Rukomet

"Bez obzira na promjene, vjerujem u OI"

Zvonimir Šimunović • utorak, 25.03.2008.

U petak počinje kvalifikacijski turnir rukometašica za Olimpijske igre. Iako su praktično već bile krenule prema Rumunjskoj, hrvatske će reprezentativke Peking pokušati izboriti u njemačkom Leipzigu. No, unatoč promjeni u zadnji trenutak hrvatski izbornik Josip Šojat i dalje je optimist....

Iako je ispočetka bio šokiran odlukom IHF-a koji je u posljednji trenutak promijenio imena protivnica hrvatske reprezentacije i mjesto odigravanja turnira, Josip Šojat shvatio je da od čuđenja neće imati puno koristi te je sa svojim igračicama krenuo u završnicu priprema za "turnir generacije". U razgovoru za portal HRS-a reći će: "Što je, tu je. Kako nama tako i drugima. No, moram priznati kako je ovaj potez vrhovne svjetske rukometne organizacije vrlo neozbiljan, pa čak i bedast. Mi smo već napamet naučili kako igra Poljska koja nam je u Rumunjskoj trebala biti glavni konkurent za drugo mjesto. Ali, iz ove kože se ne može."

Pred hrvatskim je rukometašicama, dakle, put u Njemačku gdje ih uz domaće djevojke (subota) čekaju susreti protiv Kube (petak) i Švedske (nedjelja): "U prvoj utakmici protiv Kube ne bismo smjeli imati problema. Iako nikoga ne podcjenjujem, Kuba je u ovoj skupini ipak autsajder. Njemice su favorit za osvajanje turnira, dok bi naš odlučujući susret mogao biti protiv Švedske. Naravno, ni protiv domaćina se ne predajemo unaprijed"- naglasio je Šojat.

Postavlja se pitanje koliko se naš stožer u samo šest dana uspio pripremiti za ove suparnice: "Sreća u nesreći je bila da smo spremajući se za Poljsku gledali njihove utakmice s Njemačkom pa smo na taj način i o Njemicama već prije dosta toga znali. Uz to što su domaća reprezentacija, Njemačka je i četvrta s posljednjeg Svjetskog prvenstva. Koliko su im OI važne govori i podatak da su vratili 38-godišnju Blahu. Ipak, u toj vrsti sve se vrti oko Jurack i Krause pa zaustaviti njih znači obaviti više od pola posla."

Šojat smatra da ni u susretu sa Švedskom ne bi smjelo biti previše iznenađenja: "Protiv njih smo igrali tri puta u zadnjih godinu dana, od čega smo u dvije utakmice pobijedili. Većina njihovih reprezentativku igra u Danskoj tako da tu nema nekih velikih tajni."

Izbornik je zadovoljan dosadašnjom tijekom priprema: "Naporno smo trenirali, a u utakmicama sada "hvatamo" posljednje taktičke finese. Protiv Makedonije smo isprobali obrane 3-2-1 i 6-0, a bolje smo se snašli u drugoj formaciji, iz čega je uslijedilo dosta kontri i polukontri. S napadom sam zadovoljan, pogotovo s desnom stranom i igrom Lidije Horvat. Tek su nam golmanice, izuzev Ivane Jelčić, malo neiskusne, ali vjerujem da na turniru neće biti problema. Zbog svega navedenog vjerujem kako će Hrvatska biti među dvije prvoplasirane ekipe i izboriti plasman na Olimpijske igre"- optimistično je završio Šojat.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!