Košarka

Napokon vrijeme za hrvatsku košarku

Branimir Korać • utorak, 01.04.2008.

Kada većina prvenstava ulazi u završnu fazu uoči ulaska u doigravanje, starta i naša liga. Cibona i Zadar po običaju ulaze kao favoriti za naslov, ali ovaj put Zagreb i Split nešto su bliže nego prošlih sezona i prvenstvo bi trebali učiniti zanimljivijim...

NLB liga bliži se kraju i raspored je napokon "okrčen" za održavanje i hrvatskog prvenstva. Proteklih dana puno smo pisali o odnosu prema našoj domaćoj ligi koji je "maćehinski". Možda nije toliko kvalitetna, ali kakva je, takva je, naša je...

Cibona brani naslov prvaka koji je osvojila prošle godine u kontroverznoj završnici začinjenoj kvarom semafora i produženjem serije za još jedan dan. Do obrane naslova doći će teško i morat će igrati konstantno na gornjim granicama mogućnosti, posebno kada se uđe u završno doigravanje. U NLB ligi, ali niti Euroligi, Zagrepčani nisu briljirali, dapače igrali su prilično loše, i nisu favorit za naslov. No ovo im je jedino natjecanje u kojem su još u igri za trofej i ne treba sumnjati da će učiniti sve da do njega i dođu.

Favoriti su Zadrani iako se čini da je Zadar dosta igrački pao u odnosu na ono sjajno razdoblje kada su nizali pobjede u Uleb kupu i NLB ligi. Danas više ne izgledaju toliko moćno, no još uvijek izgledaju najmoćnije u našoj ligi. Dodatni motiv svakako su im i bodovi koji bi pomogli da se anulira Cibonina porednost u borbi za novi euroligaški ugovor. Po kvaliteti rostera Zadrani su najjači, imaju na klupi Acu Petrovića, a o navijačima i njihovoj podršci zadarskom klubu je već izlišno pričati.

Ukoliko Zadar i Cibona odrade posao kako se očekuje, za preostala dva mjesta u završnici natjecanja trebali bi se boriti Zagreb, Split i Cedevita. Sva tri kluba su u odnosu na prošlu sezonu podignuta na još višu razinu i može se očekivati dosta neizvjesnih dvoboja među ovom petorkom.

Zagreb je svoje mogućnosti pokazao na završnom turniru Kupa kada je uzeo svoj prvi klupski trofej u povijesti, a i u regionalnom natjecanju pokazao je u niz utakmica kako je dobra ekipa. Splićani su također bolji nego prošle sezone, NLB liga također je razlog tome mišljenju obzirom da su ostvarili napokon prihvatljiv omjer, a pred samu završnicu prvenstva bili su i u igri za doigravanje. Cedevita nije nastupala u regionalnoj ligi, no pojačala se uoči sezone iskusnim igračima te pokazala kako misli ozbiljno. Uoči doigravanja doveli su dvojicu kvalitetnih Amerikanaca i ne skrivaju kako im je cilj ulazak u NLB ligu.

Dubrava, Svjetlost Brod i Šibenik svoje su napravili ulaskom u Ligu za prvaka. Zagrepčani se u tom društvu nekako čine najskromnijom momčadi dok bi se Šibenik i Svjetlost trebali boriti za šestu poziciju.

A-1 liga, Liga za prvaka, parovi prvog kola:
Cedevita - Zagreb CB 1.4. 20:00
Split CO - Dubrava 2.4. 18:00
Šibenik - Svjetlost Brod 2.4. 19:00
Cibona - Zadar 2.4. 20:00.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!