Tenis

Kostanić-Tošić prva na terenu

Ivor Krapac, Branimir Korać • petak, 25.04.2008.

Ovaj vikend kod tenisačica je rezerviran za Fed Cup. Hrvatska u play offu Svjetske skupine II ima najteži mogući posao, igra na svom terenu protiv jedne od najjačih reprezentacija svijeta u ženskom tenisu, reprezentacije Srbije...

Program u Zagrebu u subotu započinje u 15:30, a otvorit će ga Jelena Kostanić-Tošić kojoj će s druge strane mreže stajati Ana Ivanović. Po završetku ovog meča igrat će Nika Ožegović protiv Jelene Janković.

U nedjelju program započinje ranije, već u 11:30 obzirom da su na rasporedu tri meča. Prve će na teren Nika Ožegović i Ana Ivanović, a nakon njih zaigrat će Jelena Kostanić Tošić i Jelena Janković. Za kraj ostaje dvoboj parova u kojem su za Hrvatsku prijavljene Jelena Kostanić Tošić i Sanda Mamić, a za Srbiju Jelena Janković i Ana Ivanović.

Izbornik Goran Prpić nije imao lak posao odabrati koje će dvije igračice poslati na teren prvog dana, a na kraju je izbor pao na vodeće dvije na WTA ljestvici, iako su na treningu, kako je kazao, sve četiri izgledale dobro: "Teško mi je odrediti što je presudilo, no ovo je izbor za subotu, dok ćemo za nedjelju vidjeti treba li nešto mijenjati."

Susret bez velikog pritiska za Hrvatsku, sa suparničkom reprezentacijom u ulozi izrazitog favorita, otvorit će Kostanić-Tošić, koja je takav ishod ždrijeba uz smiješak ocijenila kao "dobar, zapravo, izvanredan." S Anom Ivanović dosad se srela samo jednom, 2004. u kvalifikacijama Züricha, kad je danas druga tenisačica svijeta slavila sa 6:2 i 6:1.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Ivanović je tada bila tek dolazeća, dok ovoga puta nosi teret favorita, što barem psihološki olakšava stvar najiskusnijoj hrvatskoj reprezentativki. Sav pritisak je na suprotnoj strani, kao i cijelog vikenda iz hrvatskog kuta gledanja, o čemu je Jelena kazala: "Što se tiče pritiska, vjerojatno je ovo najlakši meč, možemo samo iznenaditi, ali s druge strane, imamo dosta toga i za izgubiti, poraz nas vodi u niži rang natjecanja, Euroafričku skupinu koja je dosta teška. Dodatno ćemo se boriti da to izbjegnemo."

Nika Ožegović ustvrdila je da je zadovoljna trenutnom formom po povratku na teren nakon zdravstvenih poteškoća početkom sezone. "Sada je sve u redu, igram sve bolje i vraćam se u formu", veli vodeća hrvatska igračica na aktualnoj WTA ljestvici, trenutno na 150. mjestu. Nika se još nije susretala s Jelenom Janković, koja je čeka u drugom subotnjem meču, dok Anu Ivanović poznaje puno bolje, iz juniorskih dana.

"Igrale smo dvaput, dobila sam oba puta, no ipak je dvije godine mlađa od mene i tada je prednost bila na mojoj strani. Dosta toga smo prošle skupa u juniorskim vremenima, dobro se znamo, bit će interesantno u nedjelju", kazala je Ožegović.

U gostujućem taboru nisu se previše bavili ždrijebom, a ni suparničkom ekipom, i Ivanović i Janković na umu imaju jedino odigrati što bolje i obaviti posao kojeg su i došle obaviti na ovom gostovanju. "Imali smo dovoljno vremena pripremiti se, prošla sam tri-četiri treninga ovdje i podloga mi se čini sasvim u redu, nije prebrza", komentirala je Ivanović: "Svaki je meč težak, nikad ne treba ni podcjenjivati ni precjenjivati protivnika, ali nadamo se pobjedi."

"Pokušat ćemo odraditi naš posao na najbolji način, jesmo favoriti, ali igramo u gostima. Publika neće biti na našoj strani, moramo ostati koncentrirane", dodala je, pak, Jelena Janković, prisjetivši se i prolaska Euroafričkom skupinom ranije ove godine u Budimpešti, kad su ona i Ana Ivanović prvi put bile zajedno u reprezentaciji: "Bilo je teško, tek smo došle iz Australije, prošle smo promjenu klime, vremenskih zona, prijelaz s otvorenog u dvoranu... Za razliku od Ane, ja imam nešto više iskustva u Fed Cupu, znam kako je igrati u gostima, nadam se da će nam ovdje biti ugodno i da ćemo ostvariti svoj cilj."

Subota, od 15:30
Jelena Kostanić-Tošić - Ana Ivanović
Nika Ožegović - Jelena Janković.

Nedjelja, od 11:30:
Nika Ožegović - Ana Ivanović
Jelena Kostanić-Tošić - Jelena Janković
Kostanić-Tošić/Mamić - Janković/Ivanović.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!