Nogomet

Baselu dvostruka kruna u Švicarskoj

Maja Giljanović • nedjelja, 11.05.2008.

Do srpnja 2007. i transfera u dortmundsku Borussiju klub hrvatskog reprezentativca Mladena Petrića, Basel se pobjedom u zadnjem kolu nad drugoplasiranim Young Boysima domogao 12. naslova prvaka i treće dvostruke krune u povijesti kluba...

Momčad je Christiana Grossa u 36. kolo ušla s bodom prednosti, a da nemile reprize proteklih dviju sezona, kada su titulu gubili upravo u posljednjim kolima i krunili Zürich, neće biti postalo je jasno u 13. minuti pogotkom Valentina Stockera prije nego je Marco Streller desetak minuta potom riješio sve nedoumice.

53-godišnji je trener novim naslovom prvaka zacementirao svoju poziciju vodećeg stručnjaka u zemlji domaćina skorog Eura: nekadašnji mandžer Tottenhama je, naime, osvojio redom četiri prvenstva i Kupa s Baselom te dva naslova prvaka i Kup s Grasshoppersom.

Rotblau će na ljeto u drugo pretkolo Lige prvaka, dok Young Boys i trećeplasirani dvostruki uzastopni prvak Zürich (zaostao punih 18 bodova) idu u Kupa UEFA baš kao i još uvijek drugoligaš Bellinzona - trenutno drugoplasirana momčad Challenge lige se, naime, zahvaljujući finalu Kupa unatoč uvjerljivom 4:1 porazu plasirala u Europu sljedeće sezone. Intertoto je izborio Grasshoppers.

Thun će, pak, dogodine u niži rang, a St Gallenu predstoji play-off protiv drugoplasiranog drugoligaša - Wil zaostaje bod, a Vaduz lani također drugoj, Bellinzoni (dobio ih Aarau) bježi tri s tim da je još kolo ostalo do kraja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!