Kup Uefa - Završnica, finale, 14.05.2008, 20:45 h
Zenit
Zenit 2:0 FC Rangers
FC Rangers

Zasluženo slavlje sjajnog Zenita

Zoran Zdelar • srijeda, 14.05.2008.

Zenit je s dva pogotka u drugom poluvremenu potpuno zasluženo slavio u finalu Kupa Uefa u Manchesteru i potvrdilo se da su s razlogom u posljednje vrijeme zapostavili svoje prvenstvo kako bi bili što spremniji za osvajanje Europe kroz Kup Uefa...

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Zenit je potpuno zasluženo s dva pogotka slavio protiv škotskog Rangersa u finalu Kupa Uefa pred sjajnom publikom, koja je ipak očekivano većim dijelom bila na strani Rangersa. Navijači Zenita oduševljeni su pobjedom svojih navijača što su i potvrdili nakon što su se nakon posljednjeg sučevog zvižduka pokušali probiti na teren kako bi proslavili veliki trijumf sa svojim igračima.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Prvo poluvrijeme nije donijelo nekakvu posebno atraktivnu igru, više borbenu, ali prilika nije nedostajalo ni s jedne strane, a utakmicu su bolje otvorili Rusi koji su preko Aršavina zaprijetili nakon samo četiri minute igre. Aršavin je nakon vrlo dobrog proigravanja sa sredine terena pucao iznimno snažno, no nije bio dovoljno precizan i lopta je fijuknula malo pored vratnice.

Put Zenita do naslova

2. pretkolo:
Zenit - Zlate Moravce 2:0, 3:0

1. kolo:
Zenit - Standard Liege 3:0, 1:1

Skupina A:
Zenit - AZ 1:1
Larissa - Zenit 2:3
Zenit - Nürnberg 2:2
Everton - Zenit 1:0

Šesnaestina finala:
Zenit - Villarreal 1:0, 1:2

Osmina finala:
Zenit - Marseille 1:3, 2:0

Četvrtfinale:
Zenit - Bayer Leverkusen 4:1, 0:1

Polufinale:
Zenit - Bayern München 1:1, 4:0

Finale:
Zenit - Rangers 2:0

Koju minutu kasnije prilikom su uzvratili i Škoti, no Ferguson nije uspio zapucati s obzirom da mu je jedan od braniča ruske momčadi u ključnom trenutku odnio loptu. Prilike se nastavljaju izmjenjivati, pa su tako nogometaši Zenita iznimno dobro iskoristili slobodan udarac s 30-ak metara, ali lopta ni u tom slučaju nije završila u mreži.

Nogometaši Dicka Advocaata sve su više pritiskali posljednju liniju Rangersa i činilo se kako je samo pitanje trenutka kada će netko napraviti malu grešku iz obrane Škota što će Rusi iskoristiti, no to se nije dogodilo. U 30. minuti odličnu priliku imao je Anyukov i pucao je vrlo dobro, ali vratar Rangersa uspio je obraniti udarac s obzirom da je lopta išla baš prema poziciji na kojoj se u tom trenutku nalazio.

U završnici prvog poluvremena dogodila se situacija zbog koje bi Zenit sigurno nakon utakmice prosvjedovao, no s obzirom da su ipak uspjeli osvojiti Kup Uefa, vjerojatno im neće biti toliko bitno. U sudačkoj nadoknadi netko od nogometaša Zenita probijao je škotski bedem i s vanjske linije kaznenog prostora pokušao je ubaciti u loptu, a jedan od Rangersovih braniča loptu blokira rukom. Sudac ili nije najbolje vidio navedenu situaciju ili je smatrao kako nije bilo namjere igranja rukom, no ipak ostaje dojam kako je bio u krivu te je Zenit oštećen tom prilikom za nedosuđeni jedanaesterac.

Uvodne minute drugog poluvremena nisu donijele posebno atraktivnu igru, a tek nakon desetak minute igre počinje pravi pritisak s obje strane. U 54. minuti Rangers je imao fantastičnu priliku za vodstvo, ali čak ni dva-tri udarca s nekoliko metara udaljenosti nisu im bila dovoljna za pronaći put do mreže Zenitova vratara. Ferguson je imao priliku matirati Malafejeva, ali to ipak nije uspio.

U 64. minuti Zenit je sjajnom kontrom umalo stigao do vodstva. Shirokov je lijepo proigrao Aršavina koji je pobjegao obrani Škota, pa čak i ostavio iza sebe Rangersova vratara, no otišao je previše ukoso i nije uspio najbolje pucati. Iako je Aršavin dobro naciljao mrežu Škota bez vratara, Papac se našao na pravom mjestu i glavom je spasio svoju momčad od primanja pogotka.

Nije se ipak dugo trebalo čekati da Zenit stigne do vodstva. Igrala se 72. minuta kada su Denisov i Aršavin duplim pasom iz igre izbaciti još jednom Rangersovu obranu, a ovog je puta to, za razliku od prethodnih prilika, ipak bilo kobno. Denisov se našao oči u oči s vratarom Rangersa, a zatim ga je hladnokrvnim udarcem svladao za velikih 1:0.

Zenit i nakon dolaska u vodstvo nastavlja s pritiscima i mogli su samo koju minutu kasnije povećati vodstvo na 2:0. nakon manje gužve u kaznenom prostoru Rangersa, lopta je stigla do Zhirjanova koji nije najbolje naciljao te je umjesto mreže zatresao vratnicu.

U sudačkoj nadoknadi imao je Rangers lijepu priliku za izjednačiti rezultat, no put do mreže Zenita nisu ni u toj prilici pronašli. Zenit stoga potpuno zasluženo osvaja svoj prvi europski trofej. Šlag na tortu stigao je u četvrtoj minuti sudačke nadoknade nakon što se Zhirjanov iskupio za pogođenu vratnicu od malo prije i zabio za 2:0, a i u toj prilici veći dio posla je odradio sjajni Aršavin.

Kup Uefa - Završnica

finale

Zenit2:0FC Rangers

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!