Tenis

Talijani neočekivano poveli

Branimir Korać • petak, 11.04.2008.

Davis kup dvoboj protiv Italije u Dubrovniku nije počeo dobro. Simone Bolelli iskoristio je slab dan Ive Karlovića i donio prvi bod Talijanima izborivši pobjedu u tri seta. Talijan je odigrao dobar meč i na kraju zasluženo slavio protiv predefanzivnog Karlovića...

Razočaranje nakon prvog dvoboja Davis kup susreta između Hrvatske i Italije. Ivo Karlović odigrao je loš meč i to je Simone Bolleli znao iskoristiti. Talijan nije igrao ništa spektakularno, uglavnom je strpljivo čekao na Ivinu pogrešku ili pak priliku za napad. Takva taktika mu se isplatila, puno je Karlović griješio i na kraju je praktički poklonio Bolelliju pobjedu.

Početak meča i veći dio prvog seta nisu davali naznaku da bi susret mogao ovako završiti. Ivo je igrao u tom razdoblju korektno iako je imao prostora za taktički pomak, no Bolelli nije bio posebno opasan. Kod 3:2 Karlović je imao dvije prilike za oduzimanje servisa, no oba puta Bolelli je uspješno napao i izvukao servis. Nove prilike dolaze kod 4:3 kada Karlović ima 15:40, ali Bolelli po sličnom scenariju, dva puta izlazi na mrežu i smešom spašava gubitak servisa.

Set odlazi u tie-break gdje obojica igraju prilično dobro. Nakon što su razmijenili sredinom 13. igre mini breakove, Karlović kod 5:4 na servis Bolellija propušta veliku priliku. Odigrao je dobro, ali i prilično sretno jedan lob, Talijan je mukom vratio, ali volej Karlovića ne ulazi u teren i umjesto dvije set lopte za Karlovića, rezultat je 5:5. Kod vodstva Bolellija 8:7, Karlovićev servis Talijan odmah napada, izlazi na mrežu i uzima set s 9:7.

Za 69 minuta igre Bolelli je došao do seta iako nije imao niti jednu break priliku. Karloviću nije pomoglo niti 71 posto ubačaja prvog servisa i 11 aseva, napravio je čak 21 neforsiranu pogrešku i to je bio ključ.

Slika 1 od 2.
Foto: Kristijan Komarica

U drugom setu Karlovićeva igra je u padu i kod 3:2 Bolelli ide na 0:30 na sve ili ništa, krasnim reternom dolazi do 0:40 i tri break lopte. Karlović je probao na mreži spasiti situaciju, ali ga Bolelli "probija" i ima break. Par minuta kasnije Karlović traži liječničku pomoć zbog bolova u koljenu i do kraja seta uz vidljive probleme s kretanjem ne uspijeva vratiti izgubljeni servis.

U trećem setu Karlović se bolje kreće, bolovi u koljenu čini se smanjuju se i sve do 4:4 je u meču. Onda ulazi u novu krizu na servisu, Bolelli dolazi do 15:40. Prvu praktički meč loptu spašava Karlović asem, ali kod 30:40 Bolelli krasno vraća servis i uzima gem za 5:4. Na servisu za meč Ivo je došao do 30:30 i više od toga nije mogao.

Broj neforsiranih pogrešaka čini se bio je ključ. Ivo je napravio čak 40 dok je Bolelli pogriješio svega 15 puta što je prilično velika razlika u "besplatnim" poenima. 26 aseva malo znači kada se ovoliko griješi u samoj igri. Premalo je Ivo napadao, pustio je Bolelliju da vodi igru s osnovne linije, a Talijan je u takvoj igri kao "riba u vodi".

Davis kup, Euroafrička zona, skupina I, drugo kolo:
Hrvatska - Italija 0-1 (Ivo Karlović - Simone Bolelli 6:7(7), 3:6, 4:6)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!