Tenis

Super Mario - super pobjeda!

Ivor Krapac • nedjelja, 13.04.2008.

Mario Ančić pobrinuo se za treći bod i ukupnu pobjedu hrvatske reprezentacije u sudaru s Italijom u Euroafričkoj zoni Davis Cupa. Mario se na kraju dugog dubrovačkog vikenda pokazao prečvrstim i prekvalitetnim za Simonea Bolellija, talijanske nade u posljednjem meču potopljene su u tri seta...

Sjajan vikend Marija Ančića imao je podjednako sjajan završetak. Najiskusniji hrvatski Davis Cup reprezentativac, igrač koji je prije tri sezone pobjedom nad Michalom Mertinakom na kraju bratislavskog finala zaokružio put do velikog trofeja, ponovno je bio neslomljiv u odlučujućem petom meču, ovog puta još i impresivniji nego tada u Bratislavi. Simone Bolelli ipak je opasniji protivnik nego je Mertinak bio, a Mario mu, kako je i sam kazao minutu-dvije nakon pobjede, nije dao ni najmanju šansu, slavivši sa 6:4, 6:4 i 6:2.

U prva dva seta dovoljan je bio po jedan break, dok se u trećem sve rasplelo s četiri uzastopna osvojena Marijeva gema i dva breaka nakon 2:2. Tijekom cijelog meča, teško se sjetiti trenutka u kojem je Ančić napravio pogrešan korak. Jedini manji pad koncentracije stigao je u šestom gemu drugog seta, kad je pomogao Bolelliju da dođe do svoje jedine break-lopte, no kako je tu prijetnju anulirao asom, zbilja nije potrebno tražiti dlaku u jajetu.

S druge strane mreže stiglo je niz pogrešaka, pogotovo forhendom, kojeg je Bolelli očito ostavio u hotelu, no u sportu obično igraš onoliko koliko suparnik dopusti, a tako je bilo i u ovom slučaju. Mario Talijanu nije dao da dođe do izražaja, Bolelli jednostavno nije mogao anulirati objektivnu prednost u kvaliteti hrvatskog aduta.

Hrvatska je, tako, prekinula seriju poraza praćenih pehovima koja je započela 2006. u četvrtfinalu Svjetske skupine protiv Argentine. Vrijedi se podsjetiti, posljednja pobjeda dogodila se još u veljači iste godine u prvom kolu u Austriji, a od tog gostujućeg uspjeha nizali su se problemi s raspoloživošću igrača zbog ozljeda, bolesti i iz drugih razloga. Lutanju je, nadajmo se, sada došao kraj.

Idući nastup hrvatske reprezentacije dogodit će se 19. - 21. rujna u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu, kad ćemo, obzirom na trenutno četvrto mjesto ljestvice najboljih reprezentacija svijeta s kojeg nećemo značajno pasti, imati status nositelja. Prvi korak prema povratku u elitno društvo je iza Gorana Prpića i njegovih izabranika, na redu je drugi.

Hrvatska - Italija, 2. kolo 1. skupine Euroafričke zone Davis Cupa: Ančić (Hrvatska) - Bolelli (Italija) 6:4, 6:4, 6:2 (3-2).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!