Tenis

Nastavlja se borba za Davis Cup

Ante Jukić • utorak, 08.04.2008.

Četvrtfinalnim dvobojima, koji su na rasporedu ovog vikenda, nastavlja se borba za ovogodišnjeg pobjednika Davis Cupa. Nakon što smo proteklih tjedana uživali u turnirima iz Masters serije, u Indian Wellsu i Miamiju, oči teniske javnosti ovog će vikenda biti usmjerene prema reprezentativnim izazovima...

Sva četiri para garantiraju nam mnogo uzbuđenja i vrhunskog tenisa, a gotovo sve reprezentacije bi, ako je suditi po najavama, trebale nastupiti u najjačim sastavima. Evo i kratke najave svih dvoboja.

Rusija – Češka

Izbornik prošlogodišnjih finalista i pobjednika iz 2006. godine, Šamil Tarpišev, Česima je odlučio suprotstaviti Davidenka, Južnoga, Andrejeva i Tursunova. Možda i najveća snaga ruske reprezentacije je mogućnost sastavljanja vrlo jakih kombinacija na gotovo svim podlogama, što im, u slučaju kad su domaćini, omogućuje izabiranje one podloge koja najmanje odgovara gostima. Tako se Tarpišev ovaj put odlučio za zemlju, budući da se najbolji gostujući igrači, Berdych i Štepanek, puno bolje osjećaju na brzim podlogama.

Iako je nominalno tek treći ruski igrač, glavna uzdanica domaćina trebao bi biti Igor Andrejev, koji je odrastao na zemlji, dok se u drugom singlu očekuje Nikolaj Davidenko, koji u Moskvu dolazi još "vruć" od trijumfa u Miamiju. Tursunov bi, pak, gotovo sigurno trebao zaigrati u paru, ostaje tek vidjeti tko će mu biti partner. S druge strane, Česi nemaju previše izbora. Već spomenuti Berdych i Štepanek će sigurno nastupiti u singlu, a subotnji bod svojoj momčadi će pokušati donijeti vrlo dobri par Dlouhy – Vizner.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Susret Rusije i Češke igrat će se u moskovskoj Lužniki Areni, a bit će to, računamo li i susrete Sovjetskog Saveza i Čehoslovačke, deveti međusobni susret ovih dviju reprezentacija. Dosad su i jedni i drugi slavili po četiri puta.

Argentina – Švedska

Uz dužno poštovanje prema reprezentaciji Švedske, ovaj se par nameće kao najveći "zicer" četvrtfinala. Domaćine, koji na svome tlu nisu izgubili Davis Cup meč još od 1998. godine (Slovačka), predvodit će David Nalbandian, dok će drugog igrača izbornik Alberto Mancini tražiti između Guillerma Canasa, Juana Monaca i Josea Acacusa. Ovo će Argentincima, inače, biti čak sedmi uzastopni nastup u četvrtfinalu Davis Cupa.

Ionako male šanse Šveđana u ovom dvoboju, mogle bi biti još manje, budući da je upitan nastup Robina Söderlinga, koji se ozlijedio u prošlotjednom meču protiv Rogera Federera u Miamiju. Uz Söderlinga, gostujući izbornik Mats Wilander je u Argentinu poveo i Björkmana, Thomasa Johanssona i Lindstedta. Obzirom da Švedani tradicionalno nisu "na 'ti'" sa zemljanom podlogom, sve osim sigurnog prolaza Gaučosa u polufinale bilo bi veliko iznenađenje. Inače, ove dvije reprezentacije igrale su međusobno i u četvrtfinalu prošlogodišnjeg natjecanja, Šveđani su na domaćem terenu glatko slavili s 4-1 i plasirali se u polufinale, u kojem su ih zaustavili kasniji pobjednici, Amerikanci.

Njemačka – Španjolska

Ako smo za dvoboj u Buenos Airesu rekli da bi trebao biti najizvjesniji, bremenski obračun Španjolske i Njemačke izgleda, barem "na papiru", nekako najizjednačeniji. Iako su oslabljeni neigranjem svog najboljeg igrača, Tommyja Haasa, Nijemci i dalje imaju vrlo respektabilnu reprezentaciju. Za domaćine će u singlu, gotovo sigurno, nastupiti Philipp Kohlschreiber i Nicolas Kiefer, a osim njih dvojice, u momčadi su i Michael Berrer i Philipp Petzschner, koji bi trebali igrati u subotnjem paru.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Španjolci u Bremen stižu na krilima sjajne forme svog najboljeg igrača, Rafaela Nadala, koji bi s dvije pobjede trebao otvoriti vrata polufinala svojoj reprezentaciji. Kao drugi španjolski igrač nameće se David Ferrer, no njegova trenutna, ne baš sjajna, forma, mogla bi pružiti priliku Felicianu Lopezu. Osim njih trojice, za nastup u Bremenu je prijavljen i Fernando Verdasco. Ovo će biti čak 14. međusobni dvoboj Njemačke i Španjolske u Davis Cupu, ali i prvi nakon 1997. godine. Statistika je uvjerljivo na strani Nijemaca, ovog vikenda tražit će svoju 10. pobjedu protiv Furije.

SAD - Francuska

Definitivno najzvučniji četvrtfinalni susret. U dvoboju SAD-a i Francuske na terenu bi trebali vidjeti čak četvoricu igrača od 13 najboljih s najnovije ATP ljestvice. Andy Roddick i James Blake u singlu te braća Bryan u paru čine, naizgled nepobjedivu, domaću momčad. Međutim, Francuzi se uzdaju u mladost i snagu Jo-Wilfrieda Tsonge i Richarda Gasqueta, te iskustvo Michaela Llodre, koji se čini kao siguran izbor za subotnje parove.

Četvrti gostujući igrač je Paul-Henri Mathieu koji bi Llodri mogao "praviti društvo" u parovima, ali i uskočiti u singlu, obzirom na Gasquetovu nešto slabiju formu. No, za očekivati je da Guy Forget ipak u susret krene sa Gasquetom. Amerikanci su za domaćina ovog susreta izabrali Winston-Salem, a igrat će se u dvorani, na tvrdoj podlozi. U 15. međusobnom susretu ovih dviju reprezentacija, i jedni i drugi kreću po svoju osmu pobjedu.

Pred nama je, dakle, uzbudljivi teniski vikend nakon kojega ćemo saznati koje će četiri reprezentacije ostati u borbi za Salataru. Nadamo se samo da do početka dvoboja neće biti nikakvih nenadanih otkaza igrača…

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!