Košarka

Nema Final Foura bez Tau Ceramice

Branko Barić • srijeda, 09.04.2008.

Posljednjih godina gotovo da je postalo nemoguće zamisliti Final Four najjačeg europskog klupskog natjecanja bez Tau Ceramice. Momčad koju vodi hrvatski stručnjak Neven Spahija nadigrala je Partizan u odlučujućoj utakmici četvrtfinalne serije i tako se plasirala na svoj četvrti uzastopni završni turnir Eurolige...

Prvi put u ova tri susreta Španjolci su uspjeli preuzeti dominaciju pod obručima, što je vjerojatno i glavni razlog njihove velike pobjede. Najzaslužniji za to je raspoloženi Tiago Splitter koji je u prvom poluvremenu ubacio 16 poena uz osam skokova, te što je još važnije potpuno limitirao Nikolu Pekovića koji do velikog odmora nije ubacio niti jedan pogodak iz igre. Kada se uzme u obzir taj podatak, Beograđani mogu biti i zadovoljni zaostatkom od samo šest poena za domaćinima na poluvremenu (38:32).

Držali su se Crno-beli još nekako u igri u trećoj četvrtini, no u četvrtoj Tau Ceramica definitivno prelama susret nakon tehničke pogreške Duška Vujoševića. Slobodnim bacanjima Pabla Prigionija momčad iz Vitorije odlazi na velikih 72:57 sedam minuta prije kraja, a nedugo nakon toga Peković radi petu osobnu pogrešku i tu nade Srba nestaju. Domaćini s konačnih 85:68 rade nevjerojatan pothvat i četvrti put zaredom dolaze do euroligaškog polufinala, gdje ih čeka moskovski CSKA.

Pete Mickael ubacio je 19 poena, pogodivši osam od deset pokušaja iz igre. Splitter je susret okončao s 18 poena i devet skokova, dok je Igor Rakočević postigao 15 poena. Zoran Planinić je za 21 minutu ubacio osam poena uz tri skoka i tri blokade. Uroš Tripković predvodio je goste sa 16 pogodaka, a Milenko Tepić i Novica Veličković pratili su ga s po 14. Peković je susret završio s devet pogodaka, od kojih je čak sedam bilo s crte slobodnih bacanja.

"Prije svega moram čestitati klubu, navijačima i igračima", započeo je tiskovnu konferenciju Neven Spahija. "Tau Ceramica je izborila četvrti uzastopni Final Four i to je zaista nešto veliko. Uspjeli smo se dobro spremiti unatoč posljednjim porazima koji su uzrokovani dugim putovanjima i teškim utakmicama. Naši navijači znaju prepoznati kada nam je podrška najpotrebnija i večeras su to najbolje pokazali."

Nije zaboravio odati priznanje i protivničkoj momčadi: "Partizan je veliki klub i posebno sam sretan što smo izbacili jednu tako jaku momčad kao što su oni."

Duško Vujošević čestitao je kolegi na drugoj strani na odličnoj utakmici: "Igrali su čitavu utakmicu u jakom ritmu, a Pete Mickeal i Tiago Splitter bili su nezaustavljivi. Sve pohvale Nevenu Spahiji za posao koji je njegova momčad odradila večeras."

Unatoč porazu, srpski strateg nije krio ponos na uspjeh svoje momčadi: "Moram biti ponosan na svoje igrače za ovo što su večeras pružili. Malo smo tužni zbog poraza trenutno, ali ako se okrenemo unatrag, znamo da smo napravili veliki posao u Euroligi ove sezone."

Euroliga, četvrtfinale, treća utakmica: Tau Ceramica – Partizan Igokea 85:68

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!