Tenis

"Vratiti se je teže nego ostati"

Ivor Krapac • nedjelja, 27.04.2008.

Hrvatska reprezentacija oprostila se s elitnim razredom, Svjetskom skupinom Fed Cupa u različitim formatima, nakon nepunih 12 godina boravka u ovom društvu. Očekivan poraz od srpske ekipe predvođene Anom Ivanović i Jelenom Janković ipak se objektivno nije mogao izbjeći, u završnici susreta tek je ublažen s dvije pobjede kad je sve već bilo riješeno...

Šansa za sretniji ishod postojala je jedino u prvom meču, no loš nastup Jelene Kostanić-Tošić protiv Ane Jovanović, u meču u kojem se očekivalo da Hrvatska osigura vodstvo, usmjerio je gošće prema ukupnoj pobjedi. Vodeći srpski dvojac potom je obavio svoj dio posla, uz pobjede Janković i Ivanović nad Nikom Ožegović.

"Na kraju, kad netko nakon nekoliko godina bude gledao rezultat i vidi 3-2, učinit će se da je bio tijesan meč", komentirao je hrvatski izbornik Goran Prpić na kraju vikenda: "Očekuje nas težak posao vraćanja u Svjetsku skupinu, treba proći skupine u Euroafričkoj i kvalifikacijski susret... Mislim da je puno teže vratiti se u Svjetsku nego tamo ostati, kad se vidi koje su sve reprezentacije u europskim zonama, zaista je težak posao dobiti tri susreta protiv ekipa koje imaju po dvije igračice među prvih 50 na svijetu."

Slika 2 od 2.
Foto: Kristijan Komarica

Vezane vijesti

Hrvatska je posljednji puta izvan Svjetske skupine, prve ili druge, bila potkraj travnja 1996., kad je u susretima Euroafričke izboren kvalifikacijski ogled za Svjetsku skupinu II, potom osiguranu pobjedom nad Čileom. U teškom izazovu vraćanja u sustavu natjecanja po skupinama mogu naići reprezentacije koje će nam praviti društvo u ovom rangu, a među njima su Šveđanke, Nizozemke, Mađarice, Rumunjke, Bjeloruskinje, Bugarke, Dankinje, Luksemburžanke, Slovenke, Britanke, Poljakinje, Estonke, reprezentativke BiH i Austrijanke.

U Euroafričkoj zoni za ukupnu pobjedu trebaju dva boda, a sastaju se vodeće igračice obje reprezentacije, drugorangirane u svakoj ekipi, pa za kraj parovi.

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Prpić je već najavio da će dogodine priliku dobiti mlađe igračice, za nadati se i povratku Karoline Šprem, a u takvom sastavu ne bi bilo mjesta za Jelenu Kostanić-Tošić.

No, Jelena je dodala da je tu, ako će trebati: "Hoće li me izbornik zvati, tek ćemo vidjeti, ovisit će i o tome u kakvoj ću biti formi... Mislim da u našem ženskom tenisu ima potencijala, možda ćemo ponovno imati poneku igračicu među prvih 50 na svijetu i uspijemo se vratiti tamo gdje smo bili."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!