Tenis

Odluka ostavljena za kraj

Ivor Krapac • nedjelja, 13.04.2008.

Hrvatska i Italija ući će u peti meč teniskog vikenda u Dubrovniku bez odluke o ukupnom pobjedniku i putniku u kvalifikacije za Svjetsku skupinu Davis Cupa. Marin Čilić u četverosatnom maratonu nije uspio svladati Andreasa Seppija i odvesti Hrvatsku do željenog trećeg boda...

Malo toplog, nešto više hladnog, a sve skupa, ipak nedovoljno da bi u meču koji se produžio na preko četiri sata pao konstantni Andreas Seppi. Tako bi se ukratko mogao opisati nastup Marina Čilića protiv vodećeg gostujućeg aduta, koji je ostao čvrst i koncentriran i nakon propuštene prilike da dovrši meč u četiri seta. Seppi je na koncu slavio uvjerljivo dobivši peti, sa 6:7(7), 6:4, 6:4, 6:7(3) i 6:1.

Početak meča sugerirao je da bi ovo moglo završiti sretnije za Hrvatsku. Iako se prilično mučio s prvim servisom i dosta teško prolazio u svojim servis-gemovima, Marin je prvi došao do vodstva vrijednog spomena, uz break u petom gemu i odlazak do 4:2. Prednost je trajala do servisa za set kod 5:4, kad se nedostatak prvog servisa pokazao preteškim bremenom za hrvatskog aduta. Seppi je nadoknadio break zaostatka i poravnao na 5:5, a dva gema kasnije imao je i set-loptu na Marinovom servisu za 6:6, no nije je iskoristio, odluka u prvom setu morala je pasti u tie-breaku.

U tom ruletu stigla su nova uzbuđenja. Seppi je prvi uzeo mini-break i poveo s 2:1, ali Marin se ubrzo vratio i u nastavku uzeo set mini-breakom za 9:7, u međuvremenu spasivši i set-loptu na servisu pri zaostatku od 7:6.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Na muke sa servisom, s ispodprosječnih 43 % ubačenog prvog u početnom setu, u nastavku su se nadovezale i puno opasnije Marinove muke s igrom. Prečesto je to izgledalo i išlo kako Seppiju idealno odgovara, uz puno izmjena s crte bez ozbiljnijeg Čilićevog pritiska, s čime se nije moglo očekivati ništa drugo nego da voda u potpunosti krene na Talijanov mlin. U tim ne osobito zahtjevnim izmjenama Marin je previše promašivao, a Seppi uglavnom nije ništa osobito pokušavao, prvenstveno tek čvrsto zadržavajući loptu u igri bez potrage za winnerom.

Nakon dosta lako i uvjerljivo osvojenog drugog i trećeg seta, čak i uvjerljivije nego govori 6:4 i 6:4, Seppi je došao do ranog breaka prednosti i u četvrtom odmaknuvši do 6:7(7), 6:4, 6:4 i 3:1, a kako se Marin tražio u dobrom dijelu meča, činilo se da će se ovo teško okrenuti. No, suočen sa situacijom u kojoj više nema mnogo toga za izgubiti, Čilić je krenuo sa žešćim napadom, a s tom pojačanom agresivnošću otvorio je samom sebi vrata povratka i preokreta u četvrtom setu, uz glatko osvojeni tie-break za ulazak u odlučujuću dionicu.

U petom setu, kad su i jedan i drugi nakon više od tri i pol sata igre zasigurno bili prilično umorni, Marin je djelovao nešto umornije i dosta brzo potonuo do nenadoknadivog zaostatka. Break za 2:0 otvorio je Seppiju vrata pobjede, a izgubljeni servis pri zaostatku od 3:0 potpuno je zatvorio hrvatskom adutu priliku da se vrati u set. Na koncu, Talijan je s onim što je pokazao u većem dijelu meča ipak zaslužio pobjedu. Iako nije izgledao podjednako dobro kao u drugom i trećem setu u petak protiv Marija Ančića, kad je odigrao nijansu bolje, svejedno je bio dovoljno dobar za prolaz u dugih pet setova.

Na redu su Mario Ančić i Simone Bolelli, lov na treći bod otvoren je do samog kraja.

Hrvatska - Italija, drugo kolo prve skupine Euroafričke zone Davis Cupa: Seppi (Italija) - Čilić (Hrvatska) 6:7(7), 6:4, 6:4, 6:7(3), 6:1 (2-2).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!