Vodeni sportovi

Jug i Mladost na putu u nepoznato

Hrvoje Vuković • srijeda, 26.03.2008.

Četvrtfinale Eurolige. Lijep uspjeh. Ako niste Jug ili Mladost. Dva najveća i najtrofejnija hrvatska vaterpolska kluba danas kreću u lov na Final Four, svaki sa svojim križem na leđima. Dubrovčani u prvoj utakmici četvrtfinala dočekuju Olympiakos, dok Mladost gostuje kod beogradskog Partizana...

Jug - Olympiakos

Jugaši su očito bili dobri tokom cijele godine, budući da im je uz dašak sreće poklonjen najlakši mogući protivnik u datom trenutku - grčki Olympiakos. Ali ludi Grci sve su samo ne ples po vodi. Momčad iz Pireja muči se cijelu sezonu, igra daleko ispod očekivanja, no negdje moraju eksplodirati - nadamo se ne u Gružu. Dosta su se mučili u grupi, Mladost ih je deklasirala na Savi, uz dosta sreće tijesno su izvlačili domaće pobjede protiv žabaca i Kazana i na kraju se zahvaljujući fijasku Mladostaša dokopali prvog mjesta. Po imenima su jaka momčad, među najboljima: tu su izvrsni Christos Afroudakis i Theo Chatzitheodorou, centri Giorgos Afroudakis i Slobodan Nikić, a uz ta glavna imena tu su i dvojica Hrvata Komadina na beku i Vranješ kao vanjski. Dobra vijest po Jug je što za Grke neće nastupiti njihov odličan bek Tassos Schizas, koji zbog operacije desne ruke mora mirovati bar mjesec dana.

Ulupali su gosti masu eura u stvaranje jake ekipe ove godine i njihov cilj je jasan - Final Four. No, nije im drago što su izvukli Jug, dapače, trener Olympiakosa, Vangelis Pateros, iznimno cijeni dubrovačku školu, a put do uspjeha vidi kroz igrača više: "Mislim da će realizacija igrača više odlučiti o pobjedniku. I na to ćemo se maksimalno koncentrirati. Usput, moramo igrati brzu i pokretljivu obranu s igračem manje; obrana je naše najjače oružje. Ako dobro krenemo u utakmicu, prolazimo dalje".

Grčki strateg progovorio je i o problemima oko momčadi: "Loša stvar za nas je što igrači nisu bili 100% koncentrirani na klupske utakmice te nam uz to nedostaje treninga zbog njihovih nastupa za grčku reprezentaciju u kvalifikacijama za Peking. Jug je iznimno jaka momčad i sigurno će nas stisnuti u Gružu, no ni mi nismo slabi i ne bojimo se nikoga, pa tako ni Juga. Idemo na pobjedu i u Dubrovniku, pa što bude". A Jug? Nikolićevi puleni po starom dobrom običaju. Razbijaju u prvenstvu i mirno plove u Europi. U odličnoj su formi, svi zdravi i spremni za jednu od najvažnijih utakmica u sezoni, baš kao i navijači koji bi se trebali natiskati u Gružu i na svoje oči svjedočiti još jednoj dubrovačkoj noći za pamćenje.

Partizan - Mladost

13 naslova europskih prvaka pokosili su zajedno Mladost i Partizan u svojoj povijesti. Zagrepčani jedan više od istočnih susjeda, a da tako i ostane morat će ostaviti i kosti na Banjici. Mladostaši sigurno ne putuju u Beograd s osmijehom na licu. Veliki problemi unutar momčadi rezultirali su neočekivanim porazom od crnogorskog Jadrana na Savi, a potom ih je u njihovom dvorištu pljusnuo i Šibenik u prvoj utakmici polufinala doigravanja PH. Glavom je platio trener Miki Damjanić, a na njegovo mjesto došao je stari lisac Ozren Bonačić koji je imao samo nekoliko dana za pronalazak čarobne formule i vraćanja samopouzdanja među igrače.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Partizan pak u potpuno drugačijem raspoloženju. Nakon što su pobjedom na Savi u posljednjem kolu prošlogodišnje Eurolige izbacili Mladost iz daljnjeg natjecanja, Partizanovci imaju čvrstu namjeru isti scenarij ponoviti i u ovogodišnjem četvrtfinalu. A ne bi se reklo da blefiraju. Pametnom politikom imenima iz vlastite škole dodali su par klinaca izvana i u par godina stvorili momčad koja bez srama može potvrditi napad na titulu.

No, unatoč svim problemima "žabaca", Beograđani izrazito respektiraju goste. "Nećemo kalkulirati i tražiti što veću pobjedu ovdje, pa potom gledati kako da izgubimo u Zagrebu sa što manjom razlikom. To nije naša filozofija. Partizan ima jaku momčad, a imat će još i jaču. Rekao sam to nebrojeno puta - Partizan može pobijediti bilo koju ekipu u bilo kojem bazenu u Europi. Vjerujem u svoje igrače i spremni smo na veliku borbu. Nama je bitna pobjeda, bez obzira na razliku!", izjavio je trener crno-belih Dejan Udovičić za srpski Mondo te se potom osvrnuo i na promjenu trenera kod Mladostaša: "To znači da moramo izvući još veći maksimum. I kad smo saznali ime protivnika ja sam odmah rekao da je Mladost najteži protivnik, a s novim trenerom sada je dvostruko jači".

Najveća snaga Partizana sigurno je njihov ubojiti mladi dvojac Filip Filipović - Andrija Prlainović, a zbog potonjeg su u Partizanu gotovo zaratili s njegovim bivšim klubom Jadranom, koji se čak žalio i LEN-u oko cijelog slučaja. Pametnom dosta da vidi o kakvom se igraču radi. No, nisu njih dvojica jedini problem Mladostašima. Bivši centar Juga i splitskog Jadrana Ryan Bailey odlično se snašao u Beogradu, a uz njega je i Duško Pijetlović. Mladi Rađen u svađi je s klupskim čelnicima (navodno je potpisao predugovor s Jadranom HN) pa neće igrati, ali opasnost prijeti i od Aleksića te Živka Gocića. Kad se sve to zbroji, nema druge nego priznati Partizan je favorit.

Naravno, Mladost ne putuje s bijelom zastavom. I takva sva klimava tražit će svoju šansu i mjesto u povijesti. Poznata je priča o ranjenom lavu. Puno će zavisiti o vrataru Paviću koji je realno kvalitetniji od kolege na drugoj strani. Proradi li on, i obrana će dobiti taj atom snage više, dovoljan za nadu u prolaz. Vanjska linija im je ubojita, centri prvoklasni, plivaju i kontru; gotovo da nemaju mana. No, srce je čudan organ. "Nakon ove dvije utakmice jedna velika europska momčad će ispasti. Pobijedit će koncentriranija, borbenija i discipliniranija ekipa. Nadam se da ćemo to biti mi", iznio je na glas svoja razmišljanja trener Bonačić, kojega je ova utakmica podsjetila na njegovo doba kada su se ova dva kluba borila za prestiž i titule u bivšoj Jugoslaviji.

Kapetan Zdeslav Vrdoljak smatra da je smjena trenera utjecala pozitivno na svlačionicu: "Imali smo uspona i padova ove sezone. U posljednjih tjedan dana smo skupili glave i vrlo dobro radili. Svjesni smo snage Partizana, ali mislim da im se možemo suprotstaviti. Dotaknuli smo dno u utakmicama s Jadranom i Šibenikom, pa je logično da sada krenemo prema gore".

Sve je rečeno, neka igre počnu. Spomenimo još samo kako se u preostala dva četvrtfinalna susreta sastaju Pro Recco i Posillipo te Primorac iz Kotora i Vasas.

Euroliga, četvrtfinale, 26.3., 1, utakmica:
Jug - Olympiakos17:00
Partizan - Mladost 19:00
Primorac - Vasas 18:00
Pro Recco - Posillipo 20:00

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!