Nogomet

Plavi jubilej

Tomislav Globan • nedjelja, 13.04.2008.

Ono što je bilo jasno već nakon pobjede na Kantridi početkom ožujka, Dinamo je i matematički potvrdio u subotu u Čakovcu. Teško izborenom pobjedom nad Međimurjem maksimirski je sastav osigurao jubilarnu desetu titulu najboljeg hrvatskog kluba te ga od najuspješnije sezone u posljednjih desetak godina dijeli još samo jedan zadatak - Rabuzinovo Sunce. Zanimljive se stvari događaju u maksimirskom zaleđu. Iako Hajduk i Slaven Belupo ovog tjednanisu dozvolili iznenađenja, Rijeka je u Osijeku potonula još malo dublje te im u pitanje sada ne dolazi samo Kup Uefa, već i nastup u Intertoto kupu...

Potvrđena titula

Igrom slučaja, drugu godinu zaredom Dinamo je do matematičkog osiguranja nove titule stigao protiv Međimurja. Promijenjeno je tek mjesto radnje jer su, za razliku od prošle godine, Modri svoj novi, deseti naslov ovaj put proslavili u Čakovcu. Nije to bila igra kojom je najbolji hrvatski sastav stekao golemu prednost nad konkurentima, no teško je očekivati maksimum od momčadi koja prvom pratitelju bježi 19 bodova u utakmici protiv već prežaljenog prvoligaša. Koncentracija Zvonimira Solde i njegovih igrača sada može biti u poptunosti posvećena Kupu u kojem se nazire derbi-finale Zagrepčana i Splićana, prvi nakon sedam godina.

Osijekov uzlet do borbe za Europu

I dok je sve izvjesnije da će o drugom mjestu međusobno odlučivati Hajduk i Slaven Belupo, iz sjene se u borbu za europske pozicije "odnekud" ugurao Osijek i pobjedom u izravnom dvoboju u Gradskom vrtu izjednačio se s Rijekom na četvrtom mjestu. Prije samo mjesec i pol Osječani su za Bijelima s Kantride zaostajali 13 bodova, no riječka proljetna agonija (Dalićev sastav u svih osam proljetnih utakmica nikoga nije pobijedio), ali i serija dobrih rezultata Lončarevićevih "trupa" vinula je Osijek u visine kojima se početkom drugog dijela prvenstva malo tko nadao.

Hajduk i Slaven novim pobjedama zadržali su jednako odstojanje od jednog boda u korist Splićana te bi njihovo izravno sučeljavanje u srijedu na Poljudu moglo dosta toga razriješiti ili pak sve dodatno zakomplicirati. Koprivničani se potajno nadaju da će u finalu Kupa zaigrati upravo Hajduk i Dinamo jer bi im u tom slučaju i treće mjesto garantiralo drugi izlazak na europsku pozornicu. Podravcima, dakle, ni u slučaju eventualnog poraza na Poljudu ne bi potonule sve lađe jer im primaran zadatak ostaje držati Rijeku i Osijek na distanci.

Do posljednjeg kola za konačan spas

Nijedan kandidat koji se nada izbjeći 11. mjesto i stres dodatnih kvalifikacija za Prvu ligu ovoga vikenda nije pobijedio. Zagreb je, doduše, nastavio impresivan niz bez poraza (posljednji se dogodio još 2. prosinca na Maksimiru) te u susjednom Zaprešiću osvojio vrlo važan bod, odnosno dva oteo izravnom suparniku u borbi za ostanak. Velik posao napravio je Šibenik ostavši u Varaždinu neporažen kod zahuktalog Varteksa. Momčadi sa Šubićevca predstoji tjedan u kojem bi mogli napraviti glavninu posla u izbjegavanju 11. pozicije. Najprije im u srijedu u goste stiže najbliži susjed s ljestvice - Inter, a potom u subotu putuju u Čakovec kod Međimurja koje bi do tada i teoretski trebalo povrditi relegaciju u niži razred.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!