Zimski sportovi

Skandinavcima pobjede u nedjeljnim derbijima

Ante Jukić • ponedjeljak, 12.05.2008.

Nedjeljni raspored Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu, donio je četiri susreta. Najviše pozornosti privukli su dvoboji Finske i SAD-a te Švedske i Češke, u kojima su slavile skandinavske momčadi. Latvija je, pak, važnom pobjedom protiv Norveške, zadržale izglede za plasman u četvrtfinale...

Šveđani su još jednom dokazali svu promjenjivost svojih igara na ovom prvenstvu. Nakon što su u prvoj fazi natjecanja doživjeli poraz od Švicarske, te jedva iščupali bodove protiv Bjelorusa, noćas su pružili odličnu partiju i nanijeli Češkoj drugi poraz na prvenstvu.

Nakon što je prva trećina završila bez pogodaka, nastavak utakmice je ponudio pravi spektakl, kakav se uostalom i očekuje od ove dvije reprezentacije. U šestoj minuti druge trećine, Švedsku je u vodstvo doveo Anton Stralman, spretno spremivši pločicu u mrežu, nakon što je Milan Hnilicka obranio njegov prvi udarac. No, već minutu poslije, Česi poravnavaju. Tomas Kaberle je uputio udarac sa plave linije, a Patrik Elias samo je malo skrenuo pločicu i prevario Henrika Lundqvista. Do kraja druge trećine vidjeli smo još dva pogotka. Švedsku je u novo vodstvo doveo Marcus Nilson, da bi minutu i pol prije ulaska u posljednju trećinu, stvari na početak vratio Ales Kotalik.

U završnih 20 minuta utakmice, nastavila se priča iz prethodne trećine. Najbolji strijelac Šveđana na ovom prvenstvu, Mattias Weinhandl, osigurava novu prednost svojoj reprezentaciji, no Česi se ponovno uspijevaju vratiti, deset minuta prije kraja pogodio je Tomas Fleiscmann. Da Švedska ipak dođe do pobjede u regularnom dijelu utakmice, pobrinuo se Patric Hornqvist, nakon čijeg pogotka Češka više nije uspjela doći do još jednog izjednačenja. Dapače, svojim drugim pogotkom, Marcus Nilson postavio je konačnih 5:3, pogodivši praznu mrežu protivnika u samoj završnici susreta. Ovom utakmicom, obje su reprezentacije završile svoj nastup u skupini E, a postoji mogućnost da se Švedska i Češka sastanu i u četvrtfinalu, ovisno o konačnom raspletu ove skupine.

U drugoj utakmici skupine E, Švicarska je sa uvjerljivih 7:2 svladala Dansku i tako zadržala šanse za osvajanje prvog mjesta u skupini, za što će joj trebati pobjeda u posljednoj utakmici s Rusijom. Interesantno je spomenuti, da se u pobjedničkoj momčadi čak sedam različitih igrača upisalo u listu strijelaca, Bili su to Ambuhl, Jeannin, Reichert, Paterlini, Dipietro, Furrer i Forster, dok su za Dance zabili Madsen i Staal. Priliku za izbjegavanje posljednjeg mjesta u skupini E, Danci će imati večeras, kada ih očekuje dvoboj s Bjelorusijom.

Uz dvoboj Švedske i Češke, najviše je pozornosti u nedjelju privukao obračun Finske i SAD-a, u skupini F. Iako su Finci bolje otvorili utakmicu i više prijetili protivničkom golu, nakon prve trećine na semaforu je i dalje svjetlilo 0:0. Golovi su konačno stigli u nastavku utakmice, no ne u mreži u kojoj se to očekivalo po igri prikazanoj u prvih 20 minuta. Već u drugoj minuti druge trećine, Tom Gilbert je doveo Amerikance u vodstvo, a 45 sekundi prije ulaska u posljednju dionicu utakmice, vodstvo SAD-a je udvostručeno, nakon što je Phil Kessel iskoristio jednu situaciju s igračem više i svladao Niklasa Backstroma.

Želeći što prije nadoknaditi rezultatski minus, Finci silovito ulaze u posljednju trećinu, što im se isplatilo već nakon dvije minute, kada Ville Koistinen smanjuje na 2:1. Tada na scenu stupaju prve zvijezde finske reprezentacije. Prvo Saku Koivu lijepo upošljava Teemua Selannea za izjednačenje, a četiri minute prije kraja, Sakuov mlađi brat Mikko donosi pobjedu svojoj reprezentaciji. Ovom pobjedom, Finci su sačuvali šanse za osvajanje prvog mjesta u skupini, za što im treba još "samo" pobjeda u večerašnjem susretu s Kanadom.

Iako ne tako atraktivan, kao dvoboj Finske i SAD-a, susret između Norveške i Latvije nosio je čak i veću rezultatsku važnost. Vikinzi su u tu utakmicu ušli s sa četvrtog mjesta u skupini F, a eventualnom pobjedom nad Latvijom mogli su i definitivno potvrditi svoj nastup u četvrtfinalu. No, nakon uvjerljive pobjede Latvijaca, odluka je ipak odgođena za posljednje kolo.

Sredinom prve trećine Latviju je u vodstvo doveo Martins Cipulis, ali samo minutu i pol nakon toga, Lars Erik Spets vraća stvari na početak. No, pokazalo se da je to bilo sve što su Norvežani uspjeli napraviti u ovoj utakmici, budući da do kraja utakmice nisu više uspjeli postići nijedan pogodak, dok je Latvijcima to pošlo za rukom još tri puta. Strijelci su bili Vasiljevs, Redlihs, Darzins.

Norveškoj je sada za plasman u četvrtfinale potrebna pobjeda u susretu protiv SAD-a. U slučaju poraza, trebat će im pomoć Nijemaca, koji bi u tom slučaju trebali pobijediti Latviju u regularnom dijelu utakmice.

Hokej na ledu, Svjetsko prvenstvo Elitne Divizije

Rezultati, 11.05.2008.

Grupa E:

Švedska – Češka 5:3
Švicarska - Danska 7:2

Grupa F:

Finska – SAD 3:2
Latvija - Norveška 4:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!