Košarka

Super Mario Chalmers

Kristian Hohnjec • utorak, 08.04.2008.

Kansas Jayhawksi sveučilišni su prvaci SAD-a. U finalnoj utakmici nevjerojatnim preokretom uspjeli su izboriti produžetak, da bi zatim u dodatnih pet minuta porazili Memphis Tigerse 75:68. Najboljim igračem susreta proglašen je Mario Chalmers, koji je pogodio tricu dvije sekunde prije kraja regularnog dijela...

Memphis je imao sve, bio na korak od osvajanja toliko vrijedne titule. Dvije minute prije kraja vodili su 60:51, no Caliparijevim igračima tada se zatresla ruka. Prije svega Chrisu Douglas-Robertsu. Najbolji strijelac Memphisa promašio je tri slobodna bacanja u nizu i odškrinuo vrata Jayhawksima.

Priliku da ipak odluči susret deset sekundi prije kraja imao je i sjajni freshman Derrick Rose, ali i on je pogodio tek jedno bacanje za 63:60. Sherron Collins sjurio se tada niz teren i dodao loptu do Marija Chalmersa koji preko dva igrača dvije sekunde prije kraja pogađa tricu za produžetak. "Imao sam dobar pogled. Kad je lopta izašla iz ruke mislio sam da je dobra", rekao je Chalmers.

Kansas je postigao prvih šest koševa u produžetku i više nije dopuštao Tigersima da se vrate u igru (75:68). "Nevjerojatna utakmica, nevjerojatna završnica. Ne mogu vam opisati. Dali smo loptu u ruke našem ključnom igraču i on nam je donio radost. Memphis je igrao vrlo dobro u obrani, njihova visina pravila nam je probleme tijekom cijelog susreta. Ponosim se svojim igračima i navijačima, koji su nam bili lojalni", oduševljen je bio trener prvaka Bill Self.

Prva je to titula za Jayhawkse nakon 20 godina. Do posljednje ih je vodio bivši NBA All-Star, a današnji pomoćnik Billa Selfa - Danny Manning. Za najboljeg igrača proglašen je strijelac presudne trice, Mario Chalmers. Bek Kansasa postigao je 18 koševa uz četiri osvojene lopte i tri asistencije, a još bolji dojam ostavio je krilni centar Darrell Arthur (20 koševa, 10 skokova).

"Rekao sam igračima da su učinili sve što su mogli. Deset sekundi prije kraja bili smo prvaci, a onda je Chalmers pogodio taj šut", neutješan je bio Calipari. Za Memphis su po običaju najbolje odigrali Rose (18 poena, osam dodavanja, šest skokova) i Douglas Roberts (22 poena), no ostat će prije svega upamćeni kao tragičari.

NCAA, finale: Kansas Jayhawks - Memphis Tigers 75:68 (produžetak).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!