Zimski sportovi

Favoriti teže od očekivanog

Ante Jukić • subota, 10.05.2008.

U obje sinoć odigrane utakmice u borbi za četvrtfinale Svjetskog prvenstva, favoriti su imali dosta problema. Rusija je tek nakon izvođenja kaznenih udaraca slavila protiv Bjelorusije, a ništa manje teško nije bilo ni Fincima, koji su pobijedili Latviju...

Dvoboj susjeda i velikih rivala, Rusije i Bjelorusije, još je jednom pokazao da više ne postoje tolike razlike između velikih hokejskih sila i ostatka svijeta. Nakon što su u svom prvom nastupu na ovom prvenstvu ispustili pobjedu protiv Švedske, Bjelorusi su sinoć ponovno pružili odličnu partiju protiv favoriziranog protivnika, međutim još jednom su ostali "kratki", iako su za poraz nakon kaznenih udaraca osvojili jedan bod.

Da bi dvoboj u Quebec Cityju mogao otići u neočekivanom smjeru dao je već u osmoj minuti naslutiti Mikhail Grabovsky, koji je pogodio za vodstvo Bjelorusije. Samo četiri minute poslije Dmitri Dudik je udvostručio vodstvo svoje reprezentacije, iskoristivši veliku grešku Sergeja Fedorova, koji je neoprezno izgubio pločicu u svojoj trećini. To je ujedno bio i rezultat s kojim je završila prva trećina.

U nastavku utakmice, stvari ipak počinju sjedati na svoje mjesto. Početkom druge trećine Maxim Afinogenov je spretno reagirao na "odbijanac" nakon udarca Alekseja Morozova i smjestio pločicu iza leđa, dotad nesavladivog, Vitalija Kovala. Unatoč velikom pritisku Zbornaje, Bjelorusija je uspjela sačuvati gol prednosti do ulaska u posljednju trećinu, međutim tada na scenu stupa Alex Ovečkin i s dva svoja pogotka konačno dovodi Rusiju u vodstvo.

I kad se činilo da Bjelorusi nemaju više snage za povratak, četiri minute prije kraja Aleksej Ugarov pogađa za 3:3 i odvodi utakmicu u produžetke. Pošto u dodatnih pet minuta nije bilo pogodaka, prvi smo puta na ovom prvenstvu svjedočili izvođenju kaznenih udaraca. Više su spretnosti i sreće imali Rusi, za koje su zabili Mozyakin i Morozov, dok je jedini strijelac za Bjelorusiju u raspucavanju bio Meleshko. Sinoćnjim porazom, šanse Bjelorusije za plasman u četvrtfinale svedene su na minimum, dok su Rusi s ova dva boda izbili na čelo grupe E.

Baš poput Rusije, i Finci su se morali dobro "oznojiti" za svoju četvrtu pobjedu na prvenstvu. Dugo će aktualni viceprvaci svijeta pamtiti latvijskog vratara Edgarsa Masalskisa, koji je zaustavio čak 62 udarca protivničkih igrača, ali je na kraju, zajedno sa svojim suigračima, morao "potpisati" poraz.

Još se svi gledatelji nisu ni smjestili na svoja mjesta, a Latvija je pogotkom Laurisa Darzinsa došla do iznenađujućeg vodstva. Do kraja prve trećine svjedočili smo neviđenoj opsadi latvijskog gola, o čemu svjedoči i podatak da je Finska u tom periodu igre uputila čak 36 udaraca na gol, no Masalskis je jednostavno "zaključao" svoja vrata i omogućio svojim suigračima odlazak na odmor s golom prednosti.

Ni nastavak utakmice nije ponudio puno drugačiju priču. Finci su i dalje dominirali ledom, dok je Latvija rijetko prijetila, uglavnom iz protunapada. U desetoj minuti druge trećine Antti Pihlstrom konačno uspijeva savladati Masalskisa, nakon lijepog dodavanja Jannea Niskale. Pobjedu Finskoj donio je Niko Kapanen sredinom posljednje trećine. Treba spomenuti da je prvi nastup na ovom prvenstvu sinoć zabilježio i Saku Koivu, koji se naknadno priključio reprezentaciji nakon što su njegovi Montreal Canadiensi završili NHL sezonu.

Osim dvoboja u grupama E i F, sinoć su odigrana i dva susreta u borbi za ostanak u Elitnoj diviziji. Slovačka je očekivano, s 5:1, bila bolja od Slovenije, koja će teško izbjeći ispadanje u Diviziju I. Za uvjerljivu pobjedu Slovaka pogotke su postigli Petrovicky, Hossa, Podkonicky, Kollar i Ciernik, a visok poraz naših susjeda ublažio je Mitja Robar.

I dok je slavlje Slovačke bilo manje-više očekivano, dvoboj Francuske i Italije obećavao je puno neizvjesniju borbu. Pobjedu su na kraju slavili Francuzi, koji su nakon početnog zaostatka ipak uspjeli doći do važne pobjede. Strijelci za pobjednike bili su Treille, Amar i Bordeleau, dok su za Italiju zabili Pittis i Helfer.

Hokej na ledu, Svjetsko prvenstvo Elitne divizije

Rezultati, 09.05.2008.:

Grupa E:
Rusija – Bjelorusija 4:3 (SO)

Grupa F:
Finska – Latvija 2:1

Razigravanje za ostanak u Elitnoj diviziji:
Slovačka - Slovenija 5:1
Francuska - Italija 3:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!