Vodeni sportovi

I to je Final Four?

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 12.05.2008.

Gotovo je, hvala nebesima. Odahnuli su svi, od igrača i čistačica, preko organizatora, do navijača i domara. Jedna od najvećih vaterpolskih farsi, zazidana u šarene rečenice pohvala (?!) organizatoru i halucinacije o divnoj predstavi, malčice narušenoj pokojom kapljicom kiše, otišla je u povijest. I nadamo se, u zaborav...

No, vratimo se na početak. Početak sezone, kada je LEN odlučio po prvi puta odabrati domaćina Final Foura na samom startu Eurolige. Zvučalo je dobro, jer, konačno se rodila šansa da svi klubovi u završnici budu gosti. A da se ne lažemo, zna se što znači vaterpolski Final Four u vlastitoj kući; bar gol, dva više, taman za pehar. Za domaćina je izabrana Barcelona, gdje ćeš ljepšeg grada za pisanje europske bajke nego u mediteranskom biseru. No, svaka bajka, baš kao i ova, ima i svoje izmišljene strane, lažne likove i leteće jednoroge.

Natječaj za domaćina kao da je vođen u podrumima KGB-a. Klubovi nisu bili uopće obaviješteni da će se domaćin birati već na startu sezone, pa nisu niti znali da se moraju prijaviti na misteriozni natječaj. Barcelona je navodno sramežljivo podigla dva prsta i, gle čuda, kao jedini kandidat dobila Final Four. S crvenom mašnom i čestitkom LEN-a. Čim je vijest i službeno objavljena, ostali su podivljali, pogotovo beogradski Partizan koji je planirao u Areni napraviti umjetni bazen s 20.000 gledatelja posebno za taj događaj.

No, Barcelona je bila lukavija i sada je trebalo dovući navijače i sponzore, pa makar silom. A najbolji mamac je naravno lokalni klub na Final Fouru. Kad već ne ide Barceloni, daj barem Barcelonetu. Posillipo se žalio da ih već dugo nisu tako pokrali kao protiv Španjolaca, ali vrlo brzo Barceloneti su potonule sve šanse za četvrtfinale, a s njom je nestao i interes Barcelone za Final Four. Odmah su pokrenute priče o tjeralici za novim gradom domaćinom, Beograd se ponadao, ali izlaza nije bilo. Španjolci se nisu imali gdje sakriti.

A bolje bi im bilo da jesu. Upališ TV, ne vjeruješ. Ugasiš, pa opet upališ. Kao u bajci. Munje, kiša, uragani, valovi, monsuni, samo još čekaš leteće jednoroge. A igra se. Polufinale Eurolige, za najvažniji klupski trofej sezone. Na nenatkrivenom bazenu, navrh brda, reklame porušene oko bazena, rezervni igrači vire iz vode i rasplivavaju da se ne smrznu na klupi. Nema odgode, vade se čelnici LEN-a, igrati se mora. Novac ne čeka. I tako igraju naši i njihovi, između valova, slušaju upute trenera zamaskiranih u kišnim kabanicama, pred najvjernijim i potopljenim navijačima, jedinima koje to zanima. Španjolci su ostali doma. A tko bi ih krivio.

No, igrati se mora. Komentator hvali i bodri čovjeka iz hrvatskog veleposlanstva (?!), koji mu junački briše i pere prozirnu ceradu ispred očiju, da i ovaj uhvati koju akciju uživo, svaki semafor vodi neku svoju utakmicu, vrijeme do kraja četvrtine moraš brojati na prste, statistike, isključenja, strijelci istiniti su koliko i Pepeljuga, a u kompletnom cirkusu tu se negdje igra i vaterpolo. Za prvaka Europe.

I nema kraja. Otvoriš službenu stranicu, a tamo je Fiorentinijevo mjesto rođenja Spalato, Italija. Herceg Novi preselio je u Srbiju, Milorad Damjanić vratio se na klupu Mladosti za koju osim prijavljenih igraju i dva iznenađenja, Srban Antonijević i Luka Lonkar. Jug je pak Hrosika dovukao iz rodnih Košica koje su negdje u Hrvatskoj, samo ne znamo još gdje. Ali da niste podatke mogli prepisati kako spada. Sramota. Izvještaje s polufinala i finala od jedne rečenice nismo imali srca čitati.

I onda se još usude pričati o odličnoj organizaciji koju je pokvarila kiša. Pa zatim i na službenoj stranici LEN-a pohvale napore organizatora i dodaju kako je posjeta bila uspješna. A deset natkrivenih bazena u gradu čami i čeka koga? Leteće jednoroge? Dajte, nismo djeca. Pričate o predivnim utakmicama, lijepima za oko, dok na drugo žmirite na kaos i štetu koju su napravili ovi nesposobni kriminalci. Štetu za vaterpolo, ljudi. Ovo je bila antipropaganda sporta i šamarčina svim igračima koji su preplivali kilometre i kilometre, nagutali se litara i litara vode ne bi li se borili za najslađi trofej. I onda im vi napravite ovo. I nama.

Da smo kojim slučajem mi napravili ovakvo tinejdžersko natjecanje, preselili bi nam državu u Afriku i zabetonirali bazene. Riječ vaterpolo izbacila bi se iz rječnika. A vama je smiješno i hvalite sjajnu predstavu i povijesni Final Four. Fuj. Vama na čast. No, idemo dalje. Slijedi Europsko prvenstvo. U Španjolskoj. U Malagi. Sva sreća da su i domaćini tamo.

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!