pridodao svjetku titulu ispred drugoplasiranog Briana Jouberta, branitelja naslova odnosno Jimmy Weira na trećem mjestu.

Francuz se do odličja probio s šestog mjesta nakon kratkog programa zavaljujući skokovima, među kojima trima četverostrukim, nakrcanom programu i upravo je izostanak Kanađaninovog barem pokušaja četverostrukog skoka izazvao Jouberta na javno iskazivanje nezadovoljstva sudačkim kriterijima: "Četverostruki su skokovi ključan element i suci bi ih zbilja trebali više vrednovati", izjavio je produžujući njihovu kontroverzu koja traje više od 20 godina kad je prvog na SP 1988. izveo Kurt Browning.

2001. svjetski juniorski prvak, pak, Weir je broncom osvojio jedinu medalju SAD-a na prvenstvu, a da nije bio bi to prvi put poslije 14 godina da Amerikanci ostanu praznih ruku u svim konkurencijama. S obzirom da su Stephen Carriere i Jeremy Abbott zauzeli 10. i 11. mjesto, trojica će put Los Angelesa sljedeće godine, a pitanje je hoće li mjesta biti za ozlijeđenog državnog prvaka Evana Lysaceka.

Hrvatski reprezentativci Boris Martinec i Mirna Librić SP su okončali na 28. odnosno 41. mjestu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!