Tenis

Jesen stiže, Federer se vraća

Ivor Krapac • srijeda, 16.04.2008.

Priča je ista već tri godine u nizu, a izgleda da će biti i ove sezone. Roger Federer u pravilu ne zaobilazi rujanske susrete švicarske reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu Davis Cupa, koje su Švicarci morali proći u tri posljednje godine, a isti zadatak čeka ih i ove jeseni...

Nekoliko sati nakon što je ždrijeb u Londonu Švicarcima namijenio domaćinstvo Belgijcima u kvalifikacijskom susretu koji je na rasporedu 19. - 21. rujna, prvi tenisač svijeta najavio je da će izbornik Severin Luthi tog tjedna moći računati i na njegovu pomoć.

"Volio bih da se Švicarska vrati u Svjetsku skupinu, rekao bih da je moja odluka oko nastupa manje-više već donesena", rekao je Federer u Estorilu, gdje ovog tjedna igra na ATP turniru na zemljanim terenima.

Prvi na svijetu pritom nije zaboravio ni na zahvalu reprezentativnim suigračima koji su doveli Švicarsku do ovih kvalifikacija i bez njegove pomoći, ovogodišnjim pobjedama nad Poljacima i Bjelorusima u Euroafričkoj zoni sa Stanislasom Wawrinkom kao vođom reprezentacije u tim susretima: "Drago mi je što su uspjeli svladati Bjeloruse i bez mene, to je bio pravi posao."

S prvim tenisačem svijeta sve bi trebalo biti lakše, iako Federer u sastavu nije garancija pobjede. Pokazalo se to u prošlogodišnjim kvalifikacijama za ostanak/povratak u Svjetsku skupinu, kad su Česi, Federeru unatoč, u Pragu slavili s 3-2 i osudili Švicarsku na niži rang natjecanja. Prvi na svijetu tada je dobio oba singla (Štepanek, Berdych), no Federerov poraz u paru s Yvesom Allegrom i dva poraza Wawrinke donijela su sreću domaćima.

Ovog puta bi sve trebalo biti drugačije - Belgijci su ipak slabiji od Čeha, a i igrat će se u Švicarskoj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!