Nogomet

Italija puna derbija

Ivana Spahija • petak, 11.04.2008.

Što je rasplet prvenstva sve bliži, to je raspored odigravanja utakmica sve zanimljiviji. 33. kolo Serie A nudi čak nekoliko velikih dvoboja, a najvažniji je tzv. talijanski derbi između Juventusa i Milana. Rossonerima vrijedi jedino pobjeda u pokušaju spašavanja propale sezone. Neizvjesno će biti i na San Siru gdje će snage odmjeriti Inter i Fiorentina, a neugodno gostovanje očekuje Romu, koja odlazi u Udine na noge Udineseu. No, ni tu nije kraj zanimljivim dvobojima. U Palermu će se odigrati sicilijanski derbi između Palerma i Catanije...

U moru važnih utakmica u ovom kolu, titula derbija ipak je pripala ogledu Juventusa i Milana. Stara dama na domaćem terenu dočekuje crveno - crne, a obje momčadi imaju isti cilj: kvalifikacije za Ligu prvaka. Juventus se porazom od Palerma (3:2) oprostio od mogućnosti osvajanja drugog mjesta i direktnog plasmana u najelitnije europsko natjecanje. Milan se približio Fiorentini na samo četiri boda zaostatka, ali Rossonerima su za vratom Sampdoria i Udinese. Ni Juventus ni Milan više nemaju prava na kiks, toga su svjesni u oba stožera.

Treneri obiju momčadi muku muče s ozljedama. Kod domaćina sigurno neće biti ozlijeđenog Zanettija te Nedveda, koji je u utakmici s Palermom zaradio udarac u glavu. Milan ostaje bez kartoniranih Neste i Kaladzea, što bi pak mogla biti dobra vijest za našeg Darija Šimića, koji bi u ovoj, vrlo važnoj, utakmici mogao upisati jedan od svojih rijetkih nastupa među početnih 11. Što se tiče napada gostiju, na klupu seli Pato, a Ancelotti se najviše pouzdaje u trojac Seedorf - Kaka - Filippo Inzaghi.

Još jedan veliki ogled donosi utakmica između Intera i Fiorentine, vodeća momčad prvenstva na San Siru dočekuje Viole. Četiri boda prednosti ispred Rome najveća su motivacija za pobjedu Intera, ali su i gosti iz Firenze pod imperativom osvajanja sva tri boda upravo zbog gužve na vrhu ljestvice. Inter je, što se spremnosti tiče, u nešto boljoj poziciji od Fiorentine jer su Viole morale odraditi u susret u kupu Uefe, gdje su se pobjedom nad PSV-om plasirali u polufinale. Upravo bi taj odličan rezultat mogao dati krila firentinskoj momčadi koja se nada iznenađenju na San Siru.

Što se sastava tiče, Roberto Mancini vjerojatno neće riskirati pogoršanje ozljede Ibrahimovića te bi se tako u napadu Intera trebali naći Balotelli i Cruz. Fiorentina u Milano dolazi u najjačem sastavu, a vratima Julia Cesara najviše problema zadat će trojac Santana - Pazzini - Mutu. Rumunja u posljednje vrijeme zbilja idu pogoci, s dva pogotka je presudio PSV-u, a je li nešto sačuvao i za Inter, saznat ćemo u nedjelju navečer.

Ništa manje bitan nije ni dvoboj Udinesea i Rome. Udinese, trenutno sedma momčad prvenstva, na Friuliju dočekuje Vukove. Motivi Rome već su dobro poznati, nakon ispadanja iz Lige prvaka od Manchester Uniteda, Vukovi žele ostvariti jedini preostali cilj, osvojiti Scudetto. Prednost Intera od četiri boda nije velika i za rimsku momčad još uvijek postoje realne šanse u osvajanje prvenstva. Momčad iz Udina također ima svoj cilj, Udinese zaostaje tek jedan bod za petoplasiranim Milanom, a ni četvrto mjesto im nije toliko daleko. I u ovom susretu pobjeda je imperativ za obje momčadi, ukoliko žele "ostati u igri".

Nastup Francesca Tottija na Friuliju i dalje je pod znakom upitnika. Il capitano Rome želi nastupiti, pogotovo zbog toga što ni Vučinić nije u najboljem stanju nakon susreta s Englezima. U momčad Rome se vraća Pizarro, a domaćini će na Friuli istrčati u najjačem sastavu.

Ovo kolo nudi i jedan hrvatski dvoboj, Jurićeva Genoa na domaćem terenu dočekuje Torino našeg Saše Bjelanovića. Genoa se trenutno nalazi na osmom mjestu i nema razloga za brigu oko ispadanja, a teško da može konkurirati za plasman u neko europsko natjecanje. Torino je s druge strane na 14. mjestu, dalje od zone ispadanja, ali s jako malom bodovnom prednosti ispred fenjeraša te mu je svaki bod i više nego potreban ako se i iduće godine želi naći u Serie A.

Igor Budan sjajnu golgetersku formu pokušat će produžiti u dvoboju Parme s Empolijem. Parma u susretu ovog kola dolazi na gostovanje u Empoli, a obje se momčadi bore za opstanak. Parma je trenutno na 16. mjestu, na samom rubu zone ispadanja, a Empoli je na 18. mjestu i već mu zvoni "alarm" za uzbunu. Momčad iz Empolija je i u prošlom kolu došla do sva tri boda zahvaljujući gostujućoj pobjedi nad Torinom (1:0), a Parma je iznenađujuće podijelila bodove s Lazijom (2:2). Naš je nogometaš bio najbolji igrač te utakmice, a mreži Empolija prijetit će zajedno s Cristianom Lucarellijem.

Pomalo u sjeni većih utakmica, u ovom kolu će se odigrati još jedan derbi. U Palermu će snage odmjeriti Palermo i Catania, u derbiju koji nosi naziv Derby di Sicilia, tj. sicilijanski derbi. Oba su kluba u prošlom kolu ostvarila pobjede, Catania je kod kuće deklasirala Napoli (3:0), a Palermo je također na domaćem terenu iznenađujuće svladao momčad Juventusa. Što se bodovnog stanja tiče, Palermo miruje na 12. mjestu na ljestvici, dok je Catania na vrlo klimavom 15. mjestu koje je i više nego ugroženo. Domaćini će se svom najljućem rivalu suprotstaviti bez ozlijeđenih Capuana i Simplicija, a kod gostiju će nedostajati Bizzarri, Sottil i Colucci.

Sampdoria će svoj proboj prema Ligi prvaka pokušati ostvariti u susretu s fenjerašem Regginom, kojoj su također prijeko potrebni bodovi za opstanak u ligi. Cagliari bijeg sa dna traži u pobjedi nad Kneževićevim Livornom, a naš bi se nogometaš trebao naći u početnoj postavi domaćina. Još se sastaju Lazio i Siena te Napoli i Atalanta.

Serie A, 33. kolo:

Subota, 12.4.2008:
Palermo - Catania 18 sati
Juventus - Milan 20.30 sati

Nedjelja, 13.4.2008., 15 sati:
Empoli - Parma
Genoa - Torino
Lazio - Siena
Livorno - Cagliari
Napoli - Atalanta
Reggina - Sampdoria
Udinese - Roma
Inter - Fiorentina 20.30 sati

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!