Zimski sportovi

Pittsburgh razbio Ottawu, Rangersi bolji od Devilsa

Ante Jukić • četvrtak, 10.04.2008.

Sinoć su odigrane prve četiri utakmice ovogodišnjeg doigravanja NHL-a. Jedino je Pittsburgh, uvjerljivom pobjedom protiv Ottawe, iskoristio prednost domaćeg leda, dok su u preostala tri susreta slavili gosti…

Senatorsi su stigli u Pittsburgh sa nadom da mogu naći barem dijelić sjajne forme koja ih je krasila u prvom dijelu sezone. No, domaćini su u susret ušli maksimalno motivirani, želeći Ottawi uzvratiti za prošlogodišnje ispadanje iz playoffa, upravo u ovoj fazi natjecanja. Do uvjerljive, 4:0 pobjede, Penguinse su predvodili Gary Roberts, koji je postigao dva pogotka, te Evgeni Malkin, koji je ubilježio gol i dvije asistencije. Osim njih, u listu strijelaca upisao se i Sykora, a sjajan je na golu bio Marc-Andre Fleury, koji je zaustavio svih 26 udaraca gostiju. Fleuryju je to bio prvi shootout u jednoj utakmici doigravanja. Posebno je zanimljiv podatak da je Roberts, prije ove utakmice, ove sezone postigao samo tri pogotka. A da ima neka tajna veza između njega i Ottawe potvrđuje i podatak da je 42-godišnji Kanađanin čak 14 svojih playoff golova, od njih ukupno 32, postigao Senatorsima.

Posebno zabrinjavajući podatak za kanadsku momčad, inače najefikasniju u regularnom dijelu sezone, je taj da su opet ostali bez postignutog pogotka. Također, ostvarili su i svoj 10. poraz u 13 ovogodišnjih utakmica bez najboljeg igrača i kapetana, Daniela Alfredssona. Druga utakmice ove serije na rasporedu je u petak, opet u Pittsburghu, a novi poraz gurnuo bi Senatorse u vrlo tešku situaciju.

Rangersi su ove sezone dominantni, kad je riječ o susretima sa svojim rivalima iz New Jerseya. Iako su Devilsi dobili posljednji susret regularnog dijela sezone, kojim su i osigurali prednost domaćeg leda u doigravanju, Rangersi su se sinoć vratili pobjedničkim navikama. Nakon što je prva trećina završila bez pogodaka, Brendan Shanahan početkom druge dovodi goste u vodstvo. Devilsi se nakratko, pogotkom Paula Martina s igračem više, vraćaju u utakmicu, no više od toga nisu mogli. Posljednja trećina je u potpunosti pripala Rangersima koji golovima Callahana i Averyja odlaze na 3:1. Konačan rezultat postavio je Nigel Dawes pogodivši praznu mrežu, pet sekundi prije kraja. Iako nije postigao pogodak, možda i najbolji pojedinac pobjedničke momčadi bio je Scott Gomez, koji je ostvario čak tri asistencije. 28-godišnji napadač nije previše emotivno doživio utakmicu protiv svog dojučerašnjeg kluba.

''Bila je to utakmica poput svake druge. Kada igrate u playoffu potpuno je svejedno tko vam je protivnik. Iako ovdje (u New Jerseyu) imam mnogo prijatelja, nije bilo nikakvih posebnih emocija'', izjavio je Gomez nakon susreta.

Devilsi sada u slijedeću utakmicu, koja je na rasporedu u petak, također u New Jerseyu, ulaze s imperativom pobjede, jer bi i drugi domaći poraz vjerojatno značio i kraj sezone za njih.

Calgary Flamesi definitivno vole igrati u San Joseu. Domaći Sharksi su u playoff ušli sa drugim najboljim skorom lige i kao jedni od glavnih kandidata za naslov, no već u prvoj utakmici naišli su na ''minu''. Flamesi su sjajno ušli u utakmicu i već nakon pet minuta vodili su 2:0, golovima Yellea i Phaneufa. Ryane Clowe je domaćine brzo vratio u igru, no gosti pred kraj druge trećine opet bježe na dva gola razlike, strijelac je ponovno bio Yelle. Unatoč pravoj opsadi gola Calgarya u posljednjoj trećini, Clowe je svojim drugim pogotkom uspio tek ublažiti poraz domaćina. Sjajan je na golu Flamesa bio Miikka Kiprusoff, sa čak 37 obrana.

Ovo je Calgaryu, inače, bila četvrta uzastopna playoff pobjeda u San Joseu. Posljednje tri ostvarili su u finalu doigravanja Zapadne konferencije 2004. godine, u sezoni kad su Flamesi bili na korak od osvajanja Stanley Cupa (izgubili u finalu od Tampe). Može li San Jose prekinuti ovu, za njih, neugodnu seriju saznat ćemo već večeras, kad je na rasporedu druga utakmica.

Jedini sinoćnji susret koji je otišao u produžetke, bio je onaj Minnesote i Colorada. Prva trećina nije nam ponudila pogotke, da bi u drugoj, pogocima Sauera i Smytha, gosti iz Denvera otišli na, činilo se tada, nedostižnih 2:0. No, Wildsima je samo šest minuta posljednje trećine bilo dovoljno za izjednačenje. Strijelci za domaćine bili su Mikko Koivu i Todd Fedoruk. Do kraja utakmice nije bilo pogodaka pa je susret odlučen u produžecima. Strijelac pobjedničkog gola za goste bio je Joe Sakic, koji je spretno u mrežu smjestio jedan odbijanac, nakon udarca Saleija.

Dvoboj Minnesote i Colorada je i prije prve utakmice ocijenjen kao jedan od najneizvjesnijih u prvom krugu doigravanja, a sinoćnji susret je samo potvrdio da bi mogli gledati dugu i neizvjesnu seriju ove dvije momčadi. Druga utakmica na rasporedu je u petak, također u Minnesoti.

NHL doigravanje, rezultati, 09.04.2008.

Istočna konferencija:
Pittsburgh – Ottawa 4:0 (1-0)
New Jersey – NY Rangers 1:4 (0-1)

Zapadna konferencija:
San Jose – Calgary 2:3 (0-1)
Minnesota – Colorado 2:3 (OT) (0-1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!