Tenis

Španjolci na korak od polufinala

Ante Jukić • petak, 11.04.2008.

Tenisači Španjolske napravili su veliki korak ka plasmanu u polufinale Davis Cupa, povevši 2:0 protiv Njemačke nakon prvog dana dvoboja u Bremenu. U susretima Rusije i Češke, te Argentine i Švedske, rezultat je nakon prvih pojedinačnih mečeva izjednačen…

Rusija – Češka 1:1 (Safin – Berdych 6:7(5), 4:6, 6:3, 6:2, 6:4; Andrejev – Štepanek 3:6, 2:6, 4:6)

Moskovski dvoboj postao je zanimljiv i prije odigranog prvog poena. Domaći izbornik, Šamil Tarpišev, neočekivano je za drugog singl igrača postavio Marata Safina, koji je ove godine ostvario samo jednu pobjedu. No, Tarpišev se još jednom pokazao kao vrhunski strateg, budući da je Safin u prvom današnjem meču pobijedio najboljeg češkog igrača, Tomasa Berdycha, i doveo svoju reprezentaciju u vodstvo. Iako je Berdych osvojio prva dva seta, nepredvidivi Marat je uspio preokrenuti rezultat i donijeti prvi bod Zbornaji.

Nakon maratonskog meča Safina i Berdycha, na teren su izašli Igor Andrejev i Radek Štepanek. Iako se očekivala puno veća borba, Štepanek je glatko pobijedio, ne ostavivši previše šanse svome protivniku. Koliko je Čeh bio dominantan, govori i podatak da niti jednom u meču nije izgubio svoj servis, dok je čak četiri puta breaknuo Andrejeva.

Rusija i Češka, tako, izjednačeni ulaze u sutrašnje parove, koji bi mogli biti i presudni u ovom dvoboju. Za goste će, gotovo sigurno, nastupiti Dlouhy i Vizner, dok prijavljenu rusku kombinaciju ipak treba uzeti s rezervom. Iako su najavljeni Davidenko i Južni, Tarpiševa nikad ne treba shvaćati ozbiljno.

Njemačka – Španjolska 0:2 (Kiefer – Nadal 6:7(5), 0:6, 3:6; Kohlschreiber – Ferrer 7:6(3), 3:6, 4:6, 2:6)

Izostanak najboljeg igrača, Tommya Haasa, ipak se pokazuje kao veliki nedostatak za njemačku reprezentaciju. Španjolci su dobili oba današnja meča i stigli na korak od plasmana u polufinale.

Dvoboj u Bremenu otvorili su Nicolas Kiefer i Rafael Nadal. Nakon što je u tie-breaku izgubio prvi set, Nijemac je do kraja meča uspio osvojiti samo tri gema, stavivši pritisak na leđa Philippa Kohlschreibera.

Kohlschreiber je dobro otvorio meč protiv Davida Ferrera, osvojivši prvi set u neizvjesnoj završnici. No, nakon toga Španjolac diže razinu svoje igre i donosi veliku prednost svojoj reprezentaciji. Priliku da potvrde plasman Španjolske u polufinale, sutra će imati Feliciano Lopez i Fernando Verdasco, dok će Nijemce u ''život'' pokušati vratiti Kohlschreiber i Petzschner.

Argentina – Švedska 1:1 (Nalbandian – Johansson 6:2, 5:7, 6:2, 6:4; Acasuso – Söderling 0:6, 4:6, 1:6)

Tenisači Švedske imaju puno razloga za zadovoljstvo nakon prvog dana dvoboja u Buenos Airesu. U subotnji dvoboj parova ulaze sa bodom u ''džepu'', i prilikom da iznenade favorizirane domaćine.

Argentinu je u vodstvo doveo David Nalbandian koji je bez većih problema svladao Thomasa Johanssona. Iako je Šveđanin nakratko zaprijetio, osvajanjem drugog seta, bilo je to sve što je napravio u današnjem meču.

Goste je u susret vratio Robin Söderling, koji se neočekivano lako obračunao sa Joseom Acasusom. Söderling je tako dao priliku Björkmanu i Lindstedtu, da pobjedom u sutrašnjim parovima dovedu Švedsku u vodstvo. Za domaćine bi trebali nastupiti Nalbandian i Canas.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!