Nogomet

Izbrisati sjećanje na Nizozemsku

Tomislav Pacak • srijeda, 26.03.2008.

Slaven Bilić imat će puno toga za vidjeti večeras protiv Škota - kako će se njegova momčad prilagoditi na život bez Eduarda, je li Nizozemska bila samo slučajni kiks, kako trenutno "dišu" momci koji su ne tako davno porazili Englesku na Wembleyju. Škotska će i bez sedam igrača biti težak, ali i važan test za Hrvatsku kojoj treba dobar rezultat uoči priprema za Euro...

Neugodnih 0:3 protiv Nizozemske vjerojatno još uvijek odzvanja u ušima izbornika i njegovih pulena, pa bi zbog toga morali imati veliki motiv na Hampden Parku. Stručni stožer uspio je, nažalost, odraditi tek jedan trening s momčadi, no "kvadratičasti" su i prije znali s malo treninga odigrati dobru utakmicu.

Kako je do Eura ostalo zaista malo vremena, Hrvatskoj treba dobar rezultat, ali i dobra igra kako bi se vratilo malo poljuljano samopouzdanje poslije "Tulipana". No, i s druge strane bit će protivnik koji ima puno motiva za dobru predstavu; iako Škote ne čeka nastup na Euru, nema sumnje da će svi igrači htjeti impresionirati novog izbornika Georgea Burleyja.

Vezane vijesti

Bilić tvrdi da je Hrvatska upravo zbog škotskog poimanja "prijateljskih" utakmica i izabrala Burleyjevu momčad za protivnika: "Škotska ima novog menadžera i bit će to veliki test za nas. Očito nismo izabrali Škotsku zbog vremena nego zato jer imaju sjajnu reprezentaciju što su dokazali i u kvalifikacijama. Nemamo baš vremena za eksperimente, prilazimo ovoj utakmici kao natjecateljskoj, to je za nas 'kvaka-22'. Imali smo samo dvije utakmice prije svibnja, protiv Nizozemske i sada protiv Škotske."

Izbornik priznaje da mu malo prijateljskih utakmica ne ostavlja previše prostora za isprobavanje drugih varijanti: "S jedne strane, moraš staviti svoju najjaču momčad jer dugo nismo igrali zajedno, a s druge strane, moraš iskoristiti svaku priliku kako bi isprobao nešto novo, stoga moramo naći ravnotežu."

Bilić će isprobavanje ipak ostaviti za neku drugu prigodu, protiv Škota će istrčati najjača moguća momčad u ovom trenutku s tek jednim 'eksperimentom' - na lijevom boku zaigrat će Danijel Pranjić, Šimunić će biti pomaknut u sredinu, a na klupi će završiti Dario Šimić, rekorder po broju nastupa u reprezentaciji.

U napadu će zaigrati Petrić i Olić kojeg čeka nezahvalna uloga da zamijeni Eduarda da Silvu: "Ovo je naša prva utakmica bez Eduarda što je nova situacija za nas, a k tome je i prva utakmica u kojoj nakon dugo vremena imamo Klasnića i Budana. Znači, pokušat ćemo u 90 minuta sve to isprobati, ali nećemo zaboraviti ni na rezultat jer nam je i on važan."

Škoti, pak, Hrvatsku dočekuju oslabljeni za sedam igrača. Nedostaje kvartet Rangersovaca, Ferguson, McCulloch, McGregor i Daily, s time da u njihove izgovore o lakšim ozljedama malo tko u Škotskoj vjeruje - u subotu je, naime, Old Firm, pa se pretpostavlja kako žele biti maksimalno spremni za najveći škotski derbi. Isto tako nedostaje Celticov Barry Robson, a nema ni Birminghamovog McFaddena te Derbyjevog Pearsona.

Bilić smatra da izostanci neće učiniti Škotsku slabijom: "Veliki je udarac za svaku reprezentaciju izgubiti sedam igrača, pa to vrijedi i za Škotsku. Ali mislim da nas zbog toga ne čeka lakša utakmica jer imaju dovoljno igrača koji mogu igrati na najvišem nivou. Možda to neće sve biti velika imena, ali bit će puni motiva. Neće razmišljati o derbiju nego će se pobrinuti da dobiju još jednu šansu u reprezentaciji."

Izostancima se ne želi zamarati ni George Burley: "Oni koji započnu večeras bit će počašćeni što igraju za svoju zemlju i siguran sam da će samo o tome razmišljati. Otkazi su stvar prošlosti i ne razmišljam o tome. Radimo s 20 igrača koji očajnički žele igrati i to je najvažnije."

Za Škote zaista vrijedi ona "nema prijateljskih utakmica", pa stoga Hrvatsku čeka kvalitan i važan test uoči završnice priprema za nastup na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj. Bilo bi lijepo kvalitetnim nastupom izbrisati sjećanje na nezgodan poraz protiv Oranja i tako u završnicu klupske sezone ući s optimizmom...

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!