Nogomet

Bad Tatzmannsdorf priprema se na dolazak Hrvata

HINA • četvrtak, 27.03.2008.

Bad Tatzmannsdorf u Gradišću, gdje će za vrijeme Europskog nogometnog prvenstva boraviti hrvatska reprezentacija, odbrojava dane do početka prvenstva i obavlja posljednje pripreme za dolazak nogometaša i navijača.

Grad će 3. lipnja na središnjem Haydnovu trgu organizirati priredbu u znak dobrodošlice Hrvatima. Hrvatski će nogometaši boraviti u hotelu Avita, a trenirat će na novom gradskom stadionu i u obližnjem Oberwartu. U hotelu Avita rezervirano je 50 soba za hrvatsko izaslanstvo.

"Već smo pomalo nervozni", izjavio je direktor hotela Peter Prisching na tiskovnoj konferenciji u četvrtak.

Hrvati "nemaju posebnih želja, riječ je o relativnim sitnicama", dodao je. Hrvatski nogometni savez zatražio je samo sedam dužih kreveta, nekoliko tvrdih madraca i televizore osposobljene za DVD.

Hrvatsko će izaslanstvo biti smješteno na tri kata. Preostali dijelovi hotela rezervirani su za odabrane stalne goste, koji će imati mogućnost susreta s hrvatskim nogometašima u predvorju i dijelom u restoranu.

Hotel je uredio prostoriju za igru kao i prostorije za boravak i opuštanje igrača. One su opremljene između ostaloga automatom za pikado i stolom za stolni tenis.

Hotel će inače raditi "potpuno normalno", s tim što će dio pripadajućih toplica biti rezerviran samo za članove hrvatskog izaslanstva, izjavio je Prisching.

Oko hotela bit će postavljena dva sigurnosna prstena. "Ne bojimo se huligana, ali logično je da za vrijeme prvenstva u hotel ne smije ući svatko to poželi", objasnio je.

U obližnjem muzeju na otvorenom uredit će se tiskovni centar, koji će nuditi oko 170 sjedećih mjesta za tiskovne konferencije i stotinjak radnih mjesta za novinare.

U Bad Tatzmannsdorfu očekuje se oko 80 novinara iz Hrvatske akreditiranih kod UEFE te 30 do 40 novinara a akreditacijom Hrvatskog nogometnog saveza. Osim toga, očekuju se novinari iz Austrije, Njemačke i Poljske.

Hrvatska će reprezentacija trenirati uglavnom na gradskom stadionu, a direktor hotela raduje se "mnogim treninzima otvorenima za javnost". Zatvoreni treninzi odvijat će se na stadionu u Oberwartu, gdje postoje bolje mogućnosti isključivanja javnosti.

Za vrijeme Eura u Bad Tatzmannsdorfu će se odvijati opsežan popratni program. "Naš je glavni cilj biti dobar domaćin", izjavio je gradonačelnik Ernst Karner. Između ostaloga, 6. lipnja predviđen je koncert na otvorenome, a prijenos finala prvenstva posjetitelji će moći zajednički pratiti na središnjem trgu.

Kako bi se pripremili za doček gostiju iz Hrvatske, sva su kućanstva dobila "hrvatski paket", otkrio je direktor turističke zajednice Dietmar Lindau. U njemu su između ostaloga majice za mlade s obilježjima hrvatske reprezentacije i grada domaćina. Portreti hrvatskih reprezentativaca u prirodnoj veličini bit će postavljeni u trgovinama, bankama i gradskim uredima.

Domaćini se ne žele upuštati u procjenu broja hrvatskih navijača koji će doći u Bad Tatzmannsdorf. Prisching smatra da Euro nije u prvom redu prigoda za zgrtanje novca: "Ne špekuliramo s mogućnošću da tisuće Hrvata dođu u Bad Tatzmannsdorf. Zaista nitko ne zna koliko će doći navijača iz Hrvatske".

Bad Tatzmannsdorf prošle je godine imao oko 516.000 noćenja. Jedina kalkulacija na koju su u gradu trenutačno spremni jest predviđanje da će se taj broj povećati zbog Europskog prvenstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!