Tenis

Počela "operacija Srbija"

Ivor Krapac • utorak, 22.04.2008.

Hrvatske Fed Cup reprezentativke ponovno su na okupu. Nakon što je početak veljače donio poraz od Japanki u prvom kolu Svjetske skupine II i odlazak u borbu za ostanak u ovom rangu natjecanja, ždrijeb nije bio milosrdan Goranu Prpiću i njegovim izabranicama...

U kvalifikacijskom susretu nas predstojećeg vikenda očekuje ogled s reprezentacijom Srbije, koja će s Anom Ivanović i Jelenom Janković biti izraziti favorit za prolaz. No, u hrvatskom taboru, unatoč svemu, vlada dobro raspoloženje.

Kad je ždrijeb već "počastio" hrvatske igračice susretom s drugom i petom na svijetu, od kukanja nema velike koristi, barem po dojmu kojeg ostavlja atmosfera u hrvatskom taboru. Izbornik Prpić i kvartet igračica, poredano po trenutnom renkingu - Nika Ožegović, Jelena Kostanić-Tošić, Ana Vrljić i Sanda Mamić - svjesni su da bi pobjeda bila golema senzacija, no nema bijele zastave dok god se igra.

"Dolazi nam zaista jak protivnik. Nastojat ćemo im što više otežati posao, učiniti ovaj dvoboj što neizvjesnijim", kazao je izbornik za početak: "Teško je govoriti kakve su nam šanse, ali sportski je nadati se."

Iako, kako je kazao, ima viziju, Prpić još uvijek nije blizu odluci koga će u subotu i nedjelju poslati na teren u zagrebačkom Domu sportova. Tjedan treninga i pripreme tek je na početku, a do ždrijeba, koji je na rasporedu u petak u podne, ima još dovoljno vremena.

Izbornik je kazao da će odlučiti u četvrtak navečer, no prema sadašnjoj formi i(li) iskustvu, ako se isplati gatati, Kostanić-Tošić i Mamić mogle bi biti u prednosti. Jelena je prošlog tjedna došla do finala jakog ITF turnira u francuskom Saint-Malou, dok je Sanda bila u osmini finala WTA turnira u Estorilu.

Reprezentativna povratnica Mamić imala je najoriginalniju ideju kako se suprotstaviti Srpkinjama. "Možda bi bilo najbolje da igramo nas sve četiri protiv bilo koje od dvije njihove najbolje", našalila se Sanda, pa nastavila ozbiljnije: "Nadam se da bismo dobrom igrom mogle do čudesnog rezultata."

Mamić je jedina hrvatska igračica koja se u posljednje vrijeme srela s jednom od dvije vodeće srpske tenisačice - dogodilo se to početkom ožujka u Bangaloreu protiv Jelene Janković, koja je u osmini finala slavila sa 6:2 i 6:2. Unatoč tom rezultatu, Sanda smatra da igračka razlika nije tolika: "Više je stvar u samopouzdanju, većem broju odigranih mečeva i turnira, tih nekoliko stvari je na njenoj strani."

"Mislim da će biti stvarno jako teško", kazala je, pak, Jelena Kostanić-Tošić najavljujući vikend: "No, u tenisu uvijek postoje neke šanse, mi ćemo tražiti i pokušati naći svoju. Naravno, sve ćemo dati sve od sebe."

Nika Ožegović, prvi put u reprezentaciji u ulozi vodeće hrvatske tenisačice, gleda na dolazeći vikend kao na dobrodošao izazov: "Na neki način se veselim, naravno, ne zbog teškog ždrijeba kojeg smo imali, već zato što mi se pruža prilika igrati protiv tenisačica iz svjetskog vrha. Nadam se da će i publika biti iza nas i pomoći nam."

Ana Vrljić odbila je potpisati predaju prije nego što meč počne: "Nada umire posljednja. Makar imale i samo jedan posto šanse, borit ćemo se."

Gostujuća reprezentacija stići će u Zagreb tek sutra, što bi moglo sugerirati da ovaj susret shvaćaju samo kao odrađivanje posla - bez puno potrebe da se prilagode tvrdoj podlozi na kojoj će se ovog vikenda igrati u Domu sportova.

"Podcjenjivanje? Obzirom na kvalitetu njihovih glavnih igračica, moguće je da ima i toga, ne mogu biti siguran", kazao je izbornik Prpić, prisjetivši se pritom i sličnog prošlogodišnjeg slučaja u splitskom susretu s Kineskim Tajpehom, kada su gošće došle samo dva dana prije početka susreta: "Imaju kvalitetne tenisačice, očito su i samouvjereni, a obzirom da su Ivanović i Janković već naviknute na mijenjanje podloga na kojima igraju iz tjedna u tjedan, dva-tri dana pripreme moglo bi im biti dovoljno."

Izbornik, naravno, ne bi imao ništa protiv da ta prilagodba gošći ne bude tako brza i da se meč zakomplicira, možda i do odluke u petom meču, kojeg u Fed Cupu uvijek igraju parovi: "To bih odmah potpisao jer bi to značilo da smo uzeli dvije pobjede protiv barem jedne od njihovih vodećih tenisačica, što bi bila velika stvar za naše igračice. I ne samo za njih."

Toliko za početak iz hrvatskog sastava. Slijedi još nekoliko dana treninga, sutra (srijeda) reprezentativke će od 17 do 19 sati na Cvjetnom trgu odraditi i Kids' day, dok je u subotu i nedjelju na redu ono za što se pripremalo - lov na iznenađenje protiv favoriziranih gošći.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!