Nogomet

Porto prošao lišo, Boavista nije

Maja Giljanović • subota, 10.05.2008.

Portov predsjednik Jorge Pinto da Costa kažnjen je zabranom obavljanja ikakvih nogometnih funkcija u naredne dvije godine, ali sam se klub provukao s oduzimanjem samo šest bodova i 150.000 eura novčane kazne, a sve zbog namještanja dviju prvenstvenih utakmica u sezoni 2003./04...

Kazna Portu praktički ne znači mnogo - treći uzastopni naslov odavno je osvojen i 20 bodova ispred drugoplasiranog Sportinga nije došlo u pitanje. Ime inače tadašnjeg trenera - trofejnog i karizmatičnog Josea Mourinha nijednom se nije dovelo u vezu sa zakulisnim igricama.

Devetoplasirana, pak, momčad lige - Boavista nije bila te sreće: njima je Disciplinska komisija Portugalskog nogometnog saveza odrebatila 180.000 eura kazne te ih od sljedeće sezone čeka tavorenje drugoligaškim travnjacima, a nekadašnji će predsjednik Joao Loureiro također zbog pritisaka na suce tijekom tri susreta u 2003. odnosno 2004. u blagajnu Saveza uplatiti 25.000.

Treći kažnjeni klub je posljednjeplasirana Uniao Leiria kojoj su oduzeta tri boda i predsjednik će im Joao Bartolomeu godinu dana izbivati iz nogometa.

Aferu u medijima prozvanu Zlatna zviždaljka (Apito dorado) koja je izbila u travnju 2004. platila su i petorica sudaca i to zabranama suđenja između dvije i pol i šest godina.

Kažnjenima na odluke Saveza donesene u suradnji s pravnim instancama Portugala preostaje mogućnost žalbe, a još se ne zna kako će u slučaju da odluka postane pravomoćna Boavistino izbacivanje iz Prve lige utjecati na momčadi koje se bore za opstanak: Leiriji se po pravilima ima pridružiti još jedna momčad - kolo prije kraja 14. Leixoes bježi Pacos de Ferreiri dva boda, dok se s druge strane trenutno trećeplasirana momčad Lige Vitalis, Vizela (prijeti joj, pak, Gil Vicente), nada promociji uz Trofense i Rio Ave.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!