Nogomet

Počele pripreme za Euro

Ante Pažanin • nedjelja, 18.05.2008.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Sheratonu izbornik hrvatske reprezentacije Slaven Bilić i glavni tajnik Saveza Zorislav Srebrić obratili su se novinarima pred odlazak na pripreme za Euro u Rovinj. Na današnjem okupljanju bila su prisutna sedmorica igrača dok se ostali priključuju u ponedjeljak i srijedu...

Danas su i službeno počele pripreme hrvatske reprezentacije za Europsko prvenstvo. Na prvo okupljanje u hotelu Sheraton došli su Vedran Ćorluka, Niko Kovač, Luka Modrić, Anas Sharbini, Manuel Pamić, Ognjen Vukojević i Nikola Kalinić. U ponedjeljak se priključuju Hrvoje Vejić i Stipe Pletikosa dok u srijedu dolaze svi ostali igrači. Svi su zdravi i spremni i izbornik Bilić je zadovoljan što se konačno kreće na pripreme: "Napokon, napokon počinjemo sa završnim pripremama. Svi su zdravi i to je najvažnije, danas su mogli doći neki igrači iz HNL-a i oni koji su gotovi sa svojim obvezama za klubove. Ostali dolaze u srijedu popodne, a već u ponedjeljak navečer dolaze Pletikosa i Vejić. Moram se osvrnuti i na Niku Kranjčara i na njegov veliki uspjeh, osvajanje FA Kupa, velika je to stvar i za Niku i za sve nas. Što se tiče priprema, možemo mi sad pričat da su one specifične jer igramo turnirski ili zbog bilo čega, ali velik dio igrača igra u tom ritmu, svaka četiri dana, tijekom cijele godine. One su specifične jer se moramo pripremiti ne tako da odjednom puknemo nego da budemo spremni i našpanani 8. lipnja. Zato smo angažirali g. Raka s kojim smo pripremili detaljan plan i ne sumnjam da ćemo biti spremni. Nekad ćemo trenirati jedan put nekad dva puta dnevno, ali ponavljam bit ćemo spremni kada sve to počne."

Na novinarsko pitanje Bilić se osvrnuo na ulogu Ivana Rakitića u momčadi i igri kao i na zdravstveno stanje Mladena Petrića kojeg muče leđa: "Rakitić ima ulogu kao i do sad, status prvotimca. Sad da li će on igrati od početka ili će ući s klupe u 10. ili u 88. minuti, sve to ovisi o pripremama. On nam je prva opcija u ofenzivnom dijelu veznog reda kao i do sada. Sjetite se samo utakmice s Engleskom kada je ušao praktički kao drugi napadač. Što se tiče Petrića on je imao dulje vrijeme problema s leđima. Najbolje je kontaktirati doktora Palladina koji je vrhunski stručnjak kako bi vidjeli kakva je slika njegovih leđa. On može sve raditi, zdrav je i nama je to izuzetno bitno."

Sprema li izbornik nešto posebno što se tiče psihičke pripreme za ritam Europskog prvenstva?

"Nema tu ništa novog. Naša kvalifikacijska grupa je bila takva da se Euro neće puno razlikovati od kvailfikacija. Grupa je bila takva da je svaka utakmica bila presudna, svaka nam je utakmica bila kao četvrtfinale. Ako su u tim utakmicama igrači reagirali onako sjajno neće ni u Austriji biti nešto novo. Neki me, recimo, pitaju hoću li igračima zabraniti alkohol kao da je do sada to bilo dozvoljeno i kao da su svi pili po šankovima prije utakmica. Pravila su ista kao i do sada i nemamo ih namjeru mijenjati."

Izbornik se osvrnuo i na popis njemačkog izbornika Lowa i na pitanje koji će nam protivnik na Euru biti najteži: "Izbor njemačkog izbornika je očekivan, samo je popis malo proširio s tri igrača iz druge lige. Nema tu toliko iznenađenja jer je i njihova druga liga jaka. Recimo Neuville koji je i dalje jako dobar igrač i još je tu u reprezentaciji iako je u drugoj ligi. Više je iznenađenja recimo kod Portugala kod kojeg fali nekoliko svjetski poznatih imena. Što se tiče nas najbitnija je prva utakmica. Povijest je pokazala da smo oba puta kad smo prvu utakmicu dobili prolazili dalje. To je tako za svaku reprezentaciju, prva je uvijek najvažnija. Stalno tražimo neki razlog zašto smo na ostalim turnirima ispali. Posao je izbornika da maksimalno momčad pripremi za ritam igranja sva četiri dana. Konkretno recimo za Japan mogu reći da nismo bili psihološki spremni za utakmicu s Ekvadorom koji je i na papiru i u praksi bio slabiji od nas. Nismo bili u toj utakmici, isto tako i recimo protiv Engleske u Portugalu ili Australije u Njemačkoj. Oba puta protivnik je bio jednostavno bolji."

Je li Slavena Bilića iznenadio poziv za austrijskog veterana iz Kaštela Ivicu Vastića?

"Vastić može biti itekako opasan, ja bi volio da nije tamo jer je izvanredan igrač. Drago mi je zbog njega jer je dobar i jer je Hrvat, ali s obzirom da nam je protivnik nije mi drago zbog njegove velike kvalitete. On je svojim igrama posljednjih šest mjeseci jednostavno prisilio izbornika da ga pozove. Austrija je jedna ozbiljna momčad i nije važno što igraju doma. Oni bi bili dobri i da se igra u Nigeriji i bili bi ekipa koja može nauditi bilo kome. Vastić je genijalac i on igra i dalje ozbiljan nogomet. Tjelesno stanje je neupitno, ali za jedan njegov genijalan potez on ni ne treba biti 100 posto spreman. Dajte i Prosinečkom da igra na dva gola i on bi podvalio dva, tri poteza."

Na kraju zahvala svima na podršci i dobroj suradnji: "Kako god tamo završilo a završit će dobro ja bi se zahvalio svima, stožeru, HNS-u, javnosti, navijačima i svi smo u ove dvije godine jako uživali u svemu."

Tako su se stručni stožer i sedmorica reprezentativaca uputili prema Rovinju gdje će boraviti u hotelu Eden. Danas u 18 sati održat će i prvi trening na gradskom stadionu, a kako smo već spomenuli u srijedu će igrački popis biti kompletiran i svi će pozvani biti u Rovinju. U petak dolaze i Moldavci s kojima će naši odigrati prijateljski dvoboj u subotu 24. svibnja na riječkoj Kantridi. Danas Kao i uvijek u reprezentaciji ne manjka atmosfere i motiva da se u Austriji pokaže kvaliteta i postigne dobar rezultat.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!