Zimski sportovi

Rusi nastavili niz, Slovenija i Italija ispale

Krešimir Ferlak • nedjelja, 11.05.2008.

Jučer je odigrano čak pet utakmica na SP-u u Kanadi. U razigravanju po skupinama Rusija i Češka su stigle do novih pobjeda, isto kao i Kanada koja je razbila Njemačku. S druge strane ostanak u elitnoj diviziji su osigurale momčadi Slovačke i Francuske, dok su putnici u niži rang Slovenija i Italija.

Bjelorusija je u petak izgubila od Rusije na penale, a ista sudbina ih je zadesila i jučer protiv Češke. Ponovno su Bjelorusi vodili, u prvom periodu zabio je Chupris. U drugom dijelu Čehe u igru vraća Rolinek, ali ubrzo nakon toga Bjelorusi opet vode nakon pogotka Andreja Kosticina. Sedam minuta prije kraja susreta izjednačenje Češkoj donosi hokejaš Buffala Aleš Kotalik. Do kraja više nije bilo golova i otišlo se u produžetke gdje su mreže također mirovale. Odluka je pala na penalima, Češka je došla do pobjede, a ključni gol je zabio Kotalik.

Rusija i Švedska odigrale su derbi dana, a na kraju su pogotkom Aleksa Ovečkina samo šest sekundi prije kraja slavili Rusi. Bila je to utakmica puna grubosti gdje su čak trojica igrača dobili isključenje do kraja susreta već u prvom periodu, a među njima i zvijezda Atlante Ilja Kovalčuk. Šveđani su poveli pogotkom Matthiasa Weinhandla, a krajem drugog je izjednačio Aleksandar Semin. Šveđani ipak vraćaju prednost do kraja perioda pogotkom Tonya Martenssona.

Rusija je svoju dominaciju u trećem periodu okrunila prvo izjednačujućim pogotkom koji je zabio iskusni Sergej Fedorov, a do pobjede su stigli golom Ovečkina na samom kraju susreta. Rusija je ovom pobjedom na mali korak do osvajanja prvog mjesta u skupini, dok će se Šveđani protiv Češke boriti za što bolju poziciju prije četvrtfinala.

Što reći o utakmici koja završi 10:1? Kanada je nakon muke protiv Norveške rastavila Nemačku i postigla najveću pobjedu na ovom prvenstvu. Eric Staal je odigrao odličnu utakmicu i postigao čak četiri pogotka, dok je njegov partner iz napada Martin St.Louis upisao čak pet asistencija. Kanada sigurno ide prema prvom mjestu u skupini dok se Njemačka oprostila od četvrtfinala.

Zanimljivo je bilo u borbi za ostanak. Slovenija je odigrala najbolju utakmicu na prvenstvu i zamalo iznenadila Slovačku. Ipak, pogotkom Lubomira Visnovskog na penalima Slovačka je izborila ostanak. Upravo je Visnovsky sredinom drugog perioda zabio za 3:1 Slovačke i činilo se da je utakmica riješena. Ali, Slovenci se nisu predavali i upornom igrom su izborili produžetak i penale. Prvo je smanjio Rodman, a izjednačenje je donio Anže Kopitar. Zvijezda Los Angelesa ipak nije uspjela zabiti penal, njegov suigrač iz Kingsa, Visnovsky je zabio i Slovenija se bar na godinu dana oprostila od elitne divizije.

Zajedno sa Slovenijom, elitnu diviziju napušta i Italija. Francuska je jučer slavila sa 6:4. Italija je igala dobro, bili su blizu, čak su i poveli u susretu, ali vratar Francuske i Washingtona Cristobal Huet je bio odličan i bio jedan od najzaslužnijih za ostanak svoje ekipe u elitnoj diviziji. Osim njega sa dva pogotka se istaknuo Yorick Treille, a pogodak i dvije asistencije je upisao Julien Desrosiers. Francuska je tako ostvarila svoj cilj, dok Talijani razočarani napuštaju prvenstvo.

Rezultati, 10.5.2008:

Skupina E:

Rusija – Švedska 3:2

Češka – Bjelorusija 3:2 (SO)

Skupina F:

Njemačka – Kanada 1:10

Razigravanje za ostanak:

Slovačka – Slovenija 4:3 (SO)

Italija - Francuska 4:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!