Tenis

Otvaraju Karlović i Bolelli

Ivor Krapac, Branimir Korać • četvrtak, 10.04.2008.

Ivo Karlović u svom povratku u hrvatsku Davis Cup reprezentaciju otvorit će dvoboj protiv Talijana. Karlović i Simone Bolelli izaći će prvi na teren, u petak u 13 sati, a nakon njih igrat će Mario Ančić i Andreas Seppi, baš kako su u našem taboru i priželjkivali...

Goran Prpić nije iznenadio odabirom igrača koji će nastupima u singlu nositi glavni dio tereta za Hrvatsku u susretu s Italijom, koji će odlučiti o putniku u rujanske kvalifikacije za Svjetsku skupinu. Kako se i predviđalo, Ivo Karlović i Mario Ančić zaigrat će u singlu, dok će Marin Čilić čekati subotu i meč parova, u kojima će zaigrati s Ančićem. Gostujući izbornik Corrado Barazzutti također će izvesti postavu koja se očekivala. U pojedinačnim mečevima oslonit će se na Andreasa Seppija i Simonea Bolellija, dok je za parove odabrao preostalu dvojicu članova reprezentacije u ovom susretu, Potita Staracea i Flavija Cipollu.

"Uoči ždrijeba nisam imao nikakve posebne želje, ali sada mogu reći da sam zadovoljan. Bitno je povesti, a iako znam da ovime stavljam pritisak na Karlovića, uvjeren sam da je dovoljno velik profesionalac da će se s tim pritiskom znati nositi", kazao je izbornik Prpić komentirajući današnje izvlačenje obavljeno u Palači Sponza: "Bilo je teško odabrati, ali je teško i objasniti zašto sam se odlučio za Karlovića i Ančića, a izostavio Čilića. Svi bi rekli da sada imam slatke brige s izborom igrača, no nije tako. Naravno, dobro je da imamo ovako kvalitetan izbor i to nam daje sigurnost, jer imamo dosta iskustva s pehovima."

Ovog puta su svi koji su stigli u Dubrovnik zdravi i spremni, a nadajmo se da će tako ostati i sva tri dana. Početni pritisak bit će na Ivi Karloviću, koji dosad u reprezentaciji još nije bio u statusu prvog igrača, no - kako kaže - ta uloga ga ne opterećuje posebno. "To nije važno, samo je bitno da Hrvatska pobijedi", rekao je 18. tenisač svijeta, koji ovog tjedna uživa u renkingu karijere. Zasad je u Dubrovniku sve po željama, Karlu ne smeta ni nešto sporija tvrda podloga, ne tako brza kako se najavljivalo - dapače, hrvatski "broj jedan" kazao je da mu zbog reterna čak i dosta odgovara.

Slika 1 od 2.
Foto: Kristijan Komarica

Mario Ančić također se vraća u reprezentaciju, no njegova stanka ipak je bila znatno kraća, od prošlogodišnjeg prvog kola Svjetske skupine u Njemačkoj, kad su počeli problemi sa zdravljem, sa simptomima mononukleoze koja je otkrivena nešto kasnije. "U posljednjih mjesec dana pokazao sam da sam fizički sasvim spreman. Drago mi je što sam opet u ekipi, jer je moj posljednji susret kad sam bio zdrav bio još početkom 2006. godine s Austrijom", kazao je Mario, čiji je sutrašnji protivnik, Andreas Seppi, također povezan s pričom o mononukleozi - jedini dosadašnji susret s Ančićem imao je lani u prvom kolu Marseillea, kad je bolešću pogođeni hrvatski adut predao pri zaostatku od 4:0 u prvom setu.

Seppi ima pozitivan omjer i s Karlovićem, uz pobjedu sa 6:7(2), 7:5 i 6:3 prošle godine u Barceloni, na crvenoj zemlji, podlozi koja je Talijanu ipak draža nego Karloviću. Simone Bolelli se, pak, dosad još nije sastajao ni s Karlovićem ni s Ančićem, ali nema brige da će nešto ostati nepoznato. Marin Čilić upoznao je 22-godišnjaka rodom iz Bologne ranije ove sezone u osmini finala PBZ Zagreb Indoorsa, uz Talijanovu pobjedu sa 6:4 i 6:3, a Marin je poznat po kvalitetnoj analizi protivnikovih dobrih i loših strana - vjerojatno je dobro "snimio" i Bolellija.

U talijanskom taboru nisu bili iznenađeni Prpićevim odabirom za ovaj susret, niti su oni sami napravili nešto neočekivano svojim izborom - iako je Potito Starace trenutno 36. na Entry listi i renkingom ispred Seppija (45.) i Bolellija (57.), on se ipak bolje snalazi na zemljanim terenima, podloga kakva će biti u Dubrovniku više odgovara drugoj dvojici. Što se tiče singla, Flavio Cipolla (125.) tu nije ni bio u ozbiljnoj konkurenciji da zaigra, on će čekati subotu i meč parova.

"Karlović je 'broj jedan' i logično je da je u sastavu. Iako je po renkingu trenutno treći hrvatski igrač, nisam iznenađen ni s Ančićem, jer je na ovakvoj podlozi vrlo jak. Na nama je da igramo dobro i pokušamo pobijediti", rekao je Corrado Barazzutti o ždrijebu i vikendu koji slijedi: "Normalno je da se nadamo uspjehu, ali smo svjesni da će biti teško. Hrvatska je još nedavno osvojila Davis Cup i ima odlične igrače."

Prvi dan dvoboja počinje u 13 sati s Karlovićem i Bolellijem, a nakon njih na red će Ančić i Seppi. U subotu u 14 sati na teren će Čilić i Ančić protiv Staracea i Cipolle, dok su u nedjelju, ponovno u 13 sati, prvi na rasporedu Karlović i Seppi, a susret će zatvoriti Ančić i Bolelli. Dakako, ukoliko izbornici tako odluče tijekom trajanja susreta iz bilo kojeg razloga, moguće su i promjene sadašnjeg rasporeda.

Davis Cup, Euro-afrička zona, skupina 1:

Petak

13:00 Ivo Karlović - Simone Bolelli
Mario Ančić - Andreas Seppi.

Subota

14:00 Ančić/Čilić - Starace/Cipolla.

Nedjelja

13:00 Ivo Karlović - Andreas Seppi
Mario Ančić - Simone Bolelli.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!