Tenis

S kime na Srbiju?

Ivor Krapac • utorak, 15.04.2008.

Nemoguća misija na teniski način. Možda zvuči pesimistično, ali nije daleko od realnog - hrvatsku reprezentaciju zaista čeka nešto ovakvog opisa za desetak dana u Zagrebu protiv Srbije, u kvalifikacijskom susretu za Svjetsku skupinu II Fed Cupa. Dok se igra, ima i nade i vjere, ali jasno je da će gošće s Anom Ivanović i Jelenom Janković nositi ulogu velikog favorita...

Kada u goste dolaze druga i peta tenisačica svijeta na aktualnoj WTA ljestvici, kao u slučaju susreta koji će se odigrati 26. i 27. travnja u zagrebačkoj velikoj dvorani Doma sportova, jasno je koliko je teška zadaća dobiti taj dvoboj i ostati u krugu najboljih reprezentacija svijeta. Hrvatska je u tom krugu u kontinuitetu još od 1997. godine u raznim formatima natjecanja, koji su se u Fed Cupu dosta često mijenjali, no ovog puta nas ždrijeb zaista nije pomazio, zadatak je teži nego ikad ranije.

Jezgra hrvatske reprezentacije u potrazi za iznenađenjem ostat će ista kao i u prethodna dva susreta, prošlog ljeta u Splitu protiv Kineskog Tajpeha i početkom veljače u ledenom japanskom Mikishiju. Kao i tada, izbornik Goran Prpić pozvat će Niku Ožegović (149.) i Jelenu Kostanić-Tošić (170.), dvije vodeće Hrvatice na WTA ljestvici, dok će, kao i protiv Tajpežanki i Japanki, treća igračica sastava ponovno biti Ana Vrljić (242.). Četvrto mjesto je zasad otvoreno, a po prikazanom prošlog tjedna i igračkoj kvaliteti, nema puno dvojbi kome bi trebalo ići...

Karolina Šprem potvrdila je da se vraća nakon problema s ozljedom i prošlog tjedna iz kvalifikacija dogurala do osmine finala Amelia Islanda, svladavši na tom putu i Danielu Hantuchovu, desetu na svijetu, dok je među posljednjih 16 pružila vrlo jak otpor kasnijoj polufinalistici Lindsay Davenport. Da nije bilo problema s ramenom i laktom i prisilne stanke, Karolina vjerojatno ne bi ni izašla iz kruga reprezentativki, no u željenom povratku ima jedan problem - već složeni raspored turnira.

Šprem, naravno, treba što više mečeva i bodova kako bi se pomaknula s trenutnog 236. mjesta na svijetu i približila nekadašnjim pozicijama, a u tom naumu u planu joj je i nastup u kvalifikacijama WTA turnira u Pragu, istog vikenda kad je na rasporedu i zagrebački ogled sa Srpkinjama. No, s malo dobre volje s obje strane, Prpićeve i Karolinine, sve bi se moglo dogovoriti, a hoće li Šprem biti četvrti član sastava, ili će ta pozicija pripasti nekom drugom, znat ćemo u idućih dan-dva.

U gostujućem taboru velike nepoznanice nema. Čim su tu Ana Ivanović i Jelena Janković, a već mjesec i više unatrag najavljeno je da će biti, sve ostale pozvane su, objektivno, u ekipi samo da popune broj. S drugom i petom na svijetu na raspolaganju, izbornik Dejan Vraneš zaista ima slatke brige, a problemi nastaju tek ukoliko se Ivanović ili Janković ozlijede ili izostanu iz nekog drugog razloga - Vojislava Lukić (249.), Ana Jovanović (267.) ili Teodora Mirčić (274.) teško mogu uskočiti u njihove cipele.

Na papiru, sve je jasno, nema ljubitelja prognoziranja koji u ovakvom odnosu snaga ne bi tipovao na reprezentaciju koja će 26. i 27. ovog mjeseca biti zagrebački gost. Na terenu - vidjet ćemo, a iz hrvatskog kuta gledanja, sretna je okolnost da prednost na papiru ne vrijedi puno ako se ne dokaže tamo gdje treba.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!