Nogomet

Žandarmerija istražuje PSG

Maja Giljanović • ponedjeljak, 31.03.2008.

Francuska policija otvorila je službenu istragu nakon incidenta koji su prije dva dana izazvali navijači PSG-a tijekom finala Liga kupa protiv Lensa...

Na Stade de Franceu je, naime, početkom drugog poluvremena razvijen transparent na kojem je stajalo: "Pedofili, nezaposleni i počinitelji incesta - dobrodošli u zemlju Ch'tisa", a komentar je filma o životu tzv. Ch'tisa kako u žargonu nazivaju stanovnike sa sjevera Francuske kojeg je jedan od centara upravo grad Lens.

Francuski nogometni savez (LFP) također razmatra slučaj, a gradonačelnik Lensa Guy Delcourt je od odgovornih zatražio ponovno odigravanje finala u kojem su Parižani slavili u trećoj minuti nadoknade zahvaljujući kontroverzno dosuđenom jedanaestercu (Bernard Mendy je svom treneru Paulu le Guenu omogućio da se Coupe de la ligue kantom okiti i kao igrač i kao trener).

Državni tužitelji, pak, od policije zahtijevaju da se upletene "navijače" identificira nakon čega bi ih se izvelo pred sud i u slučaju da ih se pronađe krivima za potpirivanje mržnje po rasnoj, vjerskoj, etničkoj (svejedno zapravo kojoj) osnovi prijeti im do godinu dana zatvora.

Predsjednik Republike Nicolas Sarkozy sutra će primiti izaslanstvo grada i kluba, a trener Runjinog Sang et Ora Jean-Pierre Papin zatražio je "brzu i pravičnu kaznu primjerenu težini sramotnog incidenta" osvrnuvši se usput na "slučaj Metz".

Les Grenats su, naime, kažnjeni oduzimanjem boda i odigravanjem jedne utakmice iza zatvorenih vrata svog Saint Symphoriena, a nakon rasističkih uvreda Valenciennesovom kapetanu, Marokancu Abdeslamu Ouaddouu: "PSG zaslužuje barem podjednaku ako ne i težu kaznu jer ovakvom se ponašanju navijača jednom zasvagda mora stati na kraj."

PSG-u, trenutno inače predzadnjoj momčadi Le Championnata, trofej se, međutim, ne može oduzeti jer pravila Lige jasno kažu da se utakmica u kojoj je odigrano svih 90 minuta ne može poništiti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!