Nogomet

Čije srce jače kuca?

Bernard Jurišić • utorak, 25.03.2008.

Nisu samo Rusi bučno proslavili hrvatsku pobjedu na Wembleyu. Svaki poraz Engleske u Škotskoj se "zalijeva", a kad on dođe na onakav način i od reprezentacije koju već duže vrijeme simpatiziraju i poštuju, mjesto u škotskim srcima za Hrvatsku je kupljeno zauvijek. No, za razliku od Engleske, Škotsku još nikad nismo pobijedili. Kuca li jače škotsko "Hrabro srce" ili hrvatsko "Srce vatreno"?

Nogomet je krivac što su Škoti već neko vrijeme zaljubljeni u Hrvatsku. Kod takvog naroda poštovanje i simpatije ne možete kupiti, morate ih zaraditi. Naša nogometna reprezentacija u Škotskoj je zaradila prijatelja još davno prije naše pobjede na Wembleyu, a škotski "kiltovi" bodrili su "kockaste" još na Euru 2004. u Portugalu.

HRVATSKA - ŠKOTSKA (0-2-0) 1:1

HRVATSKA - ŠKOTSKA - 1:1 (1:1)
Zagreb, 11.10.2000. Kvalifikacije za SP 2002., Stadion Maksimir, 22.000 gl. Sudac: Veissiere (FRA).
Strijelci: 1:0-Bokšić (16.), 1:1-Gallacher (25.)
HRV: Pavlović (6), R.Kovač (11), Jarni (63) (od 46. B.Živković (4)), D.Šimić (38), Štimac (50), Soldo (50) (od 46. Bišćan (11)), Šarić (18), Prosinečki (36), Balaban (3), N.Kovač (13), Bokšić (33) (od 75. Vugrinec (9)). Izbornik: Blažević
ŠKO: Sullivan, Weir, Naysmith, Elliott, Hendry, Boyd, Johnston (od 46. Dickov) (od 90. Holt), Burley, Gallacher, Hutchison, Cameron. Izbornik: Brown

ŠKOTSKA - HRVATSKA - 0:0 (0:0)
Glasgow, 01.09.2001. Kvalifikacije za SP 2002., Stadion Hampden Park, 50.000 gl. Sudac: Michal (SVK).
Strijelci: -
ŠKO: Sullivan, Weir, Naysmith (od 85. Gemmill), Lambert, Elliott, Matteo, Dailly, Burley, Booth (od 75. Dodds), Hutchinson, McCann (od 64. Cameron). Izbornik: Brown
HRV: Pletikosa (14), Tomas (13) (od 85. Bišćan (15)), Jarni (70), R.Kovač (16), Štimac (51), Tudor (24), Živković (9), Soldo (53), Stanić (40) (od 75. Šuker (65)), Prosinečki (42) (od 80. Vugrinec (16)), Balaban (9). Izbornik: Jozić

Škoti su u kvalifikacijama za Austriju i Švicarsku dugo figurirali kao jedno od najugodnijih iznenađenja, držeći Francuze, Talijane i Ukrajince iza svojih leđa. Posustali su tek na kraju, koštao ih je poraz u Gruziji, pa su favoriti ipak prošli na Euro, a Škoti ostali ohrabreni uoči starta novih kvalifikacija za SP 2010.

S njima smo dosad igrali samo dvaput, u kvalifikacijama za SP 2002. i oba puta remizirali. Utakmicu u Zagrebu obilježio je kraj vladavine dosad nedostignutog Miroslava Blaževića, kojemu je 1:1 sa Škotima bila posljednja od 73 utakmice hrvatskog izborničkog mandata.

Utakmica je imala i političku uvertiru, jer su izbornik i igrači pružili podršku tada smijenjenim ratnim generalima HV-a, što su im tada vladajući politički krugovi zamjerili. Stvorila se mučna atmosfera, koja je u kombinaciji s 0:0 u Bruxellesu i 1:1 protiv Škota, rezultirala Blaževićevom ostavkom.

To je bio jedini put da smo bez izbornika ostali usred kvalifikacijskog ciklusa. Blaževića je naslijedio Mirko Jozić, koji je konsolidirao momčad i odveo je u Japan i Južnu Koreju. Jedna od ključnih utakmica bila je uzvratna u Škotskoj, gdje nam je 0:0 bilo dovoljno za osiguravanje kasnije iskorištene "meč-lopte" protiv Belgije u Zagrebu.

Prijateljstvo između hrvatskih i škotskih navijača i Saveza datira iz tih vremena. Otkad se "Tartan Army" iskrcao u Zagreb, Škoti su upoznali priču naroda s kojim su pronašli mnoštvo poveznica. A pobjede protiv Engleza i njihovo izbacivanje s Eura 2008., učinile su nas škotskim herojima za sva vremena.

Stoga nije slučajno što su Škoti još od studenog uporno željeli ugostiti Hrvatsku na svom Hampden Parku. S jedne strane hrvatsko "Hrabro srce" Dado Pršo, koji je postao legenda Glasgow Rangersa, s druge povijesna pobjeda u Londonu, zalog su da Hrvatsku u Glasgowu očekuje snažan i srdačan pljesak tribina Hampden Parka.

No, on će se ugasiti s prvim zviždukom norveškog suca Terjea Haugea. Od tog trenutka za Škote će postojati - samo Škotska. Uostalom, zar smo i mi drugačiji?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!