Nogomet

Bilić potpisuje u petak!

Ante Pažanin • utorak, 29.04.2008.

Na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama HNS-a u Rusanovoj na kojoj smo mogli čuti o zaključcima sjednice Izvršnog odbora svakako najzanimljivija i najekskluzivnija vijest bila je da će izbornik Slaven Bilić i njegovi suradnici u petak potpisati novi ugovor...

Završena je duga priča o novom ugovoru za izbornika Bilića i članove stručnog stožera. Prije nego što je to dopredsjednik Saveza Ivan Brleković objavio okupljenim novinarima glavni tajnik Zorislav Srebrić ukratko je iznio plan priprema hrvatske reprezentacija za predstojeće Europsko prvenstvo. Tako će se naši reprezentativci okupiti 18. svibnja u Zagrebu. Nakon toga odlazi se u Rovinj koji će tjedan dana biti baza i sjedište naše izabrane vrste. Kraj te faze priprema biti će 24.5. kada se igra prijateljska utakmica s Mađarskom u Rijeci. Nakon toga se odlazi u standardni kamp u Čatežu i Brežicama gdje će se boraviti do 30.5. kada se odlazi u Budimpeštu gdje će naša momčad odigrati dan poslije prijateljski dvoboj s domaćom Mađarskom. Povratak u Zagreb je 2.6. kada će se održati zadnji trening u Hrvatskoj, službeno fotografiranje i prigodno druženje s novinarima. Dan poslije odlazi se u kamp u Bad Tatzmandorfu i nakon toga idu pripreme za dvoboje s Austrijom, Njemačkom i Poljskom. Naši će se reprezentativci vraćati u kamp dan poslije svake utakmice.

Slika 1 od 2.
Foto: Kristijan Komarica

Nakon izlaganja g. Srebrića dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković izvijestio je prisutne da je postignut dogovor s izbornikom Bilićem i njegovim suradnicima o novom ugovoru kojim će se produžiti suradnja Saveza i stručnog stožera na još dvije godine: "Budući da je priča o ugovoru s izobornikom i članovima stručnog stožera bila puno prisutna u medijima danas na zadovoljstvo svih nas možemo reći da su svi razgovori završeni i da je sve usuglašeno. Predsjednik Marković i glavni tajnik Srebrić izvršili su izvanredno ono za što su bili zaduženi od Izvršnog odbora. Jedino što je nama u Izvršnom odboru bilo preostalo je potvrditi rad izbornika i stručnog stožera i dati suglasnost za novi ugovor. Samo potpisivanje ugovora biti će organizirano u petak 2. svibnja u prostorijama u HNS-a. Ovo nije kurtoazija, ali velike pohvale na svemu što je učinjeno da reprezentacija ima sve optimalne uvjete kako bi se mogla koncetrirati isključivo na igru i na postizanje što boljih rezultata. Ovo je poziv svima da budu tu u petak kako bi prisustvovali potpisivanju novog ugovora."

Slika 2 od 3.
Foto: Kristijan Komarica

Gospodin Brleković osvrnuo se i na ono što možda i najviše zanima javnost, financijski aspekt novog ugovora: "Razgovori o novom ugovoru imali su svoju dinamiku i nije bilo razloga da se žuri s time. Danas je ponovno konstatirano da je Slaven Bilić opravdao povjerenje kao i kolege u stručnom stožeru. Ugovor je potpisan na dvije godine i odnosi se na cijeli stručni stožer, financijski aspekti su u domeni tajne, ali mogu reći da ugovor ima fiksni i varijabilni dio. Ovaj drugi dio zavisi o ostvarenim rezultatima. Nama je drago da je to poglavlje konačno završeno i smatram da nisu bila potrebna sva ta nagađanja. Sada je najvažnije da se reprezentaciji omogući maksimalna logistika kako bi se vanjski elementi koji su nas prije možda sprečavali da ostvarimo dobar rezultat svedu na minimum. Posebno cijenimo kod g. Bilića što je njemu taj aspekt bio puno važniji od onog financijskog."

Novi ugovor odnosi se i na Roberta Prosinečkog oko kojeg se diglo mnogo bespotrebne bure zbog činjenice da nema završenu nogometnu akademiju. Baš na tu činjenicu ponovno se osvrnuo i g. Brleković: "Gospodin Prosinečki krenuti će i završiti nogometnu akademiju. On sam zna da je to potrebno bez obzira što on zna rolati ili pucati slobodnjake od većine ljudi. Izvrši odbor se Roberta ni na koji način ne odriče i sretni smo što je tu i želimo da završi tu akademiju."

Slika 3 od 4.
Foto: Kristijan Komarica

Na red je ponovno došao g. Srebrić koji se osvrnuo na najvažnije zaključke sjednice Izvršnog odbora. Prijateljska utakmica s Moldavijom odigrati će se u Rijeci i postignut je dogovor između HNS-a i NK Rijeke o organiziranju tog dvoboja. Druga finalna utakmica Kupa odigrati će se 14.5. u Splitu. Što se tiče sustava natjecanja rasprava još traje i o tome će se raspravljati na Skupštini Saveza nakon razmatranja izvještaja o licenciranju klubova.

Tako je završena duga priča o novom ugovoru koja traje još od jeseni. Izbornik Bilić i članovi stručnog stožera u petak će staviti svoj potpis na novi ugovor kojim će produžiti suradnju sa Savezom i nakon Europskog prvenstva, tijekom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Izbornik i igrači sada se mogu posvetiti pripremama za Europsko prvenstvo kako bi se tamo postigao dobar rezultat i konačno prvi put nakon Svjetskog prvenstva u Francuskoj prošla skupina. Potpisom novog ugovora završiti će i sva nagađanja i priče i možemo se samo nadati da se priče, naklapanja i nagađanja sada neće voditi o financijskim uvjetima novog ugovora. Ipak poznavajući prilike do sada u to je pomalo teško vjerovati...

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!