Nogomet

Real protiv Seville čuva prednost

Zvonimir Šimunović • petak, 28.03.2008.

Real Madrid s dva je poraza kompromitirao poziciju na vrhu, a u 30. kolu u goste mu stiže vrlo dobra Sevilla. Barcelona, iako igra protiv Betisa svoje bodove nade u naslov traži u Madridu. Čak šest momčadi koje se bore za ostanak poredano je u razmaku od tri boda, tako da je za njih svaki sljedeći nastup ujedno i ključni...

Najavu kola počinjemo s utakmicom koja je posljednja po rasporedu. U nedjelju, u 21 h na Santiago Bernabeu stiže Sevilla. Nakon dva uzastopna poraza (Deportivo, Valencia) alarmi za uzbunu zvone u Madridu. Iako trener Reala Bernd Schuster pokazuje hladnokrvnost "ostajem trener Reala i sljedeće godine, tako mi je predsjednik obećao" te vjeruje da ima prvenstvo neće promaći "znam kako ćemo unaprijediti našu igru i obraniti prednost koju imamo", svi ljubitelji Kraljevskog kluba gostovanje Seville očekuju s dozom straha. Andalužani su do prošlog kola bili u velikom naletu, u mjesec i pol dana s desetog su mjesta došli do borbe za Ligu prvaka. Poraz na domaćem terenu protiv Atletica zaustavio ih je u napredovanju, ali igrači su uvjereni kako mogu pridonijeti nastavku Realove krize.

Priznali to u Realu ili ne, najveći problemi došli su s ozljedom najboljeg strijelca Van Nistelrooya. Koliko god dobri bili i Raul i Robinho i Baptista, u zadnje dvije utakmice najviše problema vodeća momčad prvenstva imala je baš s realizacijom. Protiv Valencije su mogli do vrha napuniti mrežu protivnika, ali kao da su se natjecali u promašajima. Također, unatoč velikom trenerovu povjerenju "to je najbolja obrana na svijetu", ni zadnja linija Realove momčadi ne ulijeva preveliko povjerenje. Pogotovo se to odnosi na utakmice kada Real ima veliku nadmoć, a protivnici preko kontri dolaze do pogodaka.

S druge strane, Sevilla prijeti najboljim strijelcem lige Luisom Fabijanom, u kojega će sve oči biti uprte i iz razloga što se spominje kao novo pojačanje Reala ovoga ljeta. Može li svoj dolazak u Madrid potvrditi baš tako što će "zapapriti" mogućem budućem klubu? Uz njega, velika će opasnost domaćima prijetiti od Kanoutea te protiv Reala uvijek posebno inspiriranog Danija Alvesa. Za kraj samo podsjetnik da je u prvom dijelu prvenstva Sevilla slavila s 2:0.

Iako se u Barceloni više priča o eventualnim odlascima Ronaldinha i Rijkaarda na kraju sezone, primicanjem na samo četiri boda zaostatka za Realom, nade u naslov ponovno su oživile. U očekivanju "pomoći" Seville, Katalonci će nove bodove tražiti protiv Betisa u – Madridu. Naime, španjolski nogometni savez kaznio je klub iz Seville neigranjem na svom terenu pa će tako momčad Marka Babića (trenutno ozlijeđen) u subotu Barcelonu dočekati na Vicente Calderonu. Katalonce baš i ne vežu lijepe uspomene za ovaj stadion jer su prije četiri tjedna teško poraženi od Atletica 4:2. Ali, u subotu bi slika na terenu morala biti drugačija jer teško je očekivati da Barca neće dati sve od sebe u pokušaju iskorištavanja nove šanse.

U sastavljanju momčadi, Rijkaard će ovoga puta imati najviše problema s obranom jer je Milito sigurno out, a Puyol je upitan. Nizozemca mogu radovati povratnici Henry i Toure, a i dalje ostaje neizvjesna situacija s Ronaldinhom. Betis će, iako oslabljen već samom činjenicom da ne igra na vlastitom terenu, pokušati ponoviti utakmicu s Realom (pobjeda 2:1) od prije nešto više od mjesec dana i nadati se pozitivnom rezultatu. Najviše nade polaže se u najboljeg strijelca Edua.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Još jedna utakmica koja se može okarakterizirati kao derbi svakako je susret trećeplasiranog Villarreala i šest bodova te mjesto nižeg Atletica. Madrižani ohrabreni pobjedom u Sevilli i učvršćivanjem pozicije koja vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka, nadaju se da bi eventualnim subotnjim trijumfom mogli i borbu za treće mjesto. Na krilima mladog Argentinca Sergija Aguera (zabio Sevilli i u srijedu za reprezentaciju), Atletico želi na najbolji mogući način okončati najuspješniju sezonu zadnjih godina. Villarreal također najveće nade polaže u svoj napadački potencijal. Turčin Nihat i Talijan Rossi, potpomognuti Piresom (koji je produžio vjernost Žutoj podmornici), uz obranu svoje pozicije, vjeruju i u lov za Barcelonom koja im bježi samo dva boda.

Napokon je došao i trenutak kada možemo reći da je Valencia u formi. Momčad Ronalda Koemana preko Barcelone je izborila finale kupa, porazila Real u prvenstvu, a nova prepreka je Mallorca na domaćem terenu. Domaći navijači uvjereni su da ovoga puta neće biti "greške u koracima" i da će David Villa, novi junak 19-godišnji Mata i društvo ponoviti igre na razni prošla dva tjedna. Prava bitka za bodove spasa vodit će se u Valladolidu gdje stiže Zaragoza. Domaći su samo zahvaljujući gol razlici mjesto iznad zone ispadanja, a Zaragoza ima bod više.

Bijeg iz opasne zone traži i Deportivo koji dočekuje vrlo vjerojatno budućeg drugoligaša Murciju. Ako momčad iz La Corune nastavi igrati sistemom dobro-loše, nakon prošlotjednog poraza od Mallorce možemo očekivati bolje izdanje i osvajanje novih bodova. Recreativov pokušaj proboja do sigurnijih mjesta vodi preko osmoplasiranog Athletica.

Almeria će ugostiti već prežaljeni Levante, a Getafe Osasunu. Espanyol i Racing se u direktnom obračunu bore za mjesta koja vode u Kup Uefa.

Primera, 30. kolo:

Subota, 29.03.2008.:
Betis – Barcelona 20 h
Villarreal – Atletico M. 22 h

Nedjelja, 30.03.2008.:
Almeria – Levante 17 h
Valladolid – Zaragoza 17 h
Getafe – Osasuna 17 h
Recreativo – Athletic B. 17 h
Espanyol – Racing S. 17 h
Valencia – Mallorca 17 h
Deportivo – Murcia 19 h
Real Madrid – Sevilla 21 h

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!