Nogomet

Zenit razbio Bayern, sreća pomazila Rangers

Petar Plevnik • četvrtak, 01.05.2008.

U finalu ovogodišnjeg izdanja Kupa Uefa sastat će se Zenit i Glasgow Rangers. Dok je ruski prvak iznenađujuće, ali potpuno zasluženo, deklasirao Bayern u St.Petersburgu, sastav iz Glasgowa uspio se obraniti u Firenzi te boljim izvođenjem 11-eraca od Fiorentine osigurati finalni nastup u Manchesteru…

Iako su nakon prvog susreta i pomalo sretno izborenih 1:1 Zenita na Allianz Areni mnogi smatrali kako će Bayern u uzvratu bez problema osigurati finalni nastup, sastav Dicka Advocaata razbio je favorizirane Nijemce u uzvratu, još jednom potvrdivši kako izbacivanje Villarreala, Marseillea i Bayer Leverkusena na putu do polufinala nije bilo slučajno.

Da se Bavarcima u St.Petersburgu loše piše pokazala je već četvrta minuta, kada Pogrebnyak koristi loše postavljen zivi zid gostiju te pogotkom iz slobodnog udarca s ruba 16-erca dovodi Zenit u vodstvo. Nakon ranog vodstva, Rusi su pametno prepustili Bayernu inicijativu, orijentiravši se na brze kontranapade. Curilo je po lijevoj strani Bayernove obrane, a upravo nakon jednog takvog kontranapada po desnoj strani Anyukov je u 22. minuti iskosa izišao sam pred Kahna, no vratar Bayerna odličnom intervencijom spriječava drugi pogodak.

Jedinu prigodu za izjednačenje Bayern je uspio stvoriti nakon prekida. Schweinsteiger je u 26. minuti izveo slobodan udarac, Demichelis na drugoj vratnici glavom prebacuje za Tonija, a talijanski napadač sa samo dva metra glavom puca preko gola. Kazna za promašaj stigla je šest minuta prije odlaska na odmor. Zyranov je sjajnom varkom iz igre izbacio kompletnu obranu Bavaraca, sjurio se sam prema Kahnu i rutinski zabio za 2:0.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Na odmoru trener gostiju Ottmar Hitzfeld u igru uvodi i trećeg napadača Podolskog ne bi li spasio što se spasiti da. Međutim, sve nade Bavaraca rasplinule su se poput mjehura od sapunice nakon samo devet minuta igre u nastavku, kada Fayzulin koristi ubacivanje Anyukova i glavom zabija za 3:0.

Uvjerljivo vodstvo nije nimalo smanjilo budnost Rusa, koji su i dalje mudro čekali svoju prigodu iz kontre. Dočekali su je u 73. minuti, nakon što Dominguez još jednom probija lijevu stranu Bayernove obrane i ubacuje u sredinu za Pogrebnyaka, a ruski reprezentativac zabija za pomalo nestvarnih, ali potpuno zasluženih 4:0.

Sjajnu pobjedu Zenita umanjio je tek žuti karton Pogrebnyaka, zbog kojeg reprezentativni napadač neće nastupiti u finalu. U finalu u Manchesteru biti će pak naš Ivica Križanac, kojem je također prijetio treći žuti karton. Usprkos tome, hrvatski je branič sjajno odigrao svih 90 minuta, potpuno neutraliziravši Lucu Tonija.

Potpuno drugačiju utakmicu vidjeli su gledatelji na Artemio Franchi stadionu u Firenzi. Nakon 0:0 na Ibroxu, gosti iz Glasgowa u Firenzu su došli isključivo s jednim ciljem - sačuvati svoju mrežu netaknutom, što se na kraju pokazalo dobitnom kombinacijom, budući da je lutrija 11-eraca otišla na stranu Škota.

Fiorentina je od prve minute preuzela inicijativu, no momčad Cesarea Prandellija dobro je znala kako bezglavo srljanje u napad može biti dvosjekli mač, pa je prvih 45 minuta proteklo uglavnom u bezuspješnim pokušajima Viola da probiju čvrst defenzivni blok gostiju iz Glasgowa.

Nastavak susreta donio je identičnu sliku kao u prvom dijelu, s tom razlikom što je Fiorentina u potpunosti zagospodarila terenom. U 52.minuti Mutu je probio lijevu stranu, ubacio za Pazzinija, a napadač domaćina sa 10-ak metara puca snažno iz prve pored gola. Deset minuta kasnije, nakon jednog od mnogobrojnih kornera domaćina lopta se odbila do Ujfalušija, no snažan pokušaj domaćeg kapetana iz voleja odlazi iznad gola. U 70. minuti Mutu pokušava iz slobodnog udarca, no vratar Alexander uz dosta problema uspijeva ukrotiti njegov pokušaj.

U 79. minuti Prandelli umjesto Pazzinija u igru uvodi Vierija, a već nakon 10-ak sekundi provedenih u igri Bobo se mogao proslaviti, no sa svega nekoliko metara od gola iskusni napadač nije uspio ugurati loptu u mrežu. Potpuno defenzivno orijentirani gosti svoju su prigodu iz kontranapada dočekali u 82. minuti, no odličan pokušaj Whittakera s ruba 16-erca sjajnom paradom brani do tada potpuno nezaposleni Frey te odvodi susret u dodatnih 30 minuta.

Slika 2 od 3.
Foto: FaH

Ni u produžecima nije se bitno izmjenila slika iz regularnih 90 minuta. već u prvoj minuti nastavka Vieri se s lijeve strane jurio u 16-erac Rangersa, pucao u suprotni kut, no njegov udarac odlazi tik pored vratnice, da bi dvije minute Kuzmanović iz dobre pozicije pucao glavom pored gola.

I drugi produžetak započeo je prigodom domaćina, no atraktivni pokušaj Mutua škaricama završava u bloku gostiju. Novi udarac gosti su doživjeli u 110. minuti, kada napadač Rangersa Cousin zarađuje isključenje i ostavlja svoju momčad posljednjih 10 minuta s igračem manje. Unatoč igraču manje, Škoti su umalo stigli do pobjede u 118. minuti. Thomson je izveo korner, Frey je "zaplivao" u prazno, no potom sjajno reagirao na udarac Hemdanija i spriječio siguran pogodak.

Izvođenje 11-eraca bolje je započelo za domaćine, budući da je Frey obranio prvi udarac Fergusona, no potom Alexander brani udarac Liveraniju u trećoj seriji, da bi iskusni Vieri u četvrtoj seriji promašio okvir gola, što koristi Nacho Novo te pogotkom u petoj seriji odvodi Rangers u finale.

Kup Uefe, polufinale, uzvratni susret:
Zenit St.Petersburg - Bayern 4:0 (1:1)*
Fiorentina - Glasgow Rangers 2:4pen.(0:0) (0:0)*
*rezultat prvog susreta

Kup Uefa - Završnica

polufinale

Bayern1:1Zenit
FC Rangers0:0Fiorentina
Zenit4:0Bayern
Fiorentina2:4 **FC Rangers

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!