Košarka

Curry nije uspio spriječiti povijest

Kristian Hohnjec • ponedjeljak, 31.03.2008.

Četiri prvopostavljene momčadi po prvi će put otkad je NCAA turnira nastupiti na Final Fouru. Utakmica Memphisa i Texasa u najvećem je dijelu bila kamilica, međutim dvoboj Kansasa i Davidsona donio je sve ono što sveučilištu košarku čini posebnom. Stephen Curry i Wildcatsi ostali su za šut prekratki...

Tigersi bili su jednostavno previsoki i prebrzi za Texas. Memphis je poveo od samog početka te na kraju prilično lako preskočio Longhornse na putu do Final Foura - 85:67. Glavna priča utakmice bio je visoki i atletski impresivni play Derrick Rose (21 poen, devet asistencija, šest skokova), kojeg bi još jedna ovakva partija mogla učiniti prvim izborom predstojećeg drafta.

"Mora napredovati, popraviti šut ali Rose ima mentalni kapacitet, čvrstoću i inteligenciju da bude jedinstven i poseban. To ga čini drukčijim od drugih", rekao je o svojem pulenu John Calipari usporedivši ga čak s Tigerom Woodsom.

Osim što je briljirao u napadu, Rose je obavio i izvrstan posao na lideru Texasa Agustinu. Omaleni organizator imao je velikih problema s Roseovom visinom i pokretljivošću, a njegova nemogućnost da uđe u bilo kakav ritam zorno se vidi i iz statistike - 16 koševa, 4/18 šut, tri asistencije, četiri izgubljene lopte. Uz Rosea za Memphis je izvrsno odigrao Douglas-Roberts (25 koševa), a standardno postojan pod košem bio je rabijatni centar Joey Dorsey (12 poena, 11 skokova).

Druga je utakmica bila mnogo dramatičnija, premda je Kansas bio veći favorit od Memphisa. Prava "pepeljuga" ovogodišnjeg turnira, Davidson bio je u igri sve do posljednje sekunde. U zadnju minutu Wildcatsi su ušli s -6, no Stephen Curry nakon skoka u napadu tricom smanjuje na 59:57. Zatim su se odlično obranili, ali u posljednjem napadu Curry je udvojen pa je šut za pobjedu morao uzeti Jason Richards, čija je trica pogodila tek tablu.

Kansas nije impresionirao, međutim njihova "box and 1" obrana i četvorica čuvara prisilili su Currya da mora mnogo raditi za svaki šut. Sjajni šuter utakmicu je završio s 25 poena, ali i slabom realizacijom - 9/24 iz igre, 4/16 za tricu. "Imali su mnogo atletskih igrača koji su mogli trčati za mnom. Imao sam dobre šuteve na kraju, ali nisu ulazili kao u prethodnim susretima. Ne smijemo pognuti glave. Imali smo priliku, ali je nismo iskoristili", rekao je Curry koji će najvjerojatnije unatoč sjajnom turniru igrati za Davidson i sljedeće godine.

Final Four u Alamodomeu s North Carolinom, Kansasom, UCLA-om i Memphis trebao bi jamčiti spektakl.

Srednji zapad, finale: Kansas - Davidson 59:57
Jug, finale: Memphis - Texas 85:67.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrolNBANCAA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!